Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні рекомендації до задач практичного заняття 11




Оптимальний баланс готівки знаходиться з використанням наступних змінних величин та рівнянь:

С — сума готівки, отримана від продажу ліквідних цінних паперів або за рахунок позик; С/2 - середній баланс готівки; K— оптимальна сума готівки, що може бути отримана від продажу ліквідних цінних паперів або за рахунок позики; K/2 — оптимальний середній баланс готівки; F — фіксовані витрати від проведення торгівлі цінними паперами або від отримання позики; Т — загальна сума чистої нової готівки, необхідної для проведення операцій протягом усього періоду;i — оптимально можливі витрати від тримання готівки, які дорівнюють нормі прибутку на ліквідні цінні папери, від якої ми відмовляємось, або вартість позичених грошей для отримання готівки.

Загальні витрати готівки в касі складаються з оптимально можливих витрат від проведення операції:

 

Загальні витрати = Витрати від володіння + Витрати від проведення операцій = (Середній баланс готівки в касі) х(Оптимально можливі витрати) +

+ (Кількість операцій) х (Витрати на операцію) =

= iС/2+FТ/С

Мінімальні загальні витрати досягаються тоді, коли С дорівнює K - оптимальному переказу (трансферу) готівки. Модель Баумоля для визначення оптимального розміру готівки в касі (балансу готівки):

K=

Модель Міллера Орра є більш прийнятною з практичного погляду, оскільки враховує непередбачені коливання залишку грошових коштів на рахунку, що є характерним для підприємств, які не можуть точно спрогнозувати щоденний рівень надходжень та витрат.

Однак на практиці частіше зустрічається модель Міллера Орра, згідно з якою розраховуються наступні коефіцієнти:

1. Оптимальний об'єм готівкових коштів:

де σ -- відхилення в щоденному чистому рушенні капіталу.

2. Оптимальна верхня межа готівки:

D = 3Z.

3. Середній залишок готівкових коштів:

Y = (Z + D)/3.

Модель визначає інтервал між верхньою та нижньою межами коливання залишку І, при якому мінімізуються сумарні витрати на утримання грошових коштів на рахунку:

, де

Вт — транзакційні витрати; σ — стандартне відхилення одноденного чистого потоку грошових коштів; Ва — альтернативні витрати в процентах до обсягу гро­шових коштів у розрахунку на день.

Середня величина залишку СЗ та точка повернен­ня Р, що визначає рівень, відносно якого залишок на рахунку може збільшуватись і зменшуватись у певних межах, визначаються з таких виразів:

Р = І:3 + МЗ;

СЗ = (4Р-МЗ):3, де

МЗ — мінімальний залишок коштів на рахунку.

Менеджмент дебіторських заборгованостей:

Очікувані надходження = Кредитний продаж за день х Тривалість строку

Середній обсяг щоденного продажу (АDS)

АDS = щорічний обсяг продажу/360=кількість х продажна (ціна)/360

Термін заборгованості з продажу (DSO) – середня тривалість часу, необхідного дня інкасації сум з кредитного продажу

Дебіторська заборгованість =(АDS) х (DSO)

Показник DSO обговорюваної компанії — міра середньої тривалості часу, який потрібен клієнтам даної компанії для оплати куплених в кредит товарів.

DSO = дебіторська заборгованість/сума продажу за день

 

Завдання 1

Торгова фірма збирається пом'якшити свою кредитну політику. У нинішній час 70% продажів відноситься до продажів у кредит. Маржинальний прибуток складає 20%. Додаткові дані наведені в таблиці:

Показники Поточне значення Передбачуване значення
Виторг від реалізації, тис. грн.
Продаж у кредит, тис. грн.
Витрати, % від продажу кредиту
Термін між поданням рахунку і його оплатою, днів

 

Завдання 2

За допомогою моделі Міллера-Орра визначте політику управління коштами на поточному рахунку, якщо наведені наступні дані про грошові потоки на підприємстві: мінімальний запас грошових коштів – 6000 грн.; витрати по конвертації цінних паперів – 90 грн.; відсоткова ставка – 0,08% в день; середнє квадратичне відхилення в день – 3000 грн.

Завдання 3

Мале підприємство займається продажем рекламної продукції – наборів, які складаються з блокнотів, папок та кулькових ручок. Набори купують у виробників за закупівельною ціною, що дорівнює 10 грн. після цього на них наносять логотип та назву фірми-замовника і продають останнім за новою ціною. Річний обсяг реалізації становить 13000 наборів. Витрати на утримання запасів становлять близько 20% від їх обсягу, а витрати на проведення переговорів та налагодження обладнання для нанесення нових надписів на вироби – 500 грн. Визначити оптимальний обсяг замовлення, якщо замовлення надходять і виконуються рівномірно протягом року.

Завдання 4

Підприємство закуповує сировину на умовах комерційного кредиту. Строк кредитування – 45 днів. При сплаті за сировину протягом перших 10 днів надається знижка 2%. Підприємство закупило сировини на суму 200000 грн., очікує надходження коштів для розрахунків за неї через 45 днів і розглядає можливість розрахуватись зі знижкою за рахунок банківського кредиту (ставка кредитування – 12% річних). Який варіант найбільш прийнятний для підприємства: розрахуватись вчасно власними коштами чи протягом перших 10 днів за рахунок банківського кредиту?

Завдання 5

Використовуючи модель Міллера-Орра, розрахувати інтервал коливань залишку грошових коштів на рахунку підприємства та точку повернення, якщо дохідність високоліквідних цінних паперів – 11,7% річних, середні витрати, пов’язані з придбанням чи продажем одного цінного папера, - 10 грн., дисперсія D одноденного коливання залишку грошових коштів на рахунку – 8410 тис. грн. Мінімальний залишок коштів на рахунку підприємство встановило на рівні 20 тис. грн.

Завдання 6

За даними фінансової звітності (додаток 1) визначте тривалість операційного виробничого і фінансового циклів підприємства.

Завдання 7

Визначте обсяг капіталу, який підприємству необхідно спрямувати на фінансування оборотних активів у плановому періоді за такими даними: тривалість операційного циклу – 48 днів; планове скорочення тривалості циклу – 4 дні; валовий дохід за звітній період – 1250 тис. грн.; плановий темп приросту обсягів діяльності – 12% річних.

Завдання 8

Визначте оптимальний обсяг замовлення запасів товару, використавши такі дані: вартість одиниці придбання – 45 грн.; витрати на поставку – 560,5 грн., витрати на зберігання – 80 грн.; плановий квартальний обсяг реалізації – 15, 4 тис. од.

Завдання 9

Визначте обсяг залишку товарів, при якому менеджеру з постачання необхідно здійснювати замовлення. Дані: обсяг реалізації за квартал – 15 тис. од., величина оптимального замовлення – 4,6 од., обсяг запасу для реалізації товарів – 20 днів, термін поставки – 4 дні.

Завдання 10

Розрахуйте тривалість операційного циклу та його складових, використавши дані:

Показники Дані, тис. грн.
Середній обсяг оборотних активів
у тому числі:  
- запасів сировини і матеріалів
- незавершеного виробництва
- готової продукції
- товарів
- дебіторської заборгованості
- грошових коштів
Середній залишок кредиторської заборгованості
Валовий дохід

Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты