Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З. Продовження




Цей жанр вживається для хронологічного висвітлення подій, коли саме час, в який відбуваються її певні етапи, є принципово важливим. По суті йдеться про серію повідомлень, з тим самим ключем, з тим самим заголовком, які відрізняються лише нумерацією.

 

Приклад: 1) Космос ТЕРМІНОВО Космічний корабель (1) Космічний Центр Хьюстон (Техас) — Космічний корабель "Колумбія" відірвався від Землі рівно о 17.00 за Грінвічем 2) Космос ТЕРМІНОВО Космічний корабель (2) Хьюстон — Вихід "Колумбії" в атмосферу розпочався "згідно з нормами", - інформує контрольна служба о 17.15

 

В такий спосіб подію відстежують упродовж усієї критичної фази; від виходу в атмосферу, до приземлення. Проте вся ця інформація, розбита по "продовженнях", має бути зібраною в цільне повідомлення, розміщене поза нумерацією. Жанр "продовження" може застосовуватись для висвітлення стратегічно важливих прес-конференцій, вуличних демонстрацій, спортивних змагань, парламентських дебатів і т. ін.

 

6И. Ключові моменти

Цей жанр припускає обсяг максимум у 400 слів. Він містить висновок, розвиток подій у хронологічному порядку, основні теми, які розглядалися під час прес-конференції, доповіді, дебатів.

Кожній темі, як правило, присвячується один параграф. Кожна нова тема відокремлюється й починається одним - трьома вставними словами. Цитація -тільки дуже стисла. Між параграфами не має жодного синтаксичного зв'язка.

 

Наприклад: Ключові моменти Київ, 3 квітня - пропонуємо ключові моменти виступу міністра закордонних справ України перед журналістами у середу в Києві; - Зовнішньополітичні пріоритети: Удовенко підкреслив, що Україна і надалі поглиблюватиме стосунки з країнами СНД, але не вважає за потрібне створювати якісь нові наддержавні структури. - НАТО: пан Тарасюк наголосив, що взаємини України й НАТО напряму зачіпають взаємини України й Росії, а також України й Румунії... - Найближчі візити: пан Тарасюк оголосив, що в середині квітня Київ відвідує міністр закордонних справ Франції.

 

Словосполучення "ключові моменти” є обов'язковим у заголовку, щоб відразу правильно зорієнтувати клієнта.

РЕЗЮМЕ

 

Інформаційне повідомлення має бути ТОЧНИМ, НЕЙТРАЛЬНИМ, ШВИДКИМ, ПОВНИМ, ЦІКАВИМ. МІСТКИМ.

 

Точність - кожне повідомлення має містити джерело інформації;

Нейтральність- агентство не має права брати чиюсь сторону;

Швидкість - як тільки інформацію перевірено, її треба негайно передавати до послуг клієнтів;

Повнота інформації -повідомлення має бути максимально придатним для найширшого кола споживачів. Варто пам'ятати, що чимало газет, теле- і радіо компаній використовують інформацію в тій самій формі, що й отримали з агентства;

Цікавість - необхідно дуже добре знати свою аудиторію;

Місткість - необхідно, щоб основна інформація, була зосереджена в перших трьох рядках.

Загальне правило вимагає щоби працівники агентства переробляли інформацію у класичну форму повідомлення, визнану всіма світовими інформаційними агентствами.

 

РЕДАГУВАННЯ

І. Лід.Повідомлення має бути виписане в чіткій, точній формі, оскільки потім воно має бути ідентифіковане, використане і розповсюджене без запізнення та ускладнень. Лід має обсяг 2, максимум, 3 рядки (не більше 35-ти слів). Він передає ключову інформацію. Це - основний структурний елемент інформаційного повідомлення.

1А. Лід має відповідати на 4 фундаментальні запитання:ХТО? ЩО ЗРОБИВ? КОЛИ? ДЕ?

Якщо це можливо, він також має відповісти на 2 додаткові запитання: ЧОМУ? ЯК? У ЯКИЙ СПОСІБ?

Найкращій спосіб правильно розпочати лід — це відповісти на питання: ХТО ЗРОБИВ Щ0?

Коли журналіст агентства пише свій лід, він мусить зважати, що доля цього повідомлення вирішуватиметься за якихось 20 секунд, походячи з перших 20 слів. І саме в такий спосіб споживач віддає перевагу тому чи іншому агентству. Лід має бути простим, конкретним і триматися на фактах. Він має зацікавити, щоб читач прочитав продовження інформації.

1Б. Як писати лід.Кращий спосіб – найпростіший: предмет, присудок, додаток (або обставина). Інколи лід краще привертає увагу, коли починається з вражаючої цифри.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты