Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висвітліть специфіку застосування психологічних методів у соціальній роботі.




Соціально-психологічна робота це робота, яка спрямована на зміну і яка здійснюється 3-мя різними способами: психолог добивається змін життєвих ситуацій клієнта (клієнтів) з допомогою: а) власних дій, без допомоги клієнта, б) шляхом прямого управління, в) шляхом непрямого управління.

Таким чином, психологія соціальної роботи по своїй структурі включає 3 основні блоки:

1) загальнотеоретичні психологічні ідеї і концепції;

2) конкретні психотехнології;

3) особливості соціально-психологічної роботи соціальних працівників з індивідами і різними групами населення, що потребують психосоціальної допомоги.

Психологія соціальної роботигалузь науки, що вивчає психологічні особливості професійної діяльності, яка полягає в допомозі окремим особам, групам чи спільнотам і спрямована на розвиток чи відновлення здатності до соціального функціонування, а також на створення належних соціальних умов, які сприяли б досягненню ними (тобто особами, групами, спільнотами) своїх цілей.

Відповідно до світової практики, щодо використання психологічних методів при наданні допомоги людині існують дві точки зору. Одні вважають, що психологічною практикою можуть займатися тільки фахівці, що мають спеціальну медичну освіту. Інші вважають, що вимоги до практикуючого психолога не повинні бути такими строгими.

Як правило, фахівець соціальної служби працює зі своїм підопічним у буденній, життєвій обстановці і намагається вирішити соціальні проблеми з орієнтацією на його самопочуття, психологічний стан. Соціальний працівник не завжди має можливість безпосередньо співробітничати з професійними психологами, психотерапевтами, і тому йому доводиться рекомендувати клієнту звернутися до психотерапевта. Але він повинний надати первинну соціальну допомогу, спираючись на принципи і норми правильного психологічного спілкування з клієнтом.

Під психологічною допомогою розуміється специфічний вид послуг людьми собі або один одному з метою вирішення їх індивідуальних, сімейних або професійних психологічних труднощів. Психологічна допомога може бути побутовою і професійною.

У соціальній сфері, функціонують різні види психологічних служб, що складаються в складну багаторівневу структуру. Вона включає соціально-реабілітаційні центри для неповнолітніх, соціальні притулки для дітей і підлітків, центри допомоги дітям, що залишилися без піклування батьків і т.п.

Одна з ефективних форм надання психологічної допомоги населенню — це створення комплексних бригад, що містять у собі лікаря-психіатра, психолога, медсестру і соціального працівника.

Психологічні методи — це:

1) методи психодіагностики;

2) психотерапевтичні методи;

3) психокорекційні методи;

4) психологічне консультування;

5) психопрофілактика.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты