Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виникнення і розвиток організованої злочинності в Україні.




Початок існування згуртованого злодійського середовища, на думку вчених-суспільствознавців Росії відноситься переважно до часу, коли масова експропріація землі в селян і, отже, швидка націоналізація створили умови для первинного капіталістичного накопичення. Це остання третина XV — перші десятиріччя XVI століть. До цього ж часу відносяться і перші свідоцтва про існування злодійських організацій.

В XIX сторіччі злочинний світ Росії вступив згуртованим, монолітним, маючи силу протиставити себе громадському порядку і закону. Його традиції, звичаї, „закони” зміцнилися в свідомості цілих поколінь правопорушників. Проте становленню „української мафії” заважали відсутність ринку і сильна військово-політична державна влада в Українській Імперії, „ламаючи хребти” потенційним конкурентам. Казнокрадство і хабарництво придворних і урядовців завжди були хронічною хворобою Імперії, але в організовану злочинність вони не складалися, оскільки не були пов’язані з тіньовим виробничим процесом і потоками капіталу [11, с.23].

В передреволюційний період (1917 г.) в умовах економічної і політичної кризи в країні виникла торговельно-фінансово-промислово-чиновницька організована злочинність. Одержуючи надприбуток на військових поставках і на спекуляції навкруги карткової системи, організована злочинність швидко дестабілізувала країну. Щонеділі виникали і зникали нові імена ділків, складалися і лопалися багатомільйонні стани. Чорний ринок перекрив звичайний у багато разів. Корупція охопила апарат, пов’язаний з фінансовими і товарними потоками. Але передреволюційна організована злочинність, не дивлячись на свою величезну вагу і масштаб операцій, була хиткою, як велика медуза. Йдучи по стопах режиму, організована злочинність також втратила стабільність і контроль над потоками капіталу.

Революція 1917 року і наступні події корінним чином змінили ситуацію в злочинному світі Росії. В перші післяреволюційні роки багато професійних злочинців було випущено на свободу, ряд з них навіть прийшов на службу до органів ЧК і міліції. Тим самим були порушені вікові злодійські закони. Одночасно в організовані банди об’єднувалися колишні співробітники жандармерії, офіцери розгромленої білої армії.

Історики відзначають, що після революції 1917 року складовою частиною організованої злочинності були невеликі угрупування кримінального характеру, що використовували політичне прикриття у вигляді партійної атрибутики, самоназви і т.п. На кримінальну дорогу ставали порою і окремі підпільні організації більшовиків, лівих есерів, максималістів, що знаходяться в тилу армій Колчака, Денікіна, Врангеля. Зростанню кримінальних настроїв і дій, що є часто причиною провалів цих організацій, сприяли розв’язання підпільних центрів. Так, 2-а конференція нелегальних організацій більшовиків Сибіру (листопад 1918 року) дозволила місцевим комуністам скоювати експропріації грошей і матеріальних цінностей не тільки в держави, але і в приватних осіб. Була дозволена також і фальсифікація грошей [11, с.25].

До кінця 20-х років спостерігалася певна криза в розподілі сфер впливу в злочинному світі. Постійні конфлікти між різними угрупуваннями диктували необхідність вдосконалення злодійських „законів”. В результаті на базі традицій і звичаїв минулого виник єдиний злодійський „закон”, по якому найбільш авторитетних злочинців стали іменувати „злодіями в законі”.

З середини 20-х років виправні установи стали в основному заповнюватися не карними злочинцями, а репресованими жертвами тоталітарного терору. Адміністрацією таборів заохочувалися знущання „блатних” по відношенню до „політичних”, велику частину з яких складали звичайні робочі і селяни. Така співпраця з адміністрацією розшарувала касту „злодіїв в законі”. З’явився новий кодекс, що дозволяє часткову співпрацю із співробітниками лагерів. Це було викликано і тим, що з середини 30-х років одночасно з політичним терором були посилені репресивні заходи по відношенню до професійних злочинців. В цей час органами НКВД використовувалася система позасудових репресій, або „особлива нарада”, якій було делеговано право притягати до кримінальної відповідальності „соціальне небезпечний елемент” на підставі агентурної інформації і довідок про колишню судимість. Кримінальний світ був знов загнаний в підпіллі і вимушений був в місцях позбавлення волі боротися за виживання. Серйозне розшарування відбулося в середовищі карних злочинців в роки Великої Вітчизняної війни, коли значне їхнє число по своїй волі взяли участь в боротьбі з фашизмом, а інша частина пішла на службу до гітлерівських окупантів, беручи участь в звірствах проти свого народу. Кримінальна активність і тої, і іншої категорії в післявоєнний період багато в чому сприяла спалаху бандитизму в країні. Але саме тоді правоохоронні органи виробили багато тактичних прийомів, що дозволяють в досить стислі терміни локалізувати бандитизм як масове кримінальне явище.

Хрущовська „відлига”, лібералізація кримінального покарання, спроби перших економічних реформ стимулювали кримінальний світ змінити свою спрямованість. „Стара” професійна злочинність, яка формувалася із зграй карних злочинців, набула в нових соціальних умовах абсолютно інший якісний стан, вельми схожий з аналогічним явищем в розвинутих буржуазних країнах. „По-перше, з’явилася мережна структура організації, при якій став можливий і навіть неминучий розподіл сфер і територій між групами. По-друге, відбулося зрощення злочинців загальнокримінального профілю з розкрадачами, тих і інших — з представниками державного апарату. По-третє, організовані групи злочинців проникли в економіку і навіть політику. Останнє характерний саме для організованої злочинності”.

Організована злочинність часів „перебудови”.

До середини 80-х років в суспільстві існували високоорганізовані антисоціальні сили; корумпована частина партійне-державної бюрократи і мафіозні структури. Саме вони хлинули і утворили при зламі адміністративних структур вакуум, активно ламаючи ці структури і збагатившись в умовах хаосу. В руки злочинців потрапив величезний стартовий капітал в результаті антиалкогольної кампанії, яка не тільки породила дефіцит в держбюджеті, але і сприяла виникненню нових стійких мафіозних структур, швидкому нарощуванню тіньового капіталу. Дозвіл кооперативам і спільним підприємствам безконтрольну зовнішню торгівлю при неконвертованому рублі, штучно занижених (в порівнянні з світовими) внутрішніх цінах і наявності, великих тіньових капіталів привело до спекуляції національним надбанням. Виникла реальна загроза економічної безпеки країни через зростаючі об’ємом контрабандних поставок імпортних товарів; експорту необробленої сировини; махінацій по перерозподілу кооперативам і спільним підприємствам різної продукції, що фондується, і сировини в збиток державним замовленням; реалізації ним же повсюдно схопилося на держпідприємствах неліквідів для вивозу за рубіж; незаконного ввезення і вивозу капіталів без організації власне сумісних виробництв, що приводило до накопичення на рахунках СП крупних сум в рублях, які обмінюються на іноземну валюту по курсу „чорного” ринку. За допомогою корупціонерів з іноземними фірмами полягають невигідні для країни контракти на поставку продукції, збувається стратегічна сировина і матеріали. Катастрофічний масштаб набули організовані злочини на об’єктах транспорту, яким сприяють блокади доріг, масові „кидання” потягів без охорони на перегонах, скупчення жвавого складу, що не охороняється, з цінними вантажами на прикордонних станціях і в морських торгових портах.

Масштаби організованої злочинності все більше охоплювали саме ті сфери економіки, які безпосередньо пов’язані із задоволенням життєво важливих потреб населення. Це відноситься, перш за все, до підприємств і організацій, що здійснюють зберігання, транспортування і реалізацію товарів народного споживання. Полегшували злочинну діяльність різко збільшені порушення господарських зв’язків і розвал споживацького ринку, спроби багатьох місцевих органів регулювати його неекономічними методами, зрив поставок і завезення товарів в роздрібну торгову мережу, створення штучного дефіциту. Зростанню масштабів злочинів сприяли так звані „договірні”, „кооперативні” ціни, а з 1992 року і „відпущені” ціни. Ціноутворення без державного регулювання у багатьох випадках використовувалося для зловживань, заховання істинних надходжень від торгівлі і збуту. Все це зумовлювало нові варіанти організованої злочинної діяльності. До початку 90-х років, не дивлячись на заходи протидії збоку правоохоронних органів, ще більше розповсюдження отримали злочинні формування бандитської і рекетирської спрямованості. Вказані злочинні формування відрізнялися високим рівнем кримінального професіоналізму, строгою ієрархічною структурою, розподілом ролей. Подібні трупи, як правило, були мобільні, мали автотранспорт, були добре оснащені технічно (мали прилади нічного бачення, радіостанції, газові пістолети і балони, бронежилети і т.п.), були озброєні різними видами вогнепальної зброї, як саморобного, так і серійного виробництва [11, с.28].

Організована злочинність „шокових реформ”.

В період корінних змін соціально-економічних відносин, коли відбувається первинне накопичення капіталу, різке розшарування населення по рівню прибутків, коли змінюються стандарти і зразки поведінки окремих соціальних груп, зростання злочинності стає неминучим явищем. Об’єктивно в цих умовах державні органи здатні тільки стримувати масштаби цього зростання. Та критична ситуація у сфері боротьби з організованою злочинністю і корупцією, яка спостерігається зараз, бере початок в 1988 року, коли після відомого закону колишнього СРСР про кооперацію по суті і почалося стихійно-неконтрольоване накопичення капіталу з перекачуванням величезних державних засобів в кооперативний, а вірніше, в приватний сектор, що носить в більшості випадків протизаконний характер. Тут же знаходиться точка відліку злиття тіньового мафіозного капіталу, накопиченого в роки тоталітарного режиму, і молодого агресивного гангстерського капіталу перших років демократизації.

В такій ситуації було неминучим поява спочатку стихійних, а потім організованих форм реакції кримінального середовища у вигляді рекету і інших форм корисливо-насильних злочинів на утворення нового класу — утримувача крупного капіталу.

Подальший розвиток подій вже в Україні також створив сприятливий грунт для розростання організованої злочинності. В результаті процес зміни форм власності 90-х років проходив, як правило, в нецивілізованих формах, часто приймав кримінальний характер.

Злочинні групи, діючі на міжнародній арені, спеціалізуються на розкраданні і контрабанді валютних цінностей і антикваріату, нелегальному вивозі сировинних ресурсів, збройовому бізнесі, крадіжках автотранспорту, радіоактивних матеріалів, проституції, рекеті,

Ряд лідерів злочинних формувань прийняли підданство інших держав і виїхали за межу, що породжує певні труднощі з їхнім затриманням і залученням до кримінальної відповідальності. Знаходячись зовні меж Росії, вони продовжують керувати злочинними формуваннями, створюють сумісні фірми для легалізації кримінальних прибутків.

Приведені дані дають право зробити висновок про те, що організована злочинність, будучи чинником соціальних і економічних перетворень, що дестабілізував, має стійкі тенденції подальшого розвитку, розширює сфери впливу не тільки на території України, але і за її межами [10, с.69].

Вивчення кримінальних справ і матеріалів оперативно-розшукової діяльності дозволяє зробити висновок про те, що в умовному єдиному організовано-кримінальному просторі, як правило, діє п’ять видів учасників злочинних формувань:

1) „псевдопідприємці”, які з’явилися в 1988 року з моменту ухвалення Закону СРСР „О кооперации”. Спеціалізуються на фінансових аферах (отримання незаконних кредитів і їхнє привласнення шляхом псевдобанкрутства, підкупу співробітників банківської системи, трансфертні операції по конвертації рубля, використовування фальшивих авізо і інших банківських документів), „перекачуванню” державних засобів на рахунку комерційних структур з подальшим їхнім привласненням, незаконної приватизації державного і суспільного майна з подальшою спекуляцією нерухомістю, перепродаж стратегічної сировини, отриманої за ліцензіями і квотами від корумпованих урядовців;

2) „гангстери”; основна спрямованість — рекет (кваліфіковане здирство) і зв’язані з ним бандитизм, розбої, грабежі, крадіжки. Крім того, „гангстери” контролюють традиційні „класичні” сфери протиправної діяльності: наркобізнес, гральний бізнес, проституцію;

3) „розкрадачі” („держзлодії”) — організовані групи злочинців, що сформувалися ще в „застійний” період, особливе у сфері держторгівлі, а в роки реформ зосередили свою протиправну діяльність в сферах приватизації держмайна, продажі сировини, кольорових і рідкоземельних металів, ліси, „перекачування” засобів рублів і валютних на рахунку комерційних структур. Зважаючи на ці протиправні дії і володіння значним злочинне здобутим капіталом також стали об’єктом силового тиску „гангстерів”;

4) „корупціонери” — групи держурядовців в органах влади, управління, зрадники в правоохоронних органах, які в результаті підкупу надають незаконні пільги, беруть участь з ними в розподілі надприбутків, забезпечують їхнє „прикриття” у разі загрози настання кримінального переслідування;

5) „координатори” — еліта злочинного світу, як правило, „злодії в законі” або „авторитети”, що забезпечують „стабільність” системи організованої злочинності шляхом взаємодії з кожним з названих вище елементів[10, с.71].

Як організація, що має ролевий статус в злочинному середовищі, мафія включена у відносно стійку систему взаємин між різними категоріями злочинців, злочинних груп і організацій.

Як організація, що має ролевий статус в тіньовій економіці, мафія стимулює зростання дефіциту на споживацькому ринку, контролює сферу прихованого виробництва, закупівель і розподілу товарів.

Ключовим явищем, пов’язаним з організованою злочинністю, є злочинне (кримінальна) середовище. Воно формує ідеологію і поставляє резерви, причому ідеологію з широким набором своїх етичних, „правових”, естетичних і навіть філософських ідей, не тільки реабілітуючи злочинність, але і базу для субкультури цього середовища. Злочинне середовище можна визначити як вельми стійку систему взаємин між різними категоріями злочинців і організованих злочинних формувань, де діють свої неписані закони, субкультура спілкування, кримінальні традиції, діляться сфери злочинного бізнесу по об’єктах посягання і території, здійснюються координація і „управління” злочинною діяльністю [19, с.11].

Торкаючись останніх елементів, що характеризують злочинне середовище і злочинні співтовариства мафіозного типу слід виділити ядро організованої злочинності — „злодіїв в законі” і авторитетів злочинного світу.

Слід зазначити, що на сьогодні з’явилися національні, кланові формування злочинців з широко розгалуженими міжрегіональними і зарубіжними зв’язками, які часто не підкорялися „злодіям в законі”. Ці явища вимусили пом’якшити багато традиційних правил співтовариства „злодіїв в законі”, спростити процедуру її формування.

При вивченні осіб „злодіїв в законі” виявилося, що деякі з них не мали навіть судимості. Такий грубий відступ від злодійських традицій пояснюється тим, що прийом в співтовариство нерідко здійснюється за гроші. Подібні випадки вступу до співтоварвства „за хабар” стали поширеними і сприяли поділу злочинців на „нових” і „старих”. Нове покоління вважає допустимим такий прийом в співтовариство, оскільки поповнюються загальні грошові фундації (общаки) [26, с.23].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты