Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вплив інфляції на оцінку ефективності інвестицій




Аналіз впливу інфляції може бути вироблений для двох варіантів

  • темп інфляції різний по окремих складових ресурсів (вхідних і вихідних)
  • темп інфляції однаковий для різних витрат.

В рамках першого підходу, який більшою мірою відповідає реальній ситуації, особливо в країнах з нестабільною економікою, метод чистого теперішнього значення використовується в своїй стандартній формі, але всі складові витрат і доходів, а також показники дисконту коректуються відповідно до очікуваного темпу інфляції по роках.

В рамках другого підходувплив інфляції носить своєрідний характер: інфляція впливає на числа (проміжні значення), що отримуються в розрахунках, але не впливає на кінцевий результат і висновок щодо долі проекту.

У загальному випадку, якщо rр - реальна процентна ставка прибутковості, а Т- темп інфляції, то номінальна (контрактна) норма прибутковості запишеться за допомогою формули:

Завдання 1

Підприємству надано в кредит 6000 грн. на 4 місяці з 01.05 ц.р. за ставкою 14% річних. Необхідно визначити суму кредиту до погашення. Якщо нарахування здійснюється з використанням: а) простих відсотків; б) складних відсотків.

Завдання 2

Підприємству надано в кредит 5000 грн. за ставкою 8% річних на шість місяців. Визначте суму кредиту до погашення.

Завдання 3

На банківський вклад в розмірі 9000 грн. строком на 5 років нараховується 18% річних. Яка сума буде на рахунку в кінці строку, якщо нарахування відсотків здійснюється за схемою складних відсотків: а) кожні півроку; б) щоквартально?

Завдання 4

Знайдіть нараховану до кінця строку суму на інвестовані 6000 грн. під складні відсотки за ставкою 22% річних, термін вкладу 1,4 року: а) за схемою складних відсотків; б) за змішаною схемою.

Завдання 5

Визначте, за який строк вклад в 5000 грн. збільшиться в 3 рази при ставці 20% річних.

Завдання 6

Ви маєте можливість розміщення депозиту в одному з трьох банків. Кожний з них виплачує відсоток у розмірі 12% річних. Банк А нараховує відсоток щорічно, банк Б – раз у півроку, банк В– щокварталу. У який банк необхідно вкласти кошти, якщо ви плануєте одержати депозит через 5 років?

Завдання 7

Номінальна річна ставка відсотка дорівнює 36%. Визначте ефективну ставку відсотка при щомісячному нарахуванні після закінчення одного року.

Завдання 8

Риєлтерська фірма хоче наприкінці 3-го року зробити ремонт об'єкта, що у даний час коштує 700 тис. грн. Ремонт дорожчає на 7% у рік. Чистий доход від оренди складає 220 тис. грн. Ця сума інвестується під 18% річних. Чи вистачить накопиченої суми, щоб зробити ремонт?

Завдання 9

Визначите майбутню вартість внеску в розмірі 1200 грн. через 4 роки, якщо: складний відсоток нараховується щорічно в розмірі 12%; складний відсоток нараховується раз у півроку в розмірі 12%; складний відсоток нараховується поквартально в розмірі 16% річних.

 

 

Завдання 10

Визначте суму простого відсотка за один рік при наступних умовах: первісна сума внеску – 1000 у.о., процентна ставка, виплачувана щокварталу – 20%.

Завдання 12

Інвестор розглядає можливість вкладення 100 у.о, на депозитний внесок терміном на один рік. Один банк пропонує інвестору виплачувати доход за складними відсотками в розмірі 23% у квартал; другий - у розмірі 30% один раз у чотири місяці; третій - у розмірі 45% два рази на рік; четвертий - у розмірі 100 % один раз на рік. Виберіть найефективніший варіант.

Завдання 13

Розрахуйте майбутню вартість ануїтету, здійснюваного на умовах попередніх платежів (пренумерандо) при наступних даних: період платежів - 5 років; інтервал платежів – 1 рік; платежі вносяться спочатку року; сума кожного окремого платежу-1000 у.о., відсоткова ставка - 10%.

Завдання 14

Обчислити доцільність вкладання коштів у сумі 750 тис. гри. на 3 роки у фінансові інвестиції, що генерують різні грошові потоки, за методом чистої теперішньої вартості при середньоринковій ставці дохідності 20 %, 25 %, 30 %. Грошові потоки за інвестиціями: 1-й рік – 350 тис. грн.; 2-й рік – 400 тис. грн.; 3 й рік – 420 тис. грн. Зробити відповідні висновки.

Завдання 15

Виробниче обладнання задіяне в багатьох виробничих процесах. Потрібно вирішити експлуатувати старе обладнання або купити нове. Початкові дані для ухвалення рішення мають наступний вигляд:

 

Початкові дані: Старе обладнання Нове обладнання
Вартість придбання - 25,000
Залишкова вартість на даний момент часу 3,000 -
Річні грошові витрати на експлуатацію 15,000 9,000
Капітальний ремонт на даний момент часу 4,000 -
Залишкова вартість через 6 років 5,000
Тривалість проекту 6 років 6 років

 

 

Завдання 16

Компанія планує придбати нове устаткування за ціною $36,000, яке забезпечує $20,000 економії витрат (у вигляді вхідного грошового потоку) в рік протягом трьох найближчих років. За цей період устаткування піддасться повному зносу. Вартість капіталу підприємства складає 16%, а очікуваний темп інфляції – 10% в рік. Розрахувати величину критерію NPV з урахуванням інфляції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты