Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПЕРЕДМОВА




Робоча програма курсу «Податкове право» розрахована на студентів за напрямом підготовки 0304 «Право», спеціальності 6.030401 «Правознавство».

Головна мета викладання навчального курсу випливає з необхідності підготовки бакалаврів права, які будуть себе професійно реалізувати з обраної спеціальності в умовах функціонування ринкової економіки.

Актуальність курсу. Податкове право є підгалуззю фінансового права. Враховуючи підпорядкованість НУДПСУ Державній податковій адміністрації України, курс “Податкове право” студенти юридичного факультету починають вивчати окремо. Відокремлене вивчення податкового права є необхідним, оскільки майбутнім юристам для роботи в органах державної податкової служби та інших органах чи комерційних структурах необхідна всебічна правова підготовка, знання та розуміння основних нормативно-правових актів з питань оподаткування, вміння їх застосовувати в практичній діяльності. Недооцінка правової підготовки юристів призводить до практичних помилок, завдає шкоди державі, збитків підприємствам і організаціям різних форм власності і видів діяльності.

Предметом вивченя дисципліни є суспільні відносини, які виникають у процесі організації, функціонування і розвитку податкового права, охоплюють діяльність органів податкової служби та податкової міліції, а також відносини, що регулюються нормами права в інтересах громадянина та держави.

Метою курсу є формування у студентів комплексу професійних знань з теоретичних основ сучасного правового регулювання відносин у сфері оподаткування; усвідомлення сутності основних нормативних актів з питань оподаткування суб`єктів підприємницької діяльності, знання повноважень податкових органів, які здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства, їх співпраця з фінансовими та правоохоронними органами.

Завдання курсу – вивчення основних принципових положень податкового права, ознайомлення з особливостями правового регулювання відносин, які виникають між суб’єктами в сфері оподаткування, набуття і закріплення умінь використання методів, способів та інструментів регулювання даних правовідносин.

Вимоги до знань і вмінь студентів з навчальної дисципліни

Після вивчення курсу „Податкове право” студенти повинні знати:

▪ загальні положення податкового права;

▪ податково-правові відносини та податково-правові норми;

▪ правове регулювання справляння окремих видів податків;

▪ положення податкової системи;

▪ правові засади притягнення до податкової відповідальності;

▪ правове регулювання сплати місцевих податків і зборів;

▪ загальну характеристику неподаткових надходжень;

▪ правові основи справляння непрямих податків.

 

Значення дисципліни:

– є науковим орієнтиром для практики фінансово-правового будівництва на основі пізнання і усвідомлення відповідних суспільних процесів і явищ.

– дає теоретично обґрунтовані і концептуально виважені знання про суть та значення фінансової діяльності держави в сфері оподатквання.

Зв’язок з іншими курсами. Курс «Податкове право» розглядається як комплексна галузь права, яка тісно взаємопов’язана з іншими галузями права, зокрема «Конституційне право», «Фінансове право», «Адміністративне право», «Цивільне право».

Курс «Податкове право» належить до складу профілюючих дисциплін підготовки фахівців з права. Для вивчення студентами курсу «Податкове право» відводиться 135 годин. Як підсумок, студенти мають скласти іспит.

Рівень засоєння матеріалу курсу носить комплексний характер і є:

- ознайомчим – вивчення базової теорії, методіа та практики регнулювання відносин у сфері оподаткування, ознайомлення з зарубжним та вітчизняним досвідом розвитку податкової системи;

- репродуктивним – набуття і закріплення навичок та вмінь розробки правових документів та ділової документації в галузі податквого права;

- креативним - обговорення дискусійних аспектів актуальної проблематики курсу та пропозицій щодо удосконалення податкового законодавства.

Засвоєння визначається технологією викладання диципліни:

- вивчення матеріалу на лекціях (ознайомчий рівень);

- виконання завдань для самостійної роботи, індивідуальна робота та консультації з викладачем (репродуктивний рівень);

- вирішення практичних завдань, розгляд конкретних ситуацій на практичних занняттях та під час проведення ділових ігор (креативний рівень).

Ефективне викладання курсу передбачає залучення сучасних технічних засобів навчання (кодоскоп, мультимедійне обладнання, комп’ютер, екран, відеофільм), методів активного навчання і нових технологій навчання студентів.

Лише при такій цілеспрямованій, послідовній, систематичній роботі можна сподіватися на успішне оволодіння курсом «Податкове право».

 

ОПИС ДИСЦИПЛІНИ «Податкове право»

1. Предмет: теоретично обґрунтовані і концептуально виважені знання про сутність та значення для суспільства фінансової діяльності держави.

2. Мета:надання знань про сутність та значення для суспільства фінансової діяльності держави; механізму справляння окремих видів податків і накладення фінансової відповідальності; значення податку для функціонування держави, порядок його стягнення; роль податків у наповненні доходної частини бюджету; правове регулювання публічних доходів та видатків; характеристика справляння окремих зборів.

 

Змістово-модульна структура дисципліни   Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Курс: 4 Семестр: 6-7 Шифр та назва напряму 0304 „Право” Нормативна
Кількість кредитів: Шифр та назва спеціальності Рік підготовки: 3-4
- національних - 6.030401„Право” Семестр: 6-7
- ЕСТS - 9 Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр Лекції: 32 години
Кількість модулів - 2   Семінари: 30 годин
Загальна кількість годин: 135 години   Індивідуальна робота: 14 годин
    Самостійна робота: 51 година
    Форма підсумкового контролю: іспит

Передумови вивчення(попередні дисципліни: «Теорія держави і права», «Конституційне право України», «Податкова система», «Фінансове право»).


 

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Податкове право»

за напрямом підготовки: „Право”

денної форми навчання (VIІ семестр)

Назва теми Кількість годин    
пп Всього Лекц. Семін. Прак. Сам. Індив.  
Модуль 1= 1 заліковий кредит. ЗМ (Т-1.1-1.8) Загальні положення податкового права
1.1 Вступ. Податок, як економіко-правова категорія. Становлення та розвиток системи податків. - -  
1.2 Структура (елементи) податку, її правове регулювання. -  
1.3 Податкове право та податкове законодавство. - -  
1.4 Податкові правовідносини та податково-правові норми. - -  
1.5 Правове регулювання податкової системи України. Податкова політика. - -  
1.6 Податкові органи України. Організація податкового контролю. - -  
1.7 Відповідальність за порушення податкового законодавства.  
1.8 Способи забезпечення виконання платниками податкового зобов’язання. -  
Разом за модульом  
Форма модульного контролю - модульна контрольна робота (1год)  
ЗМ 2 (Т.2.1.-2.10) Особлива частина      
2.1 Оподаткування прибутку підприємств. - -  
2.2 Непрямі податки.  
2.3 Правове регулювання оподаткування фізичних осіб. -  
2.4 Митні платежі. -  
2.5 Майнове оподаткування - -  
2.6 Ресурсні платежі в податковій системі України. - -  
2.7 Збори на обов’язкове державне соціальне страхування. - -  
2.8. Спрощена система оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності. -  
2.9 Інші загальнодержавні податки та збори. - -  
2.10 Місцеве оподаткування. -  
  Разом за модульом  
Форма модульного контролю - модульна контрольна робота (1год)  
  Всього годин з курсу  
                               

 

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ЗМІСТОВИМИ МОДУЛЯМИ :

модуль І. Загальні положення податкового права

 

Тема 1.1. Вступ. Податок, як економіко-правова категорія. Становлення та розвиток оподаткування.

Лекція - 2 години

План

1. Поняття та сутність оподаткування. Поняття оподаткування, його значення. Сутність оподаткування. Принципи оподаткування.

2. Поняття податку. Поняття податку в широкому та вузькому розумінні. Специфічні юридичні ознаки податку. Поняття “податок”, “збір”, “мито”. Відмінність податку від інших загальнообов’язкових внесків до бюджетів та державних цільових фондів.

3. Функції податків.Поняття функцій податку. Основні та додаткові функції податку.

4. Класифікація податків. Класифікація податків за формою оподаткування, за критерієм платника податків, за характером використання, за строком стягнення, за економічним змістом, за спрямованістю, за порядком введення та територією справляння, за джерелами сплати податку.

Семінар – 2 години

1. Передумови виникнення податкових важелів.

2. Характеристика періодів розвитку системи податків.

3. Поняття податку та його особливості. Співвідношення податку, збору, мита.

4. Функції податків.

5. Принципи оподаткування.

6. Види податків.

Самостійна робота – 2 години

 

1. Історичний розвиток системи податків, її законодавче закріплення. Передумови виникнення податкових механізмів. Періоди розвитку оподаткування та їх характеристика.

 

Література:

 

Основна та додаткова: [7, 8, 82. 83, 87].

Тема 1.2. Структура (елементи) податку, її правове регулювання.

Лекція – 2 години

План

1. Правове значення елементів податку. Значення елементів податку їх види. Основні та додаткові елементи податку.

2. Суб’єкт оподаткування. Предмет та об’єкт оподаткування. Поняття суб’єкта оподаткування, платника податків, їх види. Поняття представництва у податковому праві та його види. Поняття предмета, об’єкта оподаткування, джерела сплати податку. Види об’єктів оподаткування.

3. Масштаб податку та одиниця оподаткування. Податкова база. Поняття масштабу податку, одиниці оподаткування, податкової бази. Методи обчислення та способи визначення податкової бази.

4. Ставка податку та методи оподаткування. Поняття ставки податку та її види. Класифікація ставок податку за ступенем податкового тиску на платника, за методом встановлення, за змістом, за формою стимулювання платника. Поняття методу оподаткування та його види.

Семінар – 2 години

План

1. Суб’єкти оподаткування, їх види.

2. Предмет та об’єкт оподаткування. Масштаб податку та одиниця оподаткування. Податкова база.

3. Ставки податку та методи оподаткування.

4. Податкові пільги та їх види.

5. Порядок та способи обчислення і сплати податку.

6. Податкові періоди та строки сплати податку.

7. Правове регулювання порядку надання органами державної податкової служби України відстрочок і розстрочок сплати податків, інших платежів.

Самостійна робота – 2 години

 

Податкові пільги та їх класифікація.Поняття податкових пільг та їх значення. Види податкових пільг: вилучення, знижки, податковий кредит. Форми податкових пільг.

Порядок надання органами державної податкової служби України відстрочок і розстрочок сплати податків. Правове регулювання порядку надання органами державної податкової служби відстрочок та розстрочок податкового зобов’язання платників. Поняття відстрочення та розстрочення. Органи, що приймають рішення про розстрочення та відстрочення податкових зобов’язань та межі їх повноважень. Порядок подання та розгляду заяви про розстрочення чи відстрочення. Порядок прийняття рішення щодо розстрочення чи відстрочення. Порядок сплати розстрочених (відстрочених) сум. Нарахованих процентів Підстави дострокового розірвання договору про користування податковим кредитом.

Порядок та способи обчислення і сплати податку. Поняття обчислення податку. Способи обчислення податку. Поняття сплати податку та порядку сплати податку. Способи сплати податків.

Податкові періоди та строки сплати податку. Поняття податкового періоду та його види. Поняття строку сплати податку.

 

Індивідуальна робота-2 години

Користуючись текстом будь-якого податкового закону, визначте елементи податку: суб’єкт оподаткування, об’єкт, джерело податку, предмет оподаткування, масштаб податку, одиниця, податкова база, податковий період, ставка податку, спосіб сплати податку, строки сплати податку.

 

Література:

 

Основна та додаткова: [7, 8, 78, 79, 81, 82. 83, 87].

 

 

Тема 1.3. Податкове право та податкове законодавство.

Лекція – 2 години

План

1. Поняття податкового права. Предмет та метод правового регулювання.

Співвідношення податкового права з іншими галузями права. Принципи податкового права.

2. Джерела податкового права. Проблеми кодифікації податкового законодавства. Поняття джерел податкового права. Класифікація джерел податкового права за владно-територіальним принципом, за характером правових норм, за особливостями правового регулювання. Поняття Податкового кодексу його структура.

Семінар – 2 години

План

1. Поняття податкового права та його місце в системі фінансового права України.

2. Предмет та метод правового регулювання податкового права.

3. Співвідношення податкового права з іншими галузями права.

4. Принципи податкового права.

5. Джерела податкового права та їх види. Місце міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування в системі джерел податкового права.

6. Поняття та значення міжнародного податкового права.

7. Особливості кодифікації національного податкового законодавства.

Самостійна робота – 2 години

1. Правове регулювання уникнення подвійного оподаткування. Поняття подвійного оподаткування та його види. Методи усунення подвійного оподаткування. Характеристика методів усунення подвійного оподаткування в Україні.

2. Основи міжнародного податкового права. Поняття та види податкових міжнародно-правових договорів. Поняття міжнародного податкового права та його цілі. Поняття міжнародних договорів з питань оподаткування та їх види.

 

Література:

Основна та додаткова: [7, 8, 82. 83, 87].

 

 

Тема 1.4. Податкові правовідносини та податково-правові норми.

Лекція – 1 година

План

1.Поняття та особливості податкових правовідносин.

2.Види податкових правовідносин.

3.Об’єкти та суб’єкти податкових правовідносин.

4.Податково-правові норми, їх структура та види.

Самостійна робота – 2 години

Поняття та особливості податкових правовідносин, їх склад та види. Поняття податкових правовідносин, їх особливості. Класифікація податкових правовідносин залежно від функцій права, за характером податково-правових норм, залежно від особливостей об’єкта податкових правовідносин, за етапами застосування податків, залежно від їх учасників. Характеристика змісту податкових правовідносин, їх об’єкт, суб’єкт, права та обов’язки учасників, підстави виникнення., зміни та припинення.

Податково-правові норми, їх структура та види. Поняття норм податкового права, їх специфічні особливості. Види податкових норм. Структура норм податкового права.

Дія податкових норм у просторі, часі та за колом осіб. Поняття дії податкових норм у просторі, у часі та за колом осіб.

 

 

Індивідуальна робота-2 години

Визначте сутність та специфіку податкових правовідносин. Охарактеризуйте податкові правовідносини з точки зору суб’єктів.

 

Література:

 

Тема 1.5. Правове регулювання податкової системи України. Податкова політика.

Лекція – 2 години

План

1. Поняття податкової системи та її структура. Податкова система України: загальна характеристика та структура. Поняття податкової системи, її особливості. Елементи податкової системи. Принципи побудови податкової системи. Характеристика податкової системи України. Принципи побудови податкової системи України, Принципи побудови системи оподаткування. Співвідношення понять “податкова система” та “система оподаткування”.

2. Порядок встановлення, введення та скасування податків в Україні. Поняття встановлення, введення, скасування податків. Випадки скасування податків.

3. Податкова політика. Поняття податкової політики та її аспекти. Характеристика податкової політики України на сучасному етапі.

 

 

Семінар – 2 години.

План

1. Поняття, особливості та види податкових правовідносин. Їх об’єкти та суб’єкти.

2. Податково-правові норми, їх структура та види. Дія податкових норм у часі, просторі та за колом осіб.

3. Порядок встановлення, введення та скасування податків в Україні.

4. Загальна характеристика та структура податкової системи України, організаційні принципи її побудови.

5. Правове регулювання створення та функціонування ВЕЗ та ТПР.

6. Застосування офшорних механізмів в практиці оподаткування.

Самостійна робота – 2 години

Правове регулювання офшорних механізмів в Україні. Поняття офшорних зон та офшорних компаній, їх види. Мета створення та використання офшорних механізмів в Україні та світі. Порядок створення офшорних компаній. Особливості правового регулювання офшорних механізмів в Україні.

Проблема відмивання “брудних грошей” при застосуванні офшорних механізмів. Способи використання офшорних механізмі при ухиленні від оподаткування. Шляхи вирішення проблеми відмивання “брудних грошей” в Україні та світі.

Вільні економічні зони (ВЕЗ) та території пріоритетного розвитку (ТПР) в Україні, їх правове регулювання. Поняття ВЕЗ та мета їх створення. Типи ВЕЗ, що функціонують в Україні. Найбільш типові податкові пільги, що надаються ВЕЗ. Поняття та види ТПР, їх характеристика. Поняття, види та мета створення технопарків.

 

Література:

 

Тема 1.6. Податкові органи України. Організація податкового контролю.

Лекція – 2 години

План

1. Система податкових органів України. Поняття та види податкових органів. Податкові органи у широкому та вузькому розумінні. Безпосередньо податкові та опосередковано податкові органи.

2. Поняття податкового контролю та його види. Поняття та особливості податкового контролю. Зміст, завдання, методи податкового контролю. Види податкового контролю.

3. Податкові перевірки та їх види. Поняття податкових перевірок. Класифікація податкових перевірок за формою проведення, за якістю, за терміновістю, за ступенем охоплення, за способом встановлення дійсності. Характеристика податкових перевірок передбачених чинним законодавством.

4. Порядок проведення податкових перевірок та оформлення їх результатів. Порядок проведення виїзних перевірок. Випадки та порядок складання акту перевірки та довідки, їх зміст.

5. Способи захисту платниками своїх прав та законних інтересів. Законодавче забезпечення захисту прав та законних інтересів платників податків. Поняття адміністративного та судового оскарження. Порядок розгляду податковими органами скарг та заяв платників податків і прийняття рішень за ними.

Семінар – 2 години

План

Система податкових органів України та місце в ній органів ДПС.

Поняття та види податкового контролю.

Податкові перевірки, їх види та порядок проведення.

Способи та порядок оскарження платниками результатів податкових перевірок, а також незаконних дій та рішень посадових осіб органів ДПС.

Порядок обліку платників податків органами ДПС.

Порядок вилучення органами ДПС документів, що свідчать про приховування чи заниження об’єктів оподаткування.

Самостійна робота – 4 години

Органи державної податкової служби, як особливий суб’єкт податкових правовідносин. Система органів державної податкової служби України (ДПС). Завдання органів ДПС. Підпорядкування та керівництво органами ДПС. Функції ДПА України. Функції ДПА обласного рівня. Функції ДПІ. Права органів ДПС. Посадові особи органів ДПС та особливості проходження ними служби. Обов’язки і відповідальність посадових осіб органів ДПС. Соціальне забезпечення посадових осіб органів ДПС. Завдання податкової міліції (ПМ). Склад ПМ. Повноваження ПМ. Права ПМ щодо здійснення ОРД. Права ПМ згідно із Законом “Про міліцію”. особливості проходження служби в ПМ. правовий і соціальний захист посадових осіб органів ПМ.

Опрацювати: Закон України “Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990р., ст.ст.11-151, 20-23 Закону України “Про міліцію”, Закон України “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Порядок вилучення органами ДПС документів, що свідчать про приховування чи заниження об’єктів оподаткування. Випадки вилучення органами ДПС документів та їх правове забезпечення. Особи, що можуть бути присутніми при вилученні документів. Порядок вилучення документів.

Контроль органів ДПС України у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Поняття РРО та особливості їх використання. Випадки не застосування РРО передбачені законодавством. Повноваження органів ДПС у сфері застосування РРО. Відповідальність осіб за порушення використання РРО.

Порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби (адміністративне оскарження).

Облік платників податків органами ДПС. Ведення реєстрів. Правове регулювання обліку платників органами ДПС. Види реєстрів платників податків, що ведуть податковими органами. Поняття великих платників податків та порядок їх обліку. Порядок взяття на облік та зняття з обліку юридичних осіб та їх філій. Особливості обліку фізичних осіб – СПД органами ДПС. Порядок обліку фізичних осіб – платників податків. Порядок передачі матеріалів органам ПМ для розшуку платників податків.

Література:

Тема 1.7. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

Лекція – 2 години

План

1. Відповідальність за порушення податкового законодавства. Поняття відповідальності, її види та підстави застосування.

2. Поняття, ознаки та види податкових правопорушень.Поняття податкового правопорушення. Ознаки податкових правопорушень: суспільна небезпека; протиправність; винність; караність. Склад податкових правопорушень: об’єкт; об’єктивна сторона; суб’єкт; суб’єктивна сторона. Класифікація податкових правопорушень залежно від: характеру санкцій та галузей права, що регулюють податкові правовідносини; ступеня суспільної небезпеки; суб’єкта відповідальності; об’єкта правопорушення.

3. Підстави прагнення платників до фінансово-економічної відповідальності. Поняття фінансово-правової відповідальності у податковому праві її особливості. Види фінансової відповідальності за порушення норм податкового законодавства. Порядок застосування фінансової відповідальності органами ДПС.

4. Адміністративна відповідальність у податковому праві. Поняття адміністративної відповідальності за податкові правопорушення та її правове регулювання. Види проступків та адмінстягнень у сфері оподаткування. Повноваження та порядок органів ДПС щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення.

Семінар – 2 години

План

1. Поняття, сутність та види відповідальності за порушення податкового законодавства

2. Поняття фінансова відповідальність, її види та порядок застосування.

3. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.

4. Кримінальна відповідальність у сфері оподаткування.

 

Практична робота – 2 години.

АТ «Форт&C», яке є платником ПДВ (звітний період – один місяць), подало податкову декларацію по сплаті ПДВ за червень 25 липня. Саме ПДВ було сплачено 7 серпня.

Яка повинна бути реакція податкових органів на дії АТ «Форт&C»?

Самостійна робота – 2 години

1. Кримінальна відповідальність за порушення норм податкового законодавства. Поняття кримінальної відповідальності у сфері оподаткування. Види податкових злочинів. Компетенція слідчих податкової міліції щодо проведення досудового слідства.

2. Опрацювати Інструкцію про порядок застосування та стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджену наказом Державної податкової адміністрації України від 17 березня 2001 року N 110.

3. Опрацювати Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000р., ст.ст. 2342, 255 КпАП України, ст. 112 КПК України, ст.ст. 204, 207–209, 212, 216, 218 КК України.

Індивідуальна робота-2 години

У чому сутність податкового правопорушення? Які ознаки воно має ? Визначте об’єкт та суб’єкт податкового правопорушення.

Література:

 

 

ТЕМА 1.8. Способи забезпечення виконання платниками податкового зобов’язання.

Лекція – 2 години.

План

1. Гарантії забезпечення виконання зобов’язань по сплаті податків та зборів. Поняття гарантій виконання зобов’язань у податковому праві їх види. Відмінність способів забезпечення виконання зобов’язань у податковому та цивільному праві.

2. Податкова застава, її зміст, підстави виникнення та порядок застосування. Поняття податкової застави. Підстави виникнення права податкової застави. Об’єкти, що не можуть бути предметом податкової застави. Пріоритети права податкової застави. Обмеження операцій із активами, що перебувають у податковій заставі. Звільнення майна від податкової застави.

3. Податкова порука. Поняття податкової поруки та особливості її оформлення. Порядок реєстрації договору податкової поруки.

4. Адміністративний арешт активів платника та його види. Поняття адміністративного арешту активів. Повний та умовний арешти активів платника. Випадки застосування адмінарешту активів. Документальне оформлення процесу застосування адміністративного арешту активів. Продовження та зупинення адмінарешту активів платника.

5. Пеня, як один із способів забезпечення виконання податкового зобов’язання. Поняття пені у податковому праві. Особливості нарахування та стягнення пені.

Семінар – 2 години.

План

1. Податкова застава, як спосіб забезпечення виконання податкового зобов’язання, її зміст, підстави виникнення та припинення.

2. Податкова порука.

3. Стягнення податкової заборгованості за рахунок активів платників податків.

4. Адміністративний арешт активів та порядок його застосування.

5. Порядок нарахування пені на суму податкового боргу.

6. Податковий компроміс, його сутність та порядок застосування.

 

Самостійна робота – 4 години.

1. Податкові повідомлення та податкові вимоги. Поняття податкових повідомлень, їх правове регулювання. Види податкових повідомлень. Поняття податкового повідомлення – рішення та випадки його направлення платнику. Особливості використання податкових повідомлень органами ДПС. Поняття податкової вимоги. Порядок направлення податкових вимог платникам. Перша та друга податкові вимоги, їх зміст та особливості використання.

2. Поняття податкового компромісу та порядок його застосування.

3. Порядок стягнення податкової заборгованості за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі. Особливості задоволення вимог кредитора-держави у податкових правовідносинах. Порядок визначення переліку, опису, оцінювання та реалізації активів.

4. Стягнення податкової заборгованості за рахунок майна платників у судовому порядку. Правові підстави стягнення податкової заборгованості через суд. Порядок звернення органами ДПС із позовними заявами до суду (господарського суду) про стягнення податкової заборгованості платників.

Практична робота – 2 години.

Податкові органи надіслали підприємству «Тодес» податкову вимогу, в якій зазначалася пропозиція сплатити ПДВ за випущену підприємству продукцію. Підприємство відмовилося сплачувати податок, так як дана продукція мала йти на експорт й, відповідно, оподатковується за нульовою ставкою.

Яке рішення в подальшому прийме суд при розгляді цієї справи?

 

Література:

 

 

МОДУЛЬ ІІ . Особлива частина

 

Тема 2.1. Оподаткування прибутку підприємств

Лекція – 2 години

План

1.Прибуток, як об’єкт оподаткування, порядок його визначення. Поняття прибутку, валового доходу, валових витрат, амортизаційних відрахувань. Структура валового доходу та валових витрат.

2.Платники податку на прибуток.

3.Ставки податку на прибуток підприємств. Порядок нарахування та сплати податку. Загальна та спеціальні ставки. Податкові періоди. Строки сплати податку. Порядок подання декларацій з податку на прибуток.

Семінар – 2 години

План

1. Платники податку на прибуток підприємств.

2. Поняття “прибутку”, “валових доходів”, “валових витрат”, “амортизаційних відрахувань”, їх співвідношення з “об’єктом оподаткування” податку на прибуток.

3. Ставки податку.

4. Порядок нарахування та сплати податку на прибуток підприємств.

5. Безнадійної заборгованості та їх вплив на розмір податкових зобов’язань платників податку на прибуток.

6. Пільги при оподаткуванні податком на прибуток, їх правове регулювання.

 

Самостійна робота – 3 години

Поняття безнадійної заборгованості та порядок її врегулювання. Визначення безнадійної заборгованості.

Порядок врегулювання безнадійної заборгованості. Пільги при оподаткуванні податком на прибуток підприємств

Оподаткування податком на прибуток операцій особливого виду. Товарообміні (бартерні) операції. Страхова діяльність. Операції із розрахунками в іноземній валюті. Операції з пов'язаними особами. Операції з торгівлі цінними паперами та деривативами. Спільна діяльність на території України без створення юридичної особи. Оподаткування дивідендів. Оподаткування операцій з борговими вимогами та зобов'язаннями. Оподаткування доходів від виконання довгострокових договірних зобов'язань. Оподаткування неприбуткових установ і організацій. Оподаткування підприємств та організацій громадських організацій інвалідів. Оподаткування окремих платників податку Оподаткування інноваційної діяльності інноваційних центрів, внесених до державного реєстру. Оподаткування “Укрзалізниці”. Оподаткування прибутку, отриманого від виконання угоди про розподіл продукції.

 

Література:

 

 

Тема 2.2. Непрямі податки

Лекція – 2 години

План

1. Сутність непрямого оподаткування та його правове регулювання. Податок на додану вартість (ПДВ), його характеристика. Поняття непрямих податків. Види непрямого оподаткування. Поняття доданої вартості та порядок її утворення. Поняття та сутність ПДВ. Переваги та недоліки ПДВ.

2. Платники ПДВ, Операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ. Ставки податку.

3. Особливості нарахування та сплати ПДВ. Податкові періоди. Податкове зобов’язання та податковий кредит. Строки сплати податку та подання декларацій. Порядок бюджетного відшкодування платникам сум ПДВ. Поняття та значення податкової накладної.

4. Акцизний збір, як один із видів непрямих податків, його правове регулювання. Поняття акцизного збору. Види товарів, що підлягають оподаткуванню акцизним збором. Відмінність акцизного збору і ПДВ. Платники акцизного збору та об’єкт оподаткування. Ставки акцизного збору.

5. Порядок сплати акцизного збору. Порядок нарахування акцизного збору. Порядок сплати акцизного збору.

Семінар – 2 години

План

1. ПДВ, його характеристика.

2. Платники ПДВ, порядок їх реєстрації в органах державної податкової служби.

3. Об’єкт оподаткування ПДВ.

4. Ставки податку. Застосування нульової ставки.

5. Особливості нарахування та сплати ПДВ. Податкова накладна.

6. Правове регулювання оподаткування акцизним збором. Характеристика основних елементів податкового механізму акцизного збору.

7. Акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби. Марки акцизного збору.

Самостійна робота – 2 години

Реєстрація платників ПДВ в органах державної податкової служби. Добровільна та обов’язкова реєстрація. Порядок видачі та анулювання свідоцтва платника ПДВ.

Порядок застосування “0” ставки при оподаткуванні ПДВ.

Акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби. Особливості оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Поняття марок акцизного збору, правове регулювання їх використання.

Пільги при оподаткуванні акцизним збором.

Пільги при оподаткуванні ПДВ. Операції, що звільнені від оподаткування.

Індивідуальна робота-2 години

Визначте зміст та особливості податку на додану вартість і акцизного збору, користуючись нормами чинного законодавства.

 

 

Практична робота – 2 години.

Районна рада на черговій сесії прийняла рішення про збільшення ставки податку з реклами до 2% вартості рекламних послуг, а також про скасування на території району збору за видачу ордера на квартиру.

Норми яких нормативних актів було порушено прийняттям вищезгаданого рішення? Який порядок встановлення, зміни та скасування місцевих податків і зборів?

 

Література:

Тема 2.3. Правове регулювання податку з доходів фізичних осіб

Лекція – 2 години

План

1. Податок з доходів фізичних осіб, його правове регулювання. Платники та об’єкт оподаткування, загальний оподаткований дохід.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты