Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Натуралистическое,логико-грамматическое і психологічну напрями у лінгвістиці XIXстоліття.Младограмматизм




На середину ХІХ століття у надрах порівняльно-історичного мовознавства під впливом ідей Ч. Дарвіна зароджується натуралістичне напрям.

У її основі лежить уявлення про мову як і справу природному природному організмі, що відбувається стадії: народження, дорослішання, зрілість, старіння і смерть.

Мови, як і домашні тварини, борються за своє існування.

>Лингвистика розглядали як природна наука поруч із біологією. Основоположник натуралізму в мовознавстві був учений Август Шлейхера. Він ввів терміни: організм мови, мовна сім'я, родовідне древо тощо.

>Логико-грамматическое напрям на вищому рівні розвинуло ідеї, запропоновані Арістотелем іПор-Роялем. У гострої полеміці натуралістичного і психологічного мовознавства, прибічники логіко-граматичного підходу вважали, що у мові існують логічні закони, а мовознавство – це частина логіки, сам мову є засіб висловлювання логічних понять, тобто. слово визнавалося ідентичним поняттю. А пропозицію служить встановленню логічного зв'язок між поняттями. Основна одиниця мови – цю пропозицію й саме у вивчення синтаксису йшло найбільше часу, центр вивчення школи.

Засновники й видних представників: До. Беккер і Ф.Буслаев.

Психологічний мовознавство.

НаприкінціXIXвека ні логічне, ні натуралістичне пояснення фактів, яке зводилося кому, що об'єднували мови (мовної інваріант). Його пошуки було неможливо задовольнити учених. Їх стали менше цікавити універсальні властивості мов, і вони переключили своє увагу до індивідуальність у мові. Так мовознавство наблизилася до з психології та сформувалося психологічне напрям.

Основоположник:ГейманШтейнталь, продовжувач: Вільгельм Вундт, а Росії – А.А. Потебня.

Основні становища: Р.Штейнталь стверджував, що словом, і логічне поняття не співвідносяться друг з одним, а логічні і граматичні категорії відповідають одна одній. Мова представляється своєрідним логічним мисленням розвивається лише з своїм законам («вчення про мовному мисленні»). ПоШтейнталю лінгвістика – це наука психологічна.

У. Вундт розвивав ідеї Гумбольдта іШтейнталя, вважав, щоязик-отражение духу народу («Вчення про психології народів»), який відбивається у мові народу.

Концепція Потебні: Проблема мови та мислення – центральна («немає мови без розуміння, а розуміння можна тільки у вигляді слова»). Він перший визнав абстрактну силу слова. Слово, на його думку, є предметом пізнавальної діяльності. Саме з допомогою мови стає можливим існування абстрактного мислення.

>Психолого-исторический підхід використовувавсямладограмматиками. Це з їдуть напрямів в мовознавствіXIXвека, сформоване у роки. Їх Маніфест вирушив у 1878 року.

ШколаЛейципцская: До.Бругман, А.Лескин, Р.Остхоф,Б.де Брюн і Герман Пауль.

Вони різко критикували старше поколіннякомпаративистов право їх стадіальне вчення про розвиток мови. Бо поки ця теорія нехтувала фактами живих сучасних мов, котрі переживають, на думку, період старіння та спаду. У главу вони поставили говорить людину, як творця цієї мови. Вони дивилися на витвором мови, звідси їх інтерес до нових явищам, живої мови, діалектам. Не розглядали теорію мови, лише окремі аспекти (ізольований підхід).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты