Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проблеми національного інформаційного простору та інформаційна політика держави.




У сучасному світі однією з необхідних умов формування інформаційного суспільства у тій чи іншій країні є успішне виробництво та розповсюдження конкурентоспроможного національного інформаційного продукту.

При цьому ступінь готовності держави та суспільства до паритетної участі в міжнародному інформаційному обміні у міжнародній практиці визначається за такими критеріями:

· кількість та якість інформаційного продукту, що виробляється у державі та власне державою;

· потужність, розгалуженість та наявний ресурс подальшого розвитку телекомунікаційних мереж;

· здатність держави ефективно регулювати виробництво та розповсюдження інформації (діяльність інформаційних агенцій, ЗМІ, культурних індустрій, структур закордонного мовлення тощо);

· ступінь доступності для громадян усіх відкритих інформаційних джерел (концепція універсального доступу);

· рівень практичної захищеності інтелектуальної власності й авторських прав.

З урахуванням сучасного стану інформаційної сфери України першочерговими завданнями інформаційної політики держави мають стати: 1) створення потужної й конкурентоспроможної національної системи інформаційного виробництва, здатної забезпечити консолідацію суспільства на ґрунті спільних цінностей, завдань, ідей та сприяти всебічному розвитку особистості; 2) подальша технологічна модернізація з орієнтацією на розширення присутності у міжнародному розподілі праці у сфері ІКТ.

Для розуміння суті інформації, інформаційної політики та ідеології в сучасних державах, зокрема в Україні, важливо сповна усвідомлювати такий феномен, як національна безпека загалом.

Національна безпека - це стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави від внутрішніх і зовнішніх загроз, проблем, суперечностей, за якого забезпечується збереження та примноження духовних і матеріальних цінностей. Оскільки життя держави і суспільства розгортається в часі і просторі та в різних сферах, національна безпека є багатоплановим явищем, яке передбачає економічні, соціальні, політичні, воєнні, екологічні та інші характеристики.

Питання національної безпеки за багатьох обставин зумовлене проблемами інформаційної безпеки як невід'ємної складової функціонування самостійної суверенної держави. Інформаційна безпека - це складна, невід'ємна частина загальної національної безпеки людей, держави.

Інформаційна безпека - питання високої і принципової політики, яке визначально і завжди вирішується на державному рівні, вищими органами державної влади і відповідає національним інтересам життєвої ваги. Це означає, що й в Україні інформаційна національна безпека - це насамперед турбота держави, предмет її інтересу та дії.

Питання національної інформаційної безпеки гостро постали останнім часом перед країнами, які вибороли незалежність, суверенітет, стали економічно, політично, соціально самостійними. Практично всі такі концепції зумовлені двома обставинами: перша - захист національного інформаційного простору та його безпека; друга - інтеграція національних інформаційних просторів у загальносвітовий. Із цього маємо виходити й ми в Україні при формуванні й обстоюванні власного національного інформаційного простору - формуючи його, розвиваючи та захищаючи. Зміцнення і захист національного інформаційного простору України є невід'ємною складовою забезпечення її національної безпеки та суверенітету загалом.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты