Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація аудіювання




1.Хорове опрацювання нових слів і словосполучень, пояснення їх значень і запис на дошці. Бажано, щоб навіть для слабших учнів їх було небагато.

2.Введення учнів у ситуацію (презентація задачі).

3.Процес слухання тексту і виконання завдання.

4.Контроль розуміння прослуханого.

5.Підсумкова робота з прослуханим текстом, яка передбачає поглиблений аналіз тексту.

Основні вимоги до змісту тексту для аудіювання:

• інформативність;

• цікава фабула;

• автентичність;

• доступність за змістом та мовним складом;

• короткість за тривалістю;

• монотематичність

 

18. Охарактеризуйте урок як основну форму навчально-виховного процесу з іноземної мови. Розкрийте специфіку уроку іноземної мови та типологію уроків. Проаналізуйте конспект уроку з іноземної мови для початкових класів з погляду дотримання вимог до сучасного уроку.

 

Урок ІМ як основна організаційна одиниця навчального процесу є його частиною і водночас самостійною, цілісною ланкою. До нього ставляться ті ж загальнодидактичні й методичні вимоги, що й до всього навчального процесу. В ньому синтезують­ся закономірності навчання, органічно взаємодіють цілі, зміст та методи. Він реалізує методичну концепцію, покладену в основу навчання. Як відомо, у відповідності до вимог дидактики, урок у початковій школі повинен враховувати передусім дані вікової психології. Він має бути науковим за характером змісту навчального матеріалу та засобами його засвоєння, враховувати специфіку предмета, вимоги Держстандарту і чинної програми, забезпечувати єдність навчання, освіти, виховання й розвитку особистості дитини.

Зважаючи на ці вимоги у загальнодидактичному плані урок у початковій школі повинен характеризуватися:

  • динамічністю,
  • цілеспрямованістю,
  • чітким розподілом часу,
  • взаємозв'язком навчальної діяльності з ігровою,
  • емоційною насиченістю,
  • опорою розумових дій на дії практичні,
  • поступовим переходом від співробітництва з учителем до самостійності роботи

Основними критеріями класифікації уроків ІМ є цілі уроків та ступінь сформованості навичок і вмінь. На цей час в методиці узвичаєно поділ уроків на два основних типи. Перший тип - уроки, що спрямовані на формування мовленнєвих навичок користування мовним матеріалом. На таких уроках має місце ознайомлення з новим мовним матеріалом та тренування з метою його використання в аудіюванні, говорінні, читанні та письмі. Проте тут може мати місце і практика на основі засвоєного матеріалу. Другий тип - це уроки, що спрямовані на розвиток мовленнєвих умінь. На уроках цього типу переважає практика в мовленнєвій діяльності. Однак їй може передувати певна кількість тренувальних вправ, котрі готують до неї.

19. Охарактеризуйте структуру уроку іноземної мови. Розкрийте вимоги до сучасного уроку іноземної мови. Зробіть методичний аналіз запропонованого конспекту уроку іноземної мови.

Структура визначається змістом уроку і місцем у циклі уроків та зумовлюється сукупністю закономірностей його внутрішньої організації, згідно яких компонуються його етапи.

Частини уроку Компоненти уроку Час
  постійні змінні
І Початок уроку/Вступна частина 1. Організація класу 2. Мовленнєва/фонетична зарядка 3 хв.   + +     2хв. 3хв.
ІІ Основна частина уроку. 3. Подача нового матеріалу. 4. Тренування в мовленні. 5. Практика в мовленні. 6. Систематизація вивченого 7. Контроль навичок та вмінь: · поточний, · тематичний/підсумковий     +   + + + +     + 35 хв.
ІІІ Заключна частина. 8. Підсумки уроку. 9. Виставлення та мотивація оцінок. 10. Повідомлення д/з.   + +     2 хв. 3хв.

Вимоги до уроку ІМ:

Мовленнєва спрямованість уроку ІМ

Комплексність уроку

Висока активність розумово-мовленнєвої діяльності учнів

Різноманітність форм роботи учнів

Мотиваційне забезпечення навчальної діяльності

 

20. Розкрийте особливості планування навчально-виховного процесу з іноземної мови: умови успішного планування, види планів, структуру планів. Проаналізуйте Державний стандарт початкової загальної освіти (Іноземні мови). Сплануйте серію уроків в межах однієї теми за конкретним підручником з іноземної мови.

Головна мета планування – науково обгрунтована організація навчально-виховного процесу та досягнення оптимального засвоєння учнями навчального матеріалу, визначеного програмою з іноземних мов.

Успішність планування навчального процесу забезпечується урахуванням таких умов:

· цілей навчання іноземних мов;

· психологічних закономірностей та основних етапів формування мовленнєвих навичок і вмінь;

· наявних засобів навчання;

· основних методичних вимог до сучасного уроку іноземних мов;

· психологічних факторів навчання (вік учнів, рівень їх загального розвитку, коло інтересів, бажань, нахилів) і педагогічних факторів навчання (ступінь навчання, мовна та мовленнєва підготовка учнів).

Види планів:

1. календарний (річний);

2. тематичний (перспективний);

3. поурочний (поточний).

Зразок тематичного плану роботи може мати такий вигляд:

Тематичний план уроків у ________ класі.

Тема:

Підтема:

 

№ уроку Тип уроку Цілі уроку Мовний матеріал Види мовленнєвої діяльності Оснащення уроку Домашнє завдання
Говоріння Аудіювання Читання Письмо
                   

 

21. Розкрийте мету, зміст і форми позакласної роботи з іноземної мови. Охарактеризуйте тиждень іноземної мови як комплексну форму позакласної роботи. Складіть план тижня іноземної мови в початковій школі. Запропонуйте цікаві заходи, що знайомлять школярів з культурою країни, мова якої вивчається.

 

Позакласна робота з ІМ вирішує такі завдання:

- удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих на уроках ІМ;

- розширення світогляду учнів;

- розвиток їх творчих здібностей, самостійності, естетичних смаків;

- виховання любові та поваги до людей свого рідного краю та країни, мова якої вивчається.

Основними організаційними принципами позакласної роботи з ІМ є принципи добровільності та масовості, принцип урахування і розвитку індивідуальних особливостей та інтересів учнів, принцип зв'язку позакласної роботи з уроками.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 113; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты