Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Педагогіка як наука і мистецтво професійно-педагогічної діяльності. Звязок педагогіки з іншими науками.




Педагогіка - наука про виховання, освіту та навмання підростаючих поколінь та дорослих людей. Педагогіка це Мистецтво, бо один вчитель може гарно навчати, показати свою майстерність, а інший - ні; бо формується ідеал людини; бо і педагогіка і мистецтво мають формувати співчуття І співпереживання. В своєму становленні як наука педагогіка пройшла три етапи: 1-й етап донаукових знань (виховні поради передавалися за допомогою фольклору; 2-й етап з’являються окремі педагогічні концепції (ЖЖ Руссо, Локка,...); 3-Й етап сучасна педагогіка, яка виступає цілісною науковою системою, спрямована на формування всебічного і гармонійного розвитку особистості. Зв'язок педагогіки з іншими науками:

1. З анатомією, яка дає відомості про будову тіла людини, окремих органів.

2. З фізіологією , яка розкриває функціональні особливості кожного органу.

3. Гігієною, яка озброює знаннями про те , як оберігати здоров’я людини.

4. З валеологією - наукою про здоровий спосіб життя.

5. З психологією , яка надає відомості про внутрішній світ людини, особливості пам'яті, мислення, мовлення, темпераменту, характеру, про емоції та почуття; розкриває основні шляхи їх врахування в роботі з дітьми.

6. З історією, яка знайомить з етапами розвитку суспільства; розвитком і вдосконаленням самої людини.

7. З математикою, відомості якої дають можливість робити статистичну обробку досліджуваних матеріалів.

Предметом п. є дослідження сутності розвитку і формування особистості і визначення на цій основі теорії і методики виховання, як спеціально-організованого пед. процесу.

Завдання п. :

1.вивчення сутності і закономірностей розвитку і формування особистості в умовах цілеспрямованості;

2.теоретичне і методичне оновлення системи освіти в Укр.;

3.розбудова і відродження національної школи;

4.визначення мети, змісту і методів виховання;

5.створення нових навч. програм, підручників, метод, посібників.

П пов’язана з психологією(пс) , але кож з цих наук має свій предмет дослідж-ня. Предметом пс є психіка дитини. Для П психіка є умовою, яку необх врах-ти при орг-ції навч-вих процесу. Необхідно врах-ти: (1) індивідуально-психологічні, (2) вікові пс-ні, (3) соціально-психологічні властивості. Як умови розвитку особистості. (1) – темперамент, хар-р, зд-ті пізнавальної та емоційно-вольової сфери, (2) – рушійні сили пс розв-ку, соц ситуація розвитку кож віку, пров д-ть та новоутв-ня в психіці кож віку, (3) – вплив групи, кол-ву, міжособ-них стос-ків в кол-ві на ф-ня ос-ті. Методи: спостереження, експер-ти, соціом-я, тести, психодіогн методи.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 131; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты