Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мета, виховні завдання, функції та основні напрямки роботи класного керівника. Критерії оцінки роботи класного керівника.




Згідно з існуючим "Положенням" класний керівник - учитель, має здійснювати навч.-в-ну роботу в довіреному йому класі. Він найближчий і безпосередній вихователь і наставник учнів. Класний керівник орг-зовує і спрямовує в-ний процес у класі, об'єднує виховні зусилля вчителів, батьків і громадськості, відповідає за орг-цію в-ної роботи у своєму класі.

Основні ф-ції роботи кл. керівника:виховна: форм-ня нац-ної свідомості, різнобічний розвиток особ-ті (наукового світогляду, морал-го обліку, пізнавальних інтересів, ест-них почуттю, працелюбності, профорієнтація, турбота про здоров'я і фізичний розвиток, стимулювання процесів саморозвитку); організаторська: орг-ція та здійснення спільно з учнями позакласної та позашкільної роботи, інформаційно-методична: надання практичної і методичної допомоги учням, активу класу, батькам, позашкільним в-ним установам та орг-ціям, дослідницька: спостереження за учнями, діагностика і прогнозування їх розвитку; соціальна: вивчення факторів впливу на розвиток дитини і виявлення найбільш сприятливих та несприятливих (особливості сім'ї, статус (місце) у колективах; фіз-не і псих-не здоров'я тощо); координаційна: узгодження спільних зусиль і вимог вчителів-предметників, батьків, громадських орг-цій у роботі з класом.

Основні напрямки роботи класного керівника та завдання:вивчення учнів за допомогою методів пед-го дослідження, тобто діагностика рівня розвитку колективу і окремо учня; -розвиток пізнавальних інтересів, відповідального ставлення до н-ня, -підвищення загального рівня культури, -турбота про здоров'я, —правовий захист дитини, *робота по згуртуванню учнівського колективу, *робота з учителями-предметпиками, -домогтися єдності пед-них вимог до окремого учня чи класу в цілому, -сприяти підвищенню ефективності навч.-в-го процесу в класі, *робота з батьками, -зв'язок з позашкільними установами та громадськістю (шефство; дитячі палаци, табори відпочинку, театри, музичні та спортивні школи, бібліотеки, в-на робота за місцем проживання).

Основні об'єкти та зміст пед-ної діагностики визначаються як: а)вихованість особ-ті та сформованість інтегративних рис (моральний, розумовий, естетичний та інший розвиток); б)поведінка і д-ть вихованців; в) виховний вплив у зоні соц-го оточення. г)можливості та особливості сімейного, загальношкільного та класного колективів, їх пед-на хар-ка, д)зміст і ефективність пед-ної д-ті. Усі об'єкти пед-ної діагностики знаходяться у неперервному русі, розвитку та тісно пов'язані між собою. У діагностичній д-ті кл. керівника можна виділити такі аспекти: а)порівняння, б)аналіз, в)прогнозування, г)інтерпретаці я, д)доведення до відома учнів результатів діагностичної д-ті, е)контроль за впливом на учнів різних діагностичних методів.

Досвід свідчить, що діагностика має прямий зв'язок з етапами керівництва, розвитком колективу й особистості. Відповідно до цього в роботі класного керівника виявлено три типи діагностики: початкову, коригуючу (поточна), узагальнюючу (підсумкова). Планування роботи кл. керівника - усвідомлене, цілеспрямоване прогнозування цілей в-ня і шляхів їх досягнення. Скласти план в-ної роботи означає визначити в-вні завдання на конкретний період, сформувати структуру і модель виховної с-миг програму виховних дій.

Алгоритм планування виховної роботи включає ряд пунктів: 1.Хар-ка пед-ної обстановки у класі з точки зору загальної мети в-ня та індив-них особливостей кожного учня. 2.Обгрунтоване прогнозування ходу і результатів та постанови пов'язаних з ними конкретних цілей і домінуючих задач в-вної роботи на даний плановий період. З.Розробка програми заходів, конкретних послідовних виховних дій, добір відповідних цілей, форм, методів і засобів їхньої реалізації. 4.Розрахунок роботи у часі і в просторі (клас, музей, клуб і т.ін.) . 5.Визначення с-м обліку і контролю за процесом і результатом в-вної роботи.

Складають перспективні плани в-вної роботи на чверть або півріччя:, плани окремих в-вних заходів, оперативні плани: денні або тижневі та календарні.

Орієнтовно структура плану роботи кл. керівника включає: пс-го-пед-ну хар-ку класу, орг-ція учнівського колективу, орг-ція в-вної роботи за різними напрямками (розумове, моральне, трудове, естетичне в-ня і т.п.}, індив-на робота з учнями, робота з батьками та громадськістю.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты