Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нарахування та сплата земельного податку.




Семінар – 1 година

План

1. Податок з власників транспортних засобів та його правове регулювання. Платники податку. Об’єкт оподаткування. Ставки податку.

2. Порядок обчислення та сплати податку з власників транспортних засобів.

3. Пільги при оподаткуванні податком з власників транспортних засобів.

4. Правове регулювання земельного оподаткування. Об’єкти та суб’єкти оподаткування земельним податком. Ставки податку.

5. Особливості нарахування та сплати земельного податку.

6. Пільги при оподаткуванні земельним податком.

Самостійна робота – 2 години

План

Сутність та види майнового оподаткування. Податок з власників транспортних засобів, його правове регулювання. Платники податку з власників транспортних засобів. Об’єкт оподаткування. Ставки податку.

Порядок обчислення і сплати податку з власників транспортних засобів.

Земельний податок та його місце в системі майнового оподаткування. Об’єкти та суб’єкти оподаткування земельним податком.

Ставки земельного податку. Застосування коефіцієнтів при оподаткуванні.

Нарахування та сплата земельного податку.

Податок на нерухоме майно (нерухомість) та перспективи його запровадження в Україні. Сутність податку на майно. Різновиди податку на нерухомість у світовій практиці оподаткування. Характеристика податку на майно відповідно до законопроектів Верховної Ради України.

Література:

 

Тема 2.6. Ресурсні платежі в податковій системі України

Лекція – 1 година

План

1. Місце ресурсних платежів в системі оподаткування України, їх види.

2. Збір за спеціальне використання водних ресурсів.

3. Збір за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин.

4. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

5. Збір за спеціальне використання живих природних ресурсів.

Семінар – 1 година

План

1. Збір за спеціальне використання природних ресурсів, його правове регулювання.

2. Збір за геологорозвідувальні роботи виконані за рахунок держбюджету.

3. Збір за забруднення навколишнього природного середовища.

4. Рентна плата за нафту і природний газ, що видобуваються в Україні.

5. Збір за використання радіочастотного ресурсу України.

Самостійна робота – 4 години

План

Місце ресурсних платежів в системі оподаткування України, їх види. Поняття та сутність ресурсних платежів. Види ресурсних платежів в системі оподаткування України. Види природних ресурсів та види природокористування. Поняття нормативів зборів та лімітів використання природних ресурсів, порядок їх встановлення.

Збір за спеціальне використання водних ресурсів. Підвиди збору за спеціальне використання водних ресурсів: збір за користування водами для потреб гідроенергетики; збір за користування водами для потреб водного транспорту; збір за спеціальне використання водних ресурсів. Платники , об’єкт оподаткування та нормативи збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Збір за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин. Форми використання надр. Правове регулювання збору за спеціальне використання надр при видобування корисних копалин. Платники, об’єкт оподаткування, базові та диференційовані нормативи збору. Порядок обчислення та сплати збору.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Підвиди збору: збір за спеціальне використання лісових ресурсів; збір за користування земельними ділянками лісового фонду. Види лісових ресурсів. Поняття та види дозволів на спеціальне використання лісових ресурсів. Платники, об’єкт оподаткування, нормативи (такси) збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Збір за спеціальне використання живих природних ресурсів. Підвиди збору: плата за спеціальне використання диких тваринних; плата за спеціальне використання рибних та інших водних ресурсів. Платники, об’єкт, нормативи збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Збір за геологорозвідувальні роботи виконані за рахунок держбюджету. Платники, об’єкт оподаткування, ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Збір за забруднення навколишнього природного середовища. Платники, об’єкт оподаткування (викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти; розміщення відходів), ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Рентна плата за нафту і газ, що видобуваються в Україні. Платники, об’єкт оподаткування, ставки рентної плати. Порядок нарахування та сплати рентної плати.

Збір за використання радіочастотного ресурсу України.Поняття радіочастотного ресурсу. Платники, об’єкт оподаткування, ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Література:

 

 

Тема 2.7. Збори на обов’язкове державне соціальне страхування

Лекція – 2 години

План

1. Збори на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, їх сутність та види.

2. Внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

3. Внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття:

4. Внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

5. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Семінар – 2 години

План

1. Правове регулювання внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

2. Внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття:

3. Внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

4. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

5. Збір на загальнообов’язкове державне медичне страхування, та перспективи його запровадження в Україні.

Самостійна робота – 4 години

План

Збори на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, їх сутність та види. Поняття та сутність загальнодержавного соціального страхування, його суб’єкти та об’єкти.

Внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. Обов’язкові та добровільні платники внесків. Об’єкти та розміри страхових внесків. Порядок нарахування та сплати внесків.

Внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. Платники, об’єкт оподаткування та ставки страхових внесків. Порядок нарахування та сплати внесків.

Внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Платники, об’єкт оподаткування та страхові тарифи внесків. Класи професійних ризиків. Порядок нарахування та сплати внесків.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Відрахування до пенсійного фонду з окремих видів господарських операцій. Порядок нарахування та сплати збору.

Збір на загальнообов’язкове державне медичне страхування, та перспективи його запровадження в Україні. Поняття загальнообов’язкового медичного страхування та його значення. Платники, об’єкт оподаткування, ставки, порядок нарахування та сплати збору відповідно до законопроектів верховної Ради України.

Література:

 

Тема 2.8. Спрощена система оподаткування суб’єктів підприємницької

діяльності

Лекція – 2 години

План

1.Застосування спрощеної системи оподаткування підприємницької діяльності в Україні. Поняття та сутність спрощеної системи оподаткування. Види спрощених систем оподаткування, що застосовуються в Україні.

2.Спрощена система оподаткування обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, її правове регулювання. Поняття суб’єктів малого підприємництва та особливості їх оподаткування в Україні. Поняття єдиного податку.

3.Фіксованого сільськогосподарського податку. Особливості застосування фіксованого сільськогосподарського податку до сільськогосподарських товаровиробників. Платники, об’єкт оподаткування та ставки податку. Порядок нарахування та сплати податку.

Семінар – 2 години

План

1. Спрощена система оподаткування обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, її правове регулювання.

2. Сплата єдиного податку суб’єктами підприємницької діяльності – юридичними особами.

3. Спрощена система оподаткування обліку та звітності фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

4. Суб’єкти щодо яких не застосовується спрощена система оподаткування обліку та звітності.

5. Єдиний (фіксований) податок для сільськогосподарських товаровиробників.

Самостійна робота – 4 години

Умови та порядок переходу на сплату єдиного податку малого підприємництва. Суб’єкти малого підприємництва, які можуть перейти на сплату єдиного податку. Особи, що не можуть перейти на спрощену систему оподаткування обліку та звітності. Процедура переходу на сплату єдиного податку.

Ставки єдиного податку.

Порядок сплати єдиного податку. Податки від яких звільняються особи, що перейшли на спрощену систему оподаткування обліку та звітності. Строки сплати єдиного податку. Порядок розподілу органами Держказначейства сум єдиного податку між бюджетами та позабюджетними цільовими фондами.

Особливості обліку доходів та витрат платників єдиного податку, їх звітність. Порядок ведення книг обліку доходів та витрат. Розрахунок суми єдиного податку. Звіт суб’єкта малого підприємництва – платника єдиного податку.

Оподаткування, фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, за фіксованим розміром податку (фіксований податок) шляхом придбання патенту згідно з розділом 5 Декрету КМУ “Про прибутковий податок з громадян”. Умови та порядок переходу на сплату фіксованого податку. Особи, які не можуть перейти на сплату фіксованого податку. Порядок нарахування та сплати податку.

 

Індивідуальна робота-2 години

Визначте зміст та особливості спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва, плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, фіксованого сільськогосподарського податку.

 

Література:

 

Тема 2.9. Інші загальнодержавні податки та збори

Лекція – 2 години

План

1. Єдиний збір, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон. Підвиди єдиного збору. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

2. Збори до фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Поняття Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, його основні завдання. Види зборів до Фонду (початковий, регулярний, спеціальний). Платники, об’єкт оподаткування та ставки зборів. Порядок нарахування та сплати зборів.

 

Семінар – 1 година

План

1. Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

2. Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

3. Єдиний збір, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон.

Самостійна робота – 4 години

Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. Поняття та види торгових патентів. Порядок видачі торгових патентів, їх вартість. Спеціальний торговий патент. Відповідальність за порушення порядку патентування підприємницької діяльності.

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Платники, об’єкт оподаткування та ставка збору. Порядок нарахування та сплати збору.

Література:

Тема 2.10. Місцеве оподаткування

Лекції – 2 години

План

1.Правове регулювання місцевого оподаткування. Види місцевих податків та зборів, їх правове регулювання. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері місцевого оподаткування.

2.Місцеві податки. Податок з реклами, комунальний податок: характеристика основних елементів місцевих податків.

3.Ринковий збір. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

4.Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

5.Збір за припаркування автотранспорту. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

6.Збір за видачу ордера на квартиру. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок нарахування та сплати збору.

7.Інші місцеві збори передбачені Законом України “Про систему оподаткування”. Характеристика основних елементів податкового механізму курортного збору; збору за участь у бігах на іподромі; збору за виграш на бігах на іподромі; збору з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі та іподромі; збору за право використання місцевої символіки; збору за право проведення кіно- і телезйомок; збору за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей; збору з власників собак.

Семінар – 2 години

План

Митні платежі в системі оподаткування України.

Сутність та види майнового оподаткування.

Місце ресурсних платежів в системі оподаткування України, їх види.

Збори на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, їх сутність та види.

Застосування спрощеної системи оподаткування підприємницької діяльності в Україні.

Правове регулювання місцевого оподаткування.

 

Індивідуальна робота-2 години

Користуючись змістом нормативно-правових актів, визначте механізм сплати ринкового збору за паркування автотранспорту.

 

Література:

Біленчук Л.Д.,


Розподіл балів за рейтинговою системою з навчальної дисципліни «Податкове право»

VII семестр

Модуль 1-30 балів
Тема 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8 Модульна контрольна робота -5 балів Підсумкова атестація по1модую
Активність на семінарському занятті 1,5 0,5 0,5
Виконання самостійної роботи 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Виконання індивідуальної роботи   0,5   0,5     0,5  
Виконання практичної роботи            

 

 

Модуль 2-30 балів
Тема 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. 2.5. 2.6. 2.7. 2.8. 2.9. 2.10. Модульна контрольна робота – 4 бали Підсумкова атестація по 2 модулю Підсумкова атестація М1+М2 Іспит = 40 балів Підсумкова атестація = М1+М2+іспит 60+40=100 балів
Активність на семінарському занятті
Виконання самостійної роботи 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5
Виконання індивідуальної роботи   0,5   0,5       0,5   0,5
Виконання практичної роботи   0,5 0,5              

 

Форми та засоби

поточного і підсумкового контролю

Об’єктами контролю є діяльність студентів на семінарських заняттях, а також результати виконання студентами самостійної роботи:

· вивчення окремих тем;

· написання контрольних робіт;

До контрольних заходів входять поточний та підсумковий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять та виконання модульної контрольної роботи і має на меті перевірку рівня засвоєння студентами навчального матеріалу дисципліни.

Під час семінарських занять застосовуються такі засоби контролю: усне опитування за питаннями, винесеними у план семінарських занять, самостійної роботи.

Крім усного опитування під час проведення семінарських занять, застосовується такий засіб поточного контролю як модульна контрольна робота.

Підсумковий контроль здійснюється під час складання іспиту.

Оцінювання результатів

поточного та підсумкового контролю

Оцінювання результатів навчальної діяльності студентів здійснюється такими засобами: усне опитування, перевірка контрольних робіт.

При усному та письмовому опитуваннях студентів викладач керується такими критеріями:

· максимальна кількість балів ставиться студенту, який безпомилково викладає навчальний матеріал, показує глибоке розуміння суті поставлених питань;

· посередня кількість балів ставиться студенту, який грамотно розкриває суть поставлених питань, добре володіє термінами дисципліни, але допускає несуттєві помилки;

· нижчя середнього кількість балів ставиться студенту, який поверхово викладає суть навчального матеріалу, допускає багато помилок при відповідях на поставлені питання;

· «0» балів ставиться студенту, який не знає суті поставлених питань, при викладенні навчального матеріалу допускає грубі помилки.


Методика оцінювання студентів за іспитом

Підсумком при вивченні курсу «Податкове право» є складання іспиту.

При вирішенні питання про рівень підготовленості студентів з предмета викладач керується критеріями і положеннями, які розроблені Міносвіти України, і повинен оцінити:

знання основного фактичного матеріалу в об’ємі програми курсу;

знання відповідного діючого законодавства;

вміння чітко і грамотно обґрунтувати застосування окремих положень закону;

вміння самостійно, послідовно, чітко і впевнено викласти свої думки.

 

 

Умови переведення даних 100-бальної шкали оцінювання


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты