Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Соблнвості побудови дитячого голосового апарату на різних вікових етапах та співочі можливості учнів.




Дитячий голос проходить декілька етапів розвитку, які пов'язані з загальним фізичним і психічним розвитком:

1. 6 -9-10 років- молодший домутаційний вік.

2. 9-10,12-13 років - старший домутаційний вік.

3. 12-13,15-16 років -період мутації.

4. 15-16, 18 років - післямутаційннй період, становлення голосу дорослої людини.

Треба зазначити, що в розвитку дитячого голосу велику роль відіграють індивідуальні відмінності, тому вікові межі можуть змінюватися.

Молодший домутаційний вік (6 – 9-10-років) характеризується чисто дитячим звучанням голосу школярів цього віку. Ріст і розвиток дитини цього віку іде плавно, та в його голосі немає суттєвих змін. Голос ніжний, легкий, в головному регістрі. Звук породжується при коливанні голосовій зв'язок лише краями, вони змикаються не понесло. Голос дитини невеликий за силою, але звучить високо (фальцетне звучання), тому що забарвлюється в голінному резонаторі. Надмірне перевантажання може призвести до хрипоти. В голосах хлопчиків і дівчаток немає суттєвих відмінностей.

Старший домутаційний вік (9-10, 12-13 років) - справжній розквіт дитячого голосу. Механізм голосового апарату по мірі росту змінюється. В гортані розвиваються дуже важливі м'язи - голосові. І в 12-13 років вони керують усією роботою голосових зв'язок. Голосові зв'язки коливаються вгл повністю, голос стає голосним, більш дзвінким. Це найбільш помітно у хлопчиків, їх голос стає дзвінким, сріблястим, в голосі дівчат з'являється індивідуальне темброве забарвлення.

Вік 12-13, 15-16 років пов'язаний із мутацією (зміна, ломка голосу, що пов'язана із статевим дозріванням підлітків, з їх нервово-психічним розвитком). В цьому віці характерна поява ознак, що вказують на зміни в організмі. Фізичний ріст учнів, і, насамперед, ріст голосового апарату перестає бути рівномірним. Голос втрачає свою привабливість, яскравість, з'являється хрип, сип, в'ялість, детонування.

Зміни в голосі з'являються як у хлопчиків, так і у дівчат, але у хлопчиків розвиток йде інтенсивніше та нерівномірно. При цьому може бути почервоніння голосових зв'язок, набухання, слизь, що викликає хриплість голосу. Це ознаки справжньої мутації, перехід від дитячого голосу до дорослого. Мутаційний період проходить у різних дітей по-різному, неоднаково. Він може бути від кількох тижнів (4-6), місяців (3-6) до 2-3, а іноді і до 5 років.

В 15-16 чижів у тембрі хлопчиків з'являються ознаки майбутнього дорослого голосу, підлітки - юнаки співають то "новим" голосом, то переходить на дитячий. Голосові зв'язки юнаків стають вдвічі довші ніж дитячі, але гортань продовжує рости.

15 16,. 18-20 років - пістямутаціштй період, коли гортань майже сформувалася, але ще є деякі ознаки мутації, продовжується розвиток дихального апарату.

Кожний вік має свій співацький діапазон:

6 років - "мі" 1-ї ок. - "соль" 1-ї ок. - найбільш зручний.

7 ротне-"мі" 1-їок.-"сі" 1-їок.

8-9 років - загальний - "до" 1 -ї ок. - "до" 2-ї ок.,

ігримарна зона - "мі" 1 -ї ок. - "сі" 1 -ї ок.

9-Ю років - "до" 1-ї ок. - "ре" 2-ї ок. ("мі" 2-ї ок.).

10-11 років - з'являються ознаки низьких (2-гі) та високих (1-ші) голосів.

1-ші - "до" 1-ї ок. - "мі" 2-ї ок.,

2-гі - ''до" 1-ї ок. - "до" 2-ї ок.

Н-12 років- 1-ші-"до" !-їок.-"мі"2-їок. ("фа" 2-ї ок.),

2-гі - "сі" малої ок. - "ре" 2-ї ок.

ій-13 років- 1-ші-"до" 1-їок.-"мі" 2-ї ок. ("фа" 2-їок.),

2-гі - "сі" малої ок. ("ля" малої ок.) - "ре" 2-ї ок. ("до" 2-ї ок.).

ІЗ -14рохів(мутація)- 1-ші-"мі" 1-ї("ре" 1 -їок.)- "сі" 1-їок. ("до" 2-їок.),

2-гі - "сі" малої ок. - "до" 2-ї ок.

14-16років- дівчата - "сі" малої ок. - "фа" 2-ї ок. ("соль" 2-ї ок.),

хлопці - "ре" малої ок. - "ре" 1-ї ок.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 339; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты