Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В. Правила. Лід не може бути запитанням може бути написаний у негативній чи заперечній формі мусить




 

    Лід не може бути запитанням
  може бути написаний у негативній чи заперечній формі
  мусить починатися з цитати
  не починається з прислівника
  починається з вигуку або частки

 

2. Сублід.Це надзвичайно важко - вмістити в три рядочки ліда всі елементи, які були б цікаві споживачеві. В таких випадках треба переміщувати в другий абзац елементи, що уточнюють ситуацію і не знайшли своє місце в ліді.

Пам'ятайте: навіть найдосвідченіші фахівці світових агентств дуже часто переробляють свій лід перед тим, як давати його до друку. Оскільки форма ліда не є тою природною формою, яку використовують люди при спілкуванні.

3. Джерела.Кожна інформація агентства мусить вказувати джерело, звідки її отримано. Джерело має бути максимально точним. Оцінки, коментарі, припущення мають бути процитовані в такий саме спосіб, як і інформація про подію. Ці три правила не передбачають жодних винятків

Зовнішнє джерело інформації може бути

ð прямим та непрямим

ð ідентифікованим та неідентифікованим

ЗА. Прямі джерела - такі, до яких має доступ безпосередньо агентство.

3Б. Непряме джерело - цитується агентством як безпосередній свідок події.

ЗВ. Ідентифікованетаке, яке має точні ім'я, прізвище, професію і т. ін.

ЗГ. Неідентифікованепередбачає лише закамуфльоване формулювання. Використовуючи його треба чітко дотримуватися конкретних правил:

Перша вимога: завуальоване джерело має пряме відношення до серйозних впливових структур;

Друга вимога: джерела абсолютно безвідносні, де не можна виокремити ані адміністративну, ані представницьку приналежність вживаються тільки в бекграунді. За таке повідомлення відповідає персонально журналіст та його агентство. Інформація носитиме неофіційний характер.

Третя вимога: інформація суто конфіденційна, що не має жодних підтверджень, яку надано журналістові виключно, щоби зорієнтувати його в ситуації, не може бути опублікована.

Загалом, треба будь-що уникати неідентифікованих джерел, їх краще використовувати як підказку для пошуку інформації.

Вживання неідентифікованих джерел не робить великої слави агентству, а в певних випадках може негативно позначитись на його репутації.

Отже не буде зайвим повсякчас вказувати, звідки саме надходить інформація.

Для цього використовуються узагальнені формули:

“Зведення джерел докупи.” Будь-яка інформація, що не є абсолютно очевидною, офіційною або чітко співвідносною, потребує перевірки й підтвердження у ще одному чи навіть кількох джерелах.

"Спостерігачі." Вживання цієї або подібної формули ("експерти", "компетентні особи") містить нюанс суб'єктивності, оскільки це провокує підозру, що "спостерігач", “експерт", і т. ін. є ніхто інший як сам автор повідомлення.

Подібні формулювання є доречними лише у двох випадках:

а) журналіст насправді здобув цей коментар у колах, здатних професійно прокоментувати подію чи факт. В такому випадку рівень коментарю може не прямо вказувати на те, що це не журналістська вигадка;

б) журналіст настільки давно спеціалізується на певній тематиці, що насправді сам стає експертом.

“Спростування” треба цитувати за тими ж правилами, що й інформацію — тобто вказувати повністю, звідки воно надходить.

 

4. Цитування та лапки. Абсолютне правило: в лапках можна давати тільки ті слова, які абсолютно точно було сказано певною персоною.

4А. Скорочене цитування. Цитата дуже виграє, коли її не наводять повністю, а виокремлюють тільки найважливіші, "ударні" моменти.

4Б. Повний текстдуже рідко буває необхідно давати. Повні виклади мають обов'язково супроводжуватись врізом або ввідним реченням

4В. Двозначностейтреба уникати:

- при цитуванні щодо персоналій, подій і т. ін. Для цього дозволяються уточнення в дужках, або поза цитатою.

- стосовно осіб, установ і т. ін., з якими співвідноситься цитата. В принципі мова агентства не любить повторювань. Але при цитуванні вважається за краще щоразу уточнювати, про що або кого йдеться.

Джерелом двозначностей можуть бути:

- характеристики, вжиті до тої чи іншої персоналії. Якщо ця характеристика вживається в середині цитати, треба бути певним, що той на кого посилаються, насправді вживав це слово. Якщо характеристику надає агентство, треба бути тричі певним, що вона є вірною.

- ситуація, коли черговий редактор скорочує до 2-3 слів на свій розсуд цитату, яку вжито для характеристики загальної ситуації.

4Г. Тексти, надіслані заздалегідь. Офіційні тексти.

Треба порівняти реально проголошений текст із тим, що було надіслано, оскільки дуже рідко трапляється, щоб промовець завчив дослівно текст напам'ять. В реальній промові обов'язково є розбіжності із заготівкою.

5. Структура повідомлення

Повідомлення агентства пишеться відповідно до класичної схеми "перевернутої піраміди"

5А. Перевернута піраміда

Найважливіша інформація міститься на початку повідомлення, а потім розміщується все менш і менш значущі відомості. Конструкція передбачає, що абзаци можна легко спрощувати, починаючи з кінця повідомлення, і від того не змінюється загальний зміст.

Вищим пілотажем повідомлення для агентства є форма, коли кожний новий абзац є розширеним доповненням попереднього.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты