Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Державні символи України




Державні символи і столиця – невід’ємні атрибути будь-якої суверенної держави.Державні символи – це встановлені Конституцією або спеціальними законами особливі розпізнавальні знаки конкретної держави, які відособляють її суверенітет, а в деяких випадках наповнені і конкретним історичним або ідеологічним змістом. Конституція встановила наступні символи нашої держави. Державні символи затверджуються Верховною Радою України. Характерними ознаками їх є те, що вони: 1) виражають національний менталітет, національні ідеї політичного або історичного змісту; 2) мають загальнообов’язковий характер. Основою державних символів є державний суверенітет.
Державні символи є складовою частиною більш широкого поняття “державні атрибути”, до числа яких відносять також столицю держави, офіційну назву держави, державну мову, національні пісні, почесні знаки, державні штандарти.
Державний Герб– це закріплений в законодавстві офіційний умовний знак, який через графічне або кольорове зображення окремих фігур виражає коло конкретних ідей політичного характеру і символізує суверенітет держави. У Конституції сказано, що Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням Малого Державного Герба України і Герба Війська Запорізького законом, який приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом Великого Державного Герба України є Знак Князівської Держави Володимира Великого (Малий Державний Герб України). Зображення Державного Герба розміщується на печатках органів державної влади, державного управління, судових органів, грошових знаках і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, на печатках державних банків, державних установ.

Державний Гімн – це закріплена в законодавстві держави музично-поетична емблема держави, яка через систему (набір) музично-поетичних образів виражає конкретне коло ідей політичного характеру і символізує суверенну державу. Державний гімн України - це національний гімн на музику М. Вербицького. Державний Гімн як офіційний символ держави виконують під час підняття Державного Прапора, відкриття урочистих засідань, на початку офіційних зустрічей на вищому рівні, прийняття військової присяги, відкриття спортивних змагань. Слова Гімну затверджуються законом, який приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Державний Прапор – це закріплене в законодавстві офіційне полотнище держави, в якому шляхом підбору конкретних кольорів (іноді з використанням малюнків або написів) виражена ідея політичного характеру. Державний Прапор України - стяг з рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору: верхня смуга - синього кольору, нижня - жовтого. Співвідношення ширини прапора до його довжини - 2:3. Державний Прапор підіймається на будівлях органів державної влади і управління, органів місцевого самоврядування, дипломатичних або консульських представництв України, на прикордонних заставах і митницях тощо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты