Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НС природного характеру.




Стихійні лиха –це небезпечні природні явища, процеси атмосферного, гідрологічного, геологічного, біосферного або іншого походження таких масштабів, які призводять до катастрофічних ситуацій з раптовим порушенням систем життєдіяльності населення, руйнуванням об’єктів народного господарства, що у свою чергу може спричинити аварії і катастрофи.

Справжнім лихом є землетруси, повені, зсуви, селеві потоки, бурі, урагани, снігові заноси, пожежі лісів, торфу, полів і населених пунктів. Кожне с. л. має свої причини виникнення, притаманні тільки йому особливості впливу на навколишнє середовище, фізичну суть і рушійні сили. Проте їм характерні й загальні властивості – це великий просторовий захват, сильна психологічна дія на населення і значний вплив на навколишнє середовище.

В україні є такі НС природного походження:

- небезпечні геологічні явища: зсуви, обвали, осипки, просадки земної поверхні;

- небезпечні метеорологічні явища: зливи, урагани, сильні снігопади і гради, ожеледь;

- небезпечні гідрологічні явища: повені, паводки, підвищення рівня грунтових вод;

- природні пожежі лісових та торф’яних масивів;

- масові інфекції та хвороби людей, тварин, рослин.

Землетруси – це сейсмічні явища, які виникають у результаті раптових зміщень і розривів у корі й більш глибоких шарах землі або внаслідок вулканічних і обвальних явищ, коли на великі відстані передаються пружні хвилі. Залежно від причин і місця виникнення землетрусів є тектонічні, вулканічні, обвальні й моретруси.

Землетруси характеризуються:

- руйнуванням споруд, під уламки яких потрапляють люди;

- виникненням масових пожеж і виробничих аварій;

- затопленням населених пунктів і цілих районів;

- отруєнням газами при вулканічних виверженнях;

- ураженням пюдей і загорянням населених пунктів від вогнево-рідкої лави;

- провалом населених пунктів при обвальних землетрусах;

- руйнуванням і змиваннням населених пунктів хвилями цунамі;

 

2.2 НС техногенного характеру ( аварії і катастрофи)

Виробнича аварія –це раптова зупинка роботи або порушення установленого процесу виробництва, яка приводить до пошкодження або знищення матеріальних цінностей, травмування або загибелі людей.

Основні причини в. а. :

- безвідповідальне ставлення проектувальників до вимог техніки безпеки, керівників підприємств до дотримання цих вимог, низький контроль за станом виробничтва;

- порушення будівельних норм при будівництві об’єктів і монтажі технічних систем;

- погана обізнаність про окремі явища і реакції хімічних речовин;

- стихійні лиха, що руйнують лінії ел. передач, газопроводів;

- порушення технології виробництва, правил експлуатації оьладнання, машин;

- недотримання правил зберігання небезпечних речовин;

- фізичне старіння і корозія металів.

Найбільш типовий вражаючий фактор – вибухи, інтенсивні пожежі, отруєння людей рідинами і газами, завали виробничих будівель, ураження людей ел. струмом, затоплення виробництва разом з людьми, негативною психологічною дією на людей

Транспортні аварії (катастрофи) мають такі причини:

- несправності засобів сигналізації, централізації та блокування;

- несправності колій та рухомого складу;

- помилки диспетчерів, неуважність машиністів;

- сходження рухомого складу з колії, наїзди на перегонах, пожежі у вагонах;

- авіаційні неполадки.

- Причини ДТП: порушення правил дор .руху, перевищення швидкості, недостатня підготовка водіїв їх слабка реакція, технічні несправності автомобілів, нетверезий стан,незадовільний стан доріг, неосвітлені ділянки рем.робіт, відсутність знаків про попередження небезпеки, несправність сигналізації на залізничних переїздах;

- порушення дорожнього руху пішоходами.

Радіаційно небезпечні об’єкти –на яких використовуються, виготовляються, зберігаються або транспортуються радіоактивні, хімічні й біологічні речовини, пожежовибухові, гідротехнічні й транспортні споруди, а також інші об’єкти,що створюють загрозу виникнення НС є потенційно небезпечними об’єктами. Особливо небезпечні РНО: АЕС, підприємства з виготовлення і переробки ядерного палива, підприємства поховання ядерних відходів, ядерні енергетичні установки. Серед аварій найбільш небезпечні радіаційні аварії- це аварії з викидом радіоактивних речовин або іонізуючих випромінювань за пректні межі.

Хімічно неьезпечні об’єкти:

- заводи і комбінати хімічної прмисловості;

- нафтопереробні заводи;

- інші заводи,що використовують СДЯР (сильнодіючі ядучі речовини);

- підприємства з холодільними установками;

- залізничні станції, де концентрується продукція хімічних виробництв, склади з їх запасами.

Пожежо- та вибухонебезпечні об’єкти –це металургійні, машинобудівні підприємства та інші, нафто-, газо-, аміакопроводи, нафтогазопроводи і вугільні шахти. Причини вибухів – пари легкозаймистих рідин або газів і джерела запалювання (іскра, сигарети).

Об’єкти комунального господарства -

Гідродинамічні аварії-це аварія на гідротехнічній споруді, коли вода поширюється з великою швидкістю, що створює загрозу НС техногенного характеру.

 

2.3 Пожежі.

Пожежа –це стихійне поширення горіння, яке виявляється в нищівній дії вогню, що вийшов з-під контролю людини. Пожежі виникають від світлового випрмінювання ядерного вибуху,

від звичайних засобів ураження, спеціальних (терміт, білий фосфор), від розряду блискавки, самозапалювання сіна й торфу, іскри, недопалка, механічного нагрівання. Горіння включає три необхідні інградієнти: паливо, тепло і кисень. Достатньо видалити один із них – і пожежа погасне. Це досягається двома способами: охолодженням вогню (видалення тепла), як правило за допомогою води і позбавленням вогню палива (припинення доступу кисню).

Є два види горіння: гомогенне і гетерогенне. Зовнішні ознаки гомогенного – полум’я, гнтерогенного – розжарення. При гомогенному горюча речовина перебуває в газоподібному стані, а гетерогенне виникає тоді, коли реакція проходить між рідиною і твердою горючою речовиною і газоподібним окислювачем.

Особливо небезпечним є горючий пил, який утворюється у технологічному процесі і знаходиться у повітрі і є вибухонебезпечним. Полум’я швидко поширюється через хмару пилу, гарячі гази розширюються і утворюють хвилі підвищеного тиску, які рухаються перед полум’ям, стискають пил в замкнутому об’ємі і виникає вибух великої сили.

Горючі рідини також виділяють пари, які спалахують ( бензин виділяє пари при 40 градусах Цельсія, які загораються від невеликої іскри).

У районі пожежі відбуваються суттєві зміни атмосфери:

- підвищується вміст токсичних газів, особливо окису вуглецю і зменшується кількість кисню, що веде до отруєння і задухи. Саме тому токсичні гази є причиною ураження близько 50% людей. Від газів і диму люди легко втрачають свідоиість і настає смерть від вдихання токсичних газів ще до того, як вогонь їх досягне. Дим обмежує видимість, затемнює рятувальні заходи, негативно діє на слизові оболонки очей, носа, горла.

Більшість горючих матеріалів містять вуглець, який при горінні з’єднується з киснем, утворюючи окис вуглецю при нестачі кисню, а при повноиу згоранні – вуглекислий газ, лвоокис вуглецю. Окис вуглецю – це безколірний газ, без запаху, густина його- як і густина повітря, тому може швидко поширюватись по всій будівлі. При вдиханні цей газ з’єднується з молекулами гемоглобіну крові, внаслідок чого гемоглобін втрачає властивість переносити кисень до тканин організму і настає задуха (асфіксія), навіть при вдиханні чмстого кисню. Через те, що газ не відчувається органами чуттів, його присутність не помічається до появи слабкості. Перші прояви отруєння людини окислом вуглецю подібні до симптомів інтоксикації алкоголем: погіршується пам’ять, втрачається свідоиість. Вміст у повітрі 1,3 % окису вуглецю призводить до втрати свідомості після 2-3 вдихів, а при концентрації 0,32% настає смерть через 30 хв. Віглекислий газ (со-2) також не має запаху і кольору, слаботоксичний, при пожежі швидко розповсюджується по будівлі Зі збільшенням його кількості у повітрі зменшується вміст кисню, що веде до кисневого голодання і асфіксії. Вміст у повітрі СО-2 >3 % призводить до частого глибокого дихання, що збільшує надходження в організм інших токсичних газів; якщо СО-2 - 5 %-- утруднення дихання, при 9 % - можлива втрата свідомості протягом кількох хвилин, а при концентрації 20 % -смерть настає через 20-30 хв.

Отже, основні уражаючі фактори пожеж: висока температура, задимлення великих районів, обмеження видимості, негативний вплив на психіку людей.

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты