Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В. Правила




 

    Лід не може бути запитанням
може бути написаний у негативній чи заперечній формі
мусить починатися з цитати
починається з прислівника
починається з вигуку або частки

 

 

Приклади: Не пишіть: "Чи візьмуть російські війська місто Грозний?"— таке запитання виникає ...”. Пишіть: "Захоплення Грозного російськими федеральними військами є ймовірним, згідно з твердженням ..."   Не пишіть: "Бойові дії не припинилися після проголошення миру" Пишіть: "Бойові дії продовжилися після проголошення миру" Виняток — лише та ситуація, коли заперечення є провідною інформацією: "Єльцин не приїхав до Києва ..."   Не пишіть: "Аварія в Борисполі спричинила 50 жертв" Пишіть: "Вибух літака на злеті спричинив 50 жертв у Борисполі"   Не пишіть: "Коли яхтсменам залишилося пройти 50 метрів, лідер змагання не впорався з вітрилом." Пишіть: "Лідер змагання втратив контроль над вітрилом, коли..."   Не пишіть: "Я поставив вимогу Прем'єр-міністру розрахуватися по всіх заборгованостях по зарплаті впродовж трьох днів ...", — заявив Президент”. Пишіть: "Президент поставив вимогу Прем'єр-міністру розрахуватися "впродовж трьох днів" по всіх боргах по зарплаті, — було проголошено на прес-конференції"   Не пишіть: "Відповідаючи на запитання словацького міністра, Борис Тарасюк підкреслив..." Пишіть: " Борис Тарасюк підкреслив ..., відповідаючи на запитання словацького міністра. " Правило: Лід віддає перевагу дієслову дії перед дієсловом стану.   Не пишіть: "Спокій царює в четвер, після акції протесту..." Пишіть: "Спокій відновився в четвер..."   Не пишіть: "Розчарування переважало в російських політичних колах відразу після переговорів" Пишіть: "Російські політичні кола висловлювали розчарування..."   Не пишіть: "Курс долара встановився на межі 1,78 гривень замість 1,7" Пишіть: "Курс долара щодо гривні зріс на 8 копійок"   Не пишіть: "Лілія Подкопаєва була переможницею в четвер" Пишіть: "Лілія Подкопаєва стала переможницею..."   Пояснення: слово "аварія" є розмитим, воно не ідентифікується з чимось конкретним у читача. Тоді як "вибух літака на злеті" провокує асоціації цілком конкретні та привертає більшу увагу.

 

2. Сублід

Насправді це надзвичайно важко - вмістити в три рядочки ліда всі елементи, які були б цікаві споживачеві. В таких випадках треба переміщувати в другий абзац елементи, що уточнюють ситуацію і не знайшли своє місце в ліді.

Наприклад: Лід: Вантажний танкер із нафтою потонув біля затоки Босфор, у заповідних водах Чорного моря, де водяться рідкісні птахи, занесені до Червоної Книги,— повідомляє морська поліція Туреччини. Сублід: Судно "Академік Курчатов", що перевозило 20.000 тонн рідкого палива, потонуло близько 4 години ранку, залишивши масивну нафтову пляму, яку доведеться прибирати 8-ма очисними спорудами впродовж трьох днів,— заявляють санітарні служби Анкари.

 

Пам'ятайте: навіть найдосвідченіші фахівці світових агентств дуже часто переробляють свій лід перед тим, як давати його до друку. Оскільки форма ліда не є тою природною формою, яку використовують люди при спілкуванні.

 

Приклад. Для звичайної людини логіка викладу події була б наступною: літак вилетів з Борисполю - він розбився - всі загинули. Для працівника агентства грамотний порядок викладу є зворотнім: "Всі пасажири загинули о 16.00, в четвер, внаслідок авіакатастрофи в Борисполі."

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты