Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІСТОРІЯ ФІНАНСОВОЇ МАТЕМАТИКИ




Перш ніж переходити до постановки завдань, що вирішуються в цій роботі, проведемо невеликий екскурс в історію фінансової математики.

На початку свого становлення, в 20-х роках XX століття, теорія фінансів як математичного апарату використовувала лише формулу складних відсотків, а її основний інтерес був пов'язаний з питаннями адміністрування і збільшення фондів. Наступний розвиток теорії йшов в двох напрямах: в припущенні умов повної визначеності і умов невизначеності. Для розвитку першого напряму важливу роль зіграли роботи Ірвінга Фішера, а також роботи Франка Модільяни і Мертон Міллера ("Скільки коштує фірма"?, "Теорема ММ", 1963), в яких розглядалося питання вибору оптимальних рішень для учасників ринку.

Історично першою роботою в другому напрямі стала дисертація Л. Башелье ("Theorie de la speculation", 1900), в якій автор зробив спробу описати зміну вартості акцій на паризькому ринку цінних паперів як випадковий процес. Систематичному узагальненню теорія уперше піддалася в статті А.Н.Колмогорова (1931 р.). Хоча витоки теорії лежали в області економіки, після Л.Башелье дуже довгий час більшість її методів використовувалися, в основному, при дослідженнях в галузі теоретичної фізики, головним чином, в молекулярній фізиці і радіофізиці.

Лише на початку п'ятдесятих років XX століття стохастична математика знову стала застосовуватися у фінансових обчисленнях. У 1952 році Г. Марковиц публікує статтю з короткою назвою "Вибір портфеля". Ця робота стала початковою точкою нового етапу розвитку фінансової математики. Головна ідея Марковица - рахувати прибутковість операцій купівлі-продажу кожного цінного паперу випадковими величинами. Ці величини заздалегідь невідомі, але передбачається, що для них задані очікувані значення, а також величини, що характеризують відхилення доходностей від очікуваних, - так звані варіації і коваріації. Таким чином, Марковиц змусив говорити фінансовий ринок на мові теорії вірогідності.

Наступним важливим етапом в теорії фінансів стала робота В. Шарпа (1964), в якої ідеї Марковица отримали втілення в широко відомій моделі, що пояснює поведінку інвесторів на ринку, що знаходиться в рівноважному стані. Далі в 1965 П. Самуэльсон для опису динаміки зміни вартості акції вводить, так званий, геометричний броунівський рух. У 1972 році С. Рос для опису рівноважності стану ринку уперше використовував ідеї арбітражу. Затверджувалося, зокрема, що ринок, що знаходиться в рівноважному стані, не повинен допускати арбітражних ситуацій, тобто можливості витягання прибули без ризику.

У сучасній теорії і практиці торгівлі опціонами знаменну роль зіграв 1973 рік, коли в Чикаго (США) була відкрита біржа по ув'язненню стандартних контрактів з опціонами. У тому ж році були опубліковані дві роботи, що зробили революцію у фінансових розрахунках, пов'язаних з опціонами. Це статті Ф. Блэка і М. Шоулса "Розрахунок ціни опціонів і зобов'язання корпорацій" (1973) і Р. Мертона "Теорія розрахунку раціональної ціни опціону" (1973). У цих роботах було показано, що для розрахунку вартості опціону необхідно притягнути теорію випадкових процесів, зокрема, теорію стохастичних диференціальних рівнянь. Ця модель дозволила організувати роботу опційних бірж, проте пізніше багато дослідників відмічали неадекватність цієї моделі історичним ціновим рядам.

Вивчення цієї проблематики в Україні пов'язане з розвитком ринкових стосунків в країні на початку 90-х років XX століття.

 


3. ФІНАНСОВА ЕФЕКТИВНІСТЬ КАПІТАЛОВКЛАДЕНЬ

Термін “інвестиції” походить від латинського “invest”, що означає “вкладати”. В більш широкому трактуванні інвестиції виражають вкладення капіталу в активи підприємства , інфрастуктуру, соціальні та природоохоронні програми з метою наступного його збільшення. При цьому приріст капіталу, який отриманий в результаті інвестування, повинен бути достатнім, щоб відшкодувати інвестору відмову від використання власних коштів на споживання в поточному періоді, нагородити його за ризик та компенсувати втрати від інфляції в майбутньому періоді.

Інвестиції виражають всі види майнових та інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об’єкти підприємницької діяльності, в результаті якої утворюється прибуток або досягається соціальний ефект.

Інвестиціі можуть здійснюватись у формі:

- рухомого і нерухомого майна;

- майнових прав,нематеріальних активів;

- коштів, кредитів, цінних паперів;

- права на користування землею та ін. природими ресурсами.

Спочатку в у цьому розділі розглядається певний підхід, який світова фінансова практика виробила для оцінки так званих комерційних, підприємницьких або просто ділових проектів. Потім, серед багатьох показників, що мають відношення до аналізу цієї спроможності виділяються чистий приведений прибуток (NPV), внутрішня норма прибутковості (IRR), дисконтний термін окупності (DPM), індекс прибутковості (рентабельності) (PI) та коефіцієнти ефективності інвестицій (ARR).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты