Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система управління освітою в Україні. Принципи управління освітою.




Управління системою освіти - розуміється сукупність організаційних, методичних, кадрових, виховних, планових, фінансових, постачальних і інших заходів, що забезпечують нормальне функціонування закладів системи освіти, їх подальший розвиток. Система управління освітою в Україні:Міністерство освіти і науки України; Академія педагогічних наук України і її інститути; вищі заклади освіти 3 і 4 рівнів акредитації: Вища Атестаційна Комісія України; інститути підвищення кваліфікації медпрацівників;Управління освіти обласної адміністрації; Інститут післядипломної освіти; Вищі заклади освіти 1 і 2 рівнів акредитації; загальноосвітні заклади інтернатного типу; Обласні станції юних техніків, туристів, натуралістів; Відділ освіти районної (міської) держадміністрації, районний (міський) методкабінет; загальноосвітні навчально-виховні заклади; Позашкільні заклади; дошкільні заклади;Центральні органи державного управління освітою бере участь у виробленні та втіленні в життя державної політики у галузі освіти, професійної підготовки кадрів. У визначенні перспектив та напрямків розвитку освіти , вимог до її змісту рівня й обсягу, нормативи матеріально-технічного, фінансового забезпечення навчально-виховних закладів. Місцеві органи влади фінансують навчальні заклади, визначають їх мережу, беруть під соціальний захист працівників та дітей.

Важлива функція органів освіти - інспектування діяльності закладів освіти і системи державного контролю за станом виконання закладами установами освіти постанов, директив. Інспектування шкіл може бути : фронтальним (передбачає перевірку всіх сторін діяльності школи), тематичним (спрямоване на поглиблене вивчення, вирішення важливої проблеми певної групи шкіл).Принципи: державотворення (діяльність ланок спрямованих на розвиток держави); науковості (врахування досягнень педагогіки, методики); демократизація (керівник має зважати на думку інших); гуманізація (налагодження гуманних стосунків у ланках - директор-учитель); цілеспрямованість (дипломна перепідготовка); пластичність (чітке планування всіх напрямків діяльності); компетентності (працівник повинен мати високий рівень підготовки); оптимізація (створення умов для ефективної діяльності); ініціатива і активність (.у керівника і інших працівників); об’єктивності в оцінці працівників, закладів освіти своїх обов’язках; принцип колегіальності з персональною відповідальністю.

Управління сучасною школою. Основні нормативні документи: Закон України "Про освіту". "Про середню загальну освіту". Національна доктрина розвитку освіти в Україні в 21-му ст.

Закон України "Про освіту" ст.. 10 п, 1; в Україні для управління освітою створюється система державних органів управління освітою і органи громадського самоврядування. Ст..11-12 .управління - діяльність спрямована на розробку рішень, організацію контролю, регулювання об’єкта, управління згідно з метою, аналіз і підведення підсумків на основі достовірної інформації.

Управління школою в сучасних умовах - це складним процес, складовими якого є правильний вибір мети і завдань, вивчення і глибокий аналіз досягнутого рівня навчально-виховної роботи, системи раціонального планування, організація діяльності учнівського і педагогічного колективу, вибір оптимальних шляхів для підвищення рівня навчання і виховання, ефективний контроль.

Управління школою - це науково обґрунтовані дії адміністрації і педагога, спрямованими на раціональне використання часу і сил, викладачів і учнів у навчально-виховному процесі. З метою поглибленого вивчення навчальних предметів, морального виховання, підготовки до усвідомленого вибору професії і всебічного розвитку особистості. Функції управління:аналіз і планування, організація і контроль, координація і стимулювання. Управління та керівництво школи: загальношкільна конференція (рада школи), посадові особи (директор, заступники), керівні органи громадських організацій (батьківський комітет, учнівський комітет). Обов’язки директора:забезпечення і реалізація державно-освітньої політики; розпорядження шкільним майном; розпорядження коштами. Завуч з навчальної роботи:організовує і контролює навчальний процес; перевіряє виконання навчальних планів і програм та якість знань. Завуч з виховної роботи:організовує позаурочну виховну роботу учнів; надає допомогу класним керівникам. Заступник директора з господарчої частини: збереження шкільного майна; матеріальне забезпечення школи.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты