Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переваги моделі 5 конкурентних сил




- Це діючий інструмент для конкурентного аналізу на рівні галузі.

- Вона робить корисний внесок в SWOT Analysіs (Аналіз SWOT).

Обмеження Porter's fіve forces model (Модель 5 сил Портера)

- Необхідно проявляти обережність при використанні даної моделі: не можна недооцінювати важливість (існуючих) переваг організації (стратегія зсередини/ іnsіde-out strategy).

- Модель була створена для аналізу індивідуальних бізнес стратегій. Вона не стосується синергії й взаємозалежностей усередині портфеля великої корпорації.

- З більш теоретичної точки зору, модель не розглядає можливість того, що галузь може бути привабливої, тому що в ній перебувають певні компанії.

39. ЗНИЖКИ Загалом їх понад 20 видів, але найпоширенішими є такі:

загальна (проста)чи одночасна знижка, що надається до прейскурантної чи довідкової ціни товару, складає 20-30% при угодах на стандартні види машин i обладнання i 2-5% при поставках промислової сировини. При купівлі товару за готівку знижка надається у розмірі 2-3%. Така форма платежу покращує фінансове положення виробника з точки зору готівкових грошей, оскільки зазвичай в практиці ринкових відносин строки оплати рахунків за відвантажену продукцію коливаються від 30 до 90 днів. В залежності від суми угоди такі знижки можуть складати від 3 до 6 %. (сконто)

Складна знижка - це сума простих знижок. Прогресивна знижка найчастіше залежить від кількості купованого товару Знижка сконто – за швидкий платіж Знижка за оборот - надається продавцем своєму постійному (оптовому) покупцеві на основі спеціальних бонусних угод, але в контракті не вказується. На деякі види машин i обладнання бонусна знижка досягае 15-30%, на сировині та сільськогосподарські товари - 1-2%.

У торгівлі сировинними та продовольчими товарами використовуються надбавки за підвищену якість (боніфація) та знижки за понижену якість (рефакція);

Знижка за кількість чи серійністьза умови купівлі заздалегідь визначеної зростаючої кількості товару (величина знижки залежить від характеру вторговування);

Ділерська знижка, яку надають виробники своїм постійним агентам та іншим посередникам зі збуту, може становити в середньому 15-20% від роздрібноії ціни; Слід відмітити, що такий вид знижок також досить важливий для виробника, оскільки просування товарів таким чином перекладається на плечі посередників.

Спеціальна знижка на пробні партії товару та замовлення, надаються привілейованим покупцям, де зацікавлені покупці, часто надається самим товаром. сезонна знижка за куіпівлю товару поза сезоном. експортна знижка, що надається продавцями при продажі товарів іноземним покупцям понад ті знижки, які діють для покупців внутpiшнього ринку;

знижка за повернення раніше купленого товару у даної фірми у розмірі 20-30% прейскурантної ціни (при поверненні покупцем товару застарілої моделі), широко практикується при продажі автомашин, побутової техніки, електрообладнання. Скриті знижки – покупцю на фрахт, пільгових кредитів, взірців, що набувають товарного виду.

Технічні поправки. 1.Поправка на техніко-економічні відмiнностi. У практицi розрахунків цін на машини й обладнання найчастіше робляться поправки на потужність i продуктивність виробів, витрати палива и електроснергії, неoбxіднi для роботи обладнання.

2. Поправка на комплектацію. Для багатьох видів машин i обладнання, комплектация може бути достатньо складною i змінюватися у досить широких межах.

3. Поправка на тропiчне виконання. Машини й обладнання, призначені для роботи в умовах високої температури та вологи, повинні відповідати особливим вимогам i забезпечувати надійність техніко-економічних показників та інші необхідні споживчі властивості. Поправка становить 10-15% вартості продукції у звичайному виконанні.

Комерційні поправки. 1.Приведення до єдиних умов поставки. Імпортні ціни приводяться до умов поставки "франко-кордон" або "СІФ порт" країни-покупця. Експортні ціни приводяться до умов поставки "франко-кордон" або "ФОБ порт" країни-продавця.

Цсіф=(Цфоб+Ф)*А де Цсіф і Цфоб - ціни на продукцію з врахуванням транспортування на умовах СІФ i ФОБ, Ф - вapтicть фрахту (перевезення від порту відправлення до порту призначення),А - ставка страхування вантажу під час перевезення водним шляхом. При перевезенні машин i обладнання вартість фрахту визначається як сумарна вартість фрахту вcix вантажних місць.

2. Поправка на вторговування. Як зазначалось, ціна пропозиції завжди вища, ніж кінцева ціна. У практиці зовнішньої тopгівлi поправки на вторговування можуть доходити до 20-25%. Обгрунтованість оцінки величини цієї поправки залежить від якості конкурентного матеріалу та вміня з ним працювати, від знання конкретного постачальника та ринку i т.д.

3. Приведення імпортної ціни до строку поставки. Через розрив у часі між даними конкурентних матеріалів i поставкою змінюється реальна ціна контракту. Тому при розрахунку імпортної ціни визначають ціни пропозицїї на час поставки товару, використовуючи індекси експортних i оптових цін, опублікованих у статистичних матеріалах.

4. По правки на умови платежу. У контракті можуть бути передбачені різні умови платежу: готівкою, чеком, переказом, з акредитиву, інкасо, в аванс (повністю чи частково), у кредит із розстрочкою платежу. Поправка на умови платежу розра-ховується по відношенню до базисної ціни на дату укладення контракту, розрахованої за конкурентним мaтepiaлом.

40. Міжнародний інжиніринг-це виконання комплексу операцій по наданню послуг виробничого, комерційного й науково-технічного характеру, здійснюваних спеціалізованими інженерно-консультаційними промисловими, будівельними й іншими компаніями

Провідними експортерами інжинірингових послуг є компанії таких країн з ринковою економікою, як США, Великобританія, Франція, Німеччина, Японія. Міжнародний інжиніринг має рядом особливостей

Перша особливість інжинірингу - це функціонування в якості однієї з послуг виробничого призначення, реалізованої не в речовинній формі продукту, а в корисному ефекті; наприклад, проектування, консультування, навчання

Другою особливістю інжинірингових послуг є те, що вони пов'язані з підготовкою й забезпеченням процесу виробництва й реалізацією, розрахованих на проміжне й кінцеве споживання реальних благ і послуг

Третя особливість інжинірингу полягає в тому, що йому властиві комерційні властивості, що проявляються в процесі продаж^-продажі-купівлі-продажі

Четверта особливість інжинірингу - це його відмінність від ліцензій і “ноу-хау”. Об'єктом купівлі-продажу на ринку інжинірингу є послуги з підготовки, систематизації, пристосуванню до використання в конкретних умовах і передачі доступних будь-яким кваліфікованим фахівцям науково-технічних, виробничих знань і досвіду. Такого роду послуги є відтвореними, тобто, їх можуть виявити багато фірм. У той же час продаж ліцензій, “ноу-хау”, нових технологій здійснюється їхнім реальним власником або автором. Цілком можливе підкріплення інжинірингових послуг ліцензіями й “ноу-хау”. Основними факторами успіху на світовому ринку є професіоналізм, спеціалізація, комплексність на основі вільного, багатобічного співробітництва з іншими фірмами. На передові позиції у світі в цей час виходять великі міжнародні інжинірингові фірми.

Всю сукупність інжинірингових послуг можна поділити на дві групи послуг:

1) пов'язані з підготовкою виробничого процесу ( передпроектні, проектні, післяпроектні та спеціальні);

2) по забезпеченню нормального ходу процесу виробництва і реалізації продукції. В цю групу входять роботи, пов'язані з оптимізацією процесів.

Інжиніринг займає проміжне положення між торгівлею науково-технічними знаннями в «чистому» та матеріалізованому вигляді. Предметом угоди може бути як увесь комплекс послуг, пов’язаних з проектуванням і будівництвом, так і один чи декілька елементів цього комплексу.

Інжинірингові компанії поділяються в основному на три групи:

1) консультативний інжиніринг, який пов'язаний, головним чином, з інтелектуальними послугами, що здійснюються при проектуванні об'єктів, розробці планів будівництва і контролю за проведенням робіт;

2) технологічний інжиніринг нараховує надання замовнику технологій, необхідних для будівництва промислових об'єктів і їх експлуатації (договори про передачу виробничого досвіду і знань, розробку проектів по енергопостачанню, водопостачанню, транспорту та ін.);

3) будівельний або загальний інжиніринг, що полягає, головним чином, в постачанні обладнання, техніки або монтажу устаткування, враховуючи при необхідності інженерні роботи.

Відповідно до 2 перших груп класифікації Інжиніринг передбачає:

• складання технічних завдань; • проведення передпроектних робіт; • проведення інженерно-пошукових робіт; • розробку технічних проектів і робочих креслень.; • розробку пропозицій щодо заводського планування; • проектування та конструкторську розробку; • розробку складу матеріалів; • консультації та авторський нагляд за монтажем; • консультації економічного, фінансового та іншого порядку.

41.Явище торговельних виставок та ярмарків виходить з необхідності зустрічі попиту та пропозиції.

Виставка — це показ, основна мета котрого полягає в ознайомленні публіки шляхом демонстрації із засобами, які маються в розпорядженні людства, для задоволення його потреб, а також з метою сприяння прогресу в одній або кількох сферах діяльності або майбутніх перспектив.

Ярмарок — це міжнародна економічна виставка зразків, яка незалежно від її назви у відповідності з традиціями країни, на території якої він проводиться, являє собою великий ринок товарів широкого вжитку та/або обладнання, діє у визначені терміни протягом обмеженого періоду в одному і тому ж місті та на якій експонентам дозволяється представляти зразки своєї продукції для укладання торговельних угод у національному та міжнародному масштабах.
Спільними рисами виставок–ярмарків є те, що вони організуються фізичними та юридичними особами, мають обмежену тривалість, діють періодично в постійних або заздалегідь визначених місцях, призначені для великої кількості експонентів і відвідувачів і є організованими товарними ринками.
Відмінності між виставками та ярмарками полягають у такому: 1)– основним призначенням виставки є демонстрація досягнень, а ярмарку — укладання торговельних угод, хоча в останні десятиріччя в зв'язку з динамізацією конкурентного середовища представлення на ярмарок стандартних, добре відомих товарів стає неефективним, а тому ці два заходи найчастіше поєднуються у виставку–ярмарок; 2)– головною метою ярмарку є укладання прямих торговельних угод по зразках продукції, а виставки — розповсюдження інформації з кінцевою метою стимулювання продажів за зразками; 3)– звичайною практикою міжнародних виставок є здійснення продажів кінцевим споживачам, а ярмарків — здійснення продажів тільки проміжним ланкам (промисловість, оптова та роздрібна мережа).

Міжнародні виставки та ярмарки виконують такі функції: – забезпечують безпосереднє спілкування клієнта з експонентом; експонента з потенційними партнерами; – пропонують реальний товар, який можна побачити у дії, на відміну від рекламних проспектів, відеороликів тощо; – забезпечують покупцеві можливість здійснити досить повний та об'єктивний огляд певної групи; – надають експонентам можливість побачити пропозицію потенційних конкурентів, їх нові ідеї, умови продажів тощо; – значно скорочують час.

Міжнародні виставки організовуються як усередині країни, так за її межами. У них беруть участь експоненти та відвідувачі з різних країн. Багатонаціонального характеру ці виставки набувають у Разі, коли хоча б 10—15 % експонентів є представниками з–за кордону.

За критерієм постійності місця проведення виставки поділяють на:

– постійні, що завжди зберігають свою тематику та місце проведення. Так, у Ганновері провадяться найбільші міжнародні виставки такого типу — CEBIT (інформаційні технології та комунікації;

– змінні, які завжди зберігають свою тематику, але організуються та провадяться в різних країнах (Всесвітні виставки/ярмарки);

– пересувні, що організуються з метою підняття престижу країни в цілому, мають багатогалузевий характер та, як правило, широкий радіус дії, однак їх ефективність у комерційному сенсі незначна.

На міжнародних виставках/ярмарках може бути представлена на огляд різна за широтою номенклатура товарів (послуг). Залежно від цього виокремлюють універсальні, багатогалузеві, галузеві та спеціалізовані виставки–ярмарки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты