Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок захисту курсових, дипломних та




випускних магістерських робіт

 

 

4.1 Підготовка курсових, дипломних та випускних магістерських робіт до захисту

 

 

4.1.1 Курсова, дипломна, випускна магістерська робота оформлюється студентом відповідно до календарного плану, керуючись при цьому нормами і правилами цієї методики.

Керівник і консультант дипломної, випускної магістерської роботи можуть попередньо перевіряти виконані розділи.

4.1.2 Для остаточної перевірки текст курсової, дипломної, випускної магістерської роботи подається керівнику у закінченому вигляді, зброшурований, з підписами на титульному аркуші студента та консультантів з різних розділів (для дипломної, випускної магістерської роботи), зареєстрований у встановленому порядку на випускаючій кафедрі.

4.1.3 Після перевірки курсової, дипломної, випускної магістерської роботи керівник підписує його і складає письмовий відзив.

У відзиві відзначається тема курсової, дипломної, випускної магістерської роботи, відповідність її формулювання з затвердженою відповідним чином темою, визначається обсяг пояснювальної записки, ступінь досягнення мети і завдань роботи, коротко відображуються переваги і недоліки курсової, дипломної, випускної магістерської роботи, оригінальність прийнятих рішень (висновків), якість оформлення пояснювальної записки, загальна і фахова грамотність.

Керівник курсової, дипломної, випускної магістерської роботи оцінює загальну, спеціальну і практичну підготовку студента і ступінь самостійності виконання роботи. У відзиві керівник виставляє оцінку курсової, дипломної, випускної магістерської роботи за чотирибальною шкалою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”. Інші оцінки та формулювання для оцінки курсової, дипломної, випускної магістерської роботи використовувати не дозволяється.

Потім курсова, дипломна, випускна магістерська робота передається завідувачу випускаючої кафедри.

4.1.4 Завідувач кафедри на основі ознайомлення з курсовою, дипломною, випускною магістерською роботою вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи при цьому відповідний запис на титульному аркуші роботи.

Рішення про допуск студента до захисту курсової роботи завідувач кафедри приймає одноосібно. У випадку, коли завідувач кафедри вважає неможливим допустити студента до захисту курсової роботи, це питання розглядається на засіданні кафедри за участю керівника роботи. Протокол засідання кафедри подається завідувачем кафедри на затвердження деканом факультету.

Підписану курсову роботу завідувач кафедри направляє до КЗКР для захисту.

Рішення про допуск студента до захисту дипломної, випускної магістерської роботи приймається на засіданні кафедри під час проведення передзахисту.

Передзахист проводиться у встановлений завідувачем кафедри термін, але не пізніше, ніж за два тижня до дня захисту.

За підсумками передзахисту складається протокол, який затверджує завідувач кафедри і в якому вказується ступінь готовності роботи.

У разі отримання оцінки “повна готовність до захисту” (готовність на 100 %) робота допускається до захисту.

У разі отримання оцінки “неповна готовність до захисту” (готовність на 75 % і більше, при наявності основного тексту пояснювальної записки) встановлюються терміни доопрацювання роботи. За умов успішного доопрацювання у встановлений термін, робота допускається до захисту.

У разі отримання оцінки “повністю не готова до захисту” (готовність до 75 %) робота не допускається до захисту, про що складається рапорт про недопущення до захисту з доданням витягу з протоколу цього рішення. Рапорт подається деканом факультету на затвердження ректору університету.

Підписану дипломну, випускну магістерську роботу завідувач кафедри направляє на рецензію.

 

 

4.2 Рецензування дипломних та випускних магістерських робіт

 

 

4.2.1 Для дипломних, випускних магістерських робіт, крім відзиву керівника, передбачається надання рецензії.

4.2.2 Склад рецензентів затверджується наказом по університету за поданням декана факультету.

Як рецензенти можуть залучатися фахівці органів державної влади, місцевого самоврядування, наукових установ та інших організацій, а також професори та доценти інших вищих навчальних закладів або інших кафедр університету.

4.2.3 У рецензії повинні бути коротко відзначені переваги і недоліки роботи, обсяг та якість оформлення пояснювальної записки, відображені уявлення рецензента про загальну, фахову та практичну підготовку студента, уміння користуватися літературними джерелами. Усі зауваження повинні бути конкретно аргументовані.

Рецензент підписує рецензію, обов’язково зазначивши свою посаду, ім’я та прізвище.

4.2.4 Завідувач кафедри знайомить студента з рецензією та направляє дипломну, випускну магістерську роботу до ДЕК для захисту.

 

 

4.3 Захист курсових, дипломних та випускних магістерських робіт

 

 

4.3.1 До захисту курсової роботи допускаються студенти, які не мають заборгованостей по навчальній дисципліни, з якої виконується робота. Списки студентів, які допущені до захисту курсових робіт, складаються лектором-екзаменатором і затверджуються завідувачем кафедри.

4.3.2 До захисту дипломної, випускної магістерської роботи допускаються студенти, які виконали усі вимоги навчального плану. Списки студентів, які допущені до захисту дипломних, випускних магістерських робіт, складаються завідувачем кафедри і затверджуються деканом факультету.

4.3.3 Порядок захисту курсових, дипломних та випускних магістерських робіт визначається “Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах”.

4.3.4 Під час захисту роботи перед КЗКР (для курсових робіт), ДЕК (для дипломних, випускних магістерських робіт) кожному студенту надається до 7 хвилин (для курсових робіт), до 12 хвилин (для дипломних робіт), до 15 хвилин (для випускних магістерських робіт) для викладення основних положень своєї роботи.

У виступі має бути висвітлено наступне:

– актуальність проблеми роботи;

– мета і завдання роботи;

– висновки та практичні рекомендації.

Потім починається обговорення роботи: присутні запитують студента щодо його роботи, студент відповідає на поставлені питання.

По завершенні обговорення голова комісії ознайомлює з відзивом керівника роботи, рецензією (для дипломних та випускних магістерських робіт). Студент відповідає на зауваження керівника та рецензента (для дипломних та випускних магістерських робіт).

Після обговорення всіх робіт на підсумковому засіданні комісія приймає рішення про остаточну оцінку роботи, яка виставляється за чотирибальною шкалою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

Затверджена оцінка виставляється на титульному аркуші роботи, у протоколі та у заліковій книжці студента.

4.3.5 ДЕК встановлює тип кожної із захищених дипломних, випускних магістерських робіт (“реальна”, “науково-дослідна”, “комплексна”, “замовлена”, “з використанням ЕОМ”).

Реальними вважаються такі роботи, матеріали яких можуть бути впроваджені в навчальний процес, у виробництво.

Науково-дослідними вважаються роботи, матеріали яких:

а) відтворені у наукових публікаціях (монографіях, статтях, тезах доповідей тощо);

б) входять до звіту з держбюджетних тем.

Комплексними вважаються такі роботи, коли 2 і більше студентів виконують різні розділи загальної роботи.

Замовленими вважаються такі роботи, які виконані на замовлення органів державної влади, органів самоврядування, інших установ.

Робота вважається використаною за допомогою ЕОМ, коли її матеріали оброблені на ЕОМ (розрахунки, створення зображень тощо).

4.3.6 За підсумками захисту ДЕК може надати рекомендацію для вступу до аспірантури.

 

 

4.4 Порядок і правила повторного захисту

 

 

4.4.1 У тих випадках, коли захист курсової, дипломної та випускної магістерської роботи визначається незадовільним, КЗКР (для курсової роботи) або ДЕК (для дипломної або випускної магістерської роботи) установлює, чи може студент подати до повторного захисту ту ж саму роботу з доопрацюванням (яке визначає комісія), або він повинен розробити нову тему, котра установлюється випускаючою кафедрою.

4.4.2 Студент, який одержав на захисті курсової роботи незадовільну оцінку, вважається таким, що не встигає. Академічна заборгованість ліквідовується у встановленому порядку.

Студент, який одержав на захисті дипломної, випускної магістерської роботи незадовільну оцінку, відраховується з університету. У цьому випадку студенту видається академічна довідка встановленого зразка.

4.4.3 Студент, який не захистив курсову роботу, допускається до повторного захисту роботи після сесії у встановлений термін.

Студент, який не захистив дипломну, випускну магістерську роботу, допускається до повторного захисту роботи протягом трьох років після закінчення університету.

4.4.4 Студент, який не захистив дипломну, випускну магістерську роботу з поважних причин (документально підтверджених), ректором університету може бути подовжений термін навчання до наступного періоду роботи ДЕК із захисту дипломних, випускних магістерських робіт, але не більше, ніж на один рік.

Для цього студент пише заяву на ім’я ректора з проханням про подовження терміну навчання з вказівкою причин. До заяви прикладають документ, що підтверджує поважну причину, через яку студент не зміг вчасно захистити дипломну, випускну магістерську роботу.

 

 

4.5 Порядок здачі та зберігання курсових, дипломних та випускних магістерських робіт

 

 

4.5.1 Курсова робота після захисту зберігається на кафедрі протягом наступного семестру.

Студенту дозволяється, за його бажанням, зняти копію із своєї роботи.

Після закінчення встановленого терміну курсові роботи підлягають знищенню.

4.5.2 Після захисту перший примірник дипломної, випускної магістерської роботи зберігається у науковій бібліотеці ДНУ, другий примірник (у розброшурованому вигляді або на дискеті 3,5”) – залишається на випускаючій кафедрі.

Студенту дозволяється, за його бажанням, зняти копію із своєї роботи.

4.5.3 У випадку потреби передачі дипломної, випускної магістерської роботи підприємству (установі) для впровадження її на практиці з нього знімається копія, за розпорядженням проректора з навчальної роботи.


Додаток А

(обов’язковий)

Форма титульного аркуша курсових, дипломних та

випускних магістерських робіт

_______________________________________________________________

 

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

Факультет __________

Кафедра ___________

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты