Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передмова. Міністерство освіти і науки України




Міністерство освіти і науки України

Одеський державний економічний університет

 

 

П р а к т и к у м

для самостійної роботи при вивченні курсу „Культурологія” для студентів I курсу

Всіх форм навчання

Випуск І

Одеса ОДЕУ 2007

 

Міністерство освіти і науки України

Одеський державний економічний університет

 

 

Практикум

для самостійної роботи при вивченні курсу „Культурологія”

Для студентів 1 курсу всіх форм навчання

Випуск І

Усі цитати, цифровий і фактич-ний матеріал, бібліографічні відомості перевірені, написання сторінок відповідає стандартам. Зауваження рецензентів ураховані.     _______________________ (підпис укладачів) Затверджено на засіданні кафедри філософії та культурології. Протокол №11 від 26.06.07 р.

Одеса ОДЕУ 2007

Практикум для самостійної роботи при вивченні курсу „Культурологія” для студентів 1 курсу всіх форм навчання (Відп. за випуск Л.О. Сандюк, Н.В. Щубелка – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2007 р. - 56 с. )

 

Укладачі:

Л.О.Сандюк, канд. філос. наук, доцент

О.В.Сулим, канд. філос. наук, доцент

М.Ф. Шмиголь, канд. філос. наук, доцент

Н.В. Щубелка, канд. філос. наук, доцент

А.М.Коваленко, ст. викладач

Ю.С.Юшкевич, викладач

 

Відповідальні за випуск:

Л.О.Сандюк, канд. філос. наук, доцент

Н.В.Щубелка, канд. філос. наук, доцент

Рецензенти: Г.К.Парієнко, д-р іст. наук, професор (зовнішній рецензент)

Є.О.Акимович, канд. філос. наук, доцент

О.Л.Просолович, канд. філос. наук, викладач

 

Коректор: А.О.Ковальова


Передмова

Збірник тестів з курсу „Культурологія” для студентів 1 курсу усіх форм навчання розроблений членами кафедри філософії та культурології у відповідності з оновленою навчальною програмою. Вивчення культурології передбачає отримання студентами цілісного уявлення про її предмет і призначення, розмаїття культурологічної проблематики, а також про сучасний стан розвитку як світової, так і національної культурологічної думки. Практикум містить значну кількість тестів з усіх тем курсу, що охоплюють теоретичні та методологічні проблеми культурології та історичні етапи розвитку світової культури – їх загальну характеристику, а також релігійні вірування та художню практику кожного відповідного періоду. Тести дають можливість ефективно контролювати поточну і підсумкову роботу студентів по вивченню матеріалу дисципліни і дозволяють їм зорієнтуватись у великому розмаїтті культурологічних концепцій минулого і сучасності.

Зміст і форма тестів різноманітні: серед них є такі, котрі потребують знання термінів, імен, назв, однак більшість питань орієнтована на глибокий рівень пізнання проблем, що вивчаються; для відповіді на ці тести необхідно буде розуміння смислу та сутності основних культурологічних категорій та концепцій. Форма „питання - відповідь” сприяє більш активному ставленню студентів до вивчення матеріалу курсу, а викладачеві – оперативно визначити рівень знань студентів, уникнувши при цьому суб’єктивності їх оцінки.

Питання тестів та варіанти відповідей на них передбачають певний рівень підготовки студентів, знання ними як обов’язкових, так і додаткових джерел. Повна та змістовна відповідь на тести передбачає не лише вибір правильного варіанту чи варіантів, але й аргументації свого вибору.

Збірник побудований у відповідності до основних тем курсу „Культурологія” і містить 340 тестів; більшість з них вже пройшли процес апробації в ході семінарських занять та контрольних заходів, включаючи іспит. Практикум буде корисним для підвищення ефективності проведення семінарських занять, активізації самостійної роботи студентів, удосконалення індивідуальної роботи, а також в ході поточного і підсумкового контролю.

 

розділ І

теоретико-методологічні основи культурології

 

1. За своєю соціальною функцією культура постає:

а) сукупністю нагромаджених людством багатств;

б) сукупністю створених людством мистецьких шедеврів;

=в) матеріалізацією творчих самовиявлень людини;

г) своєрідним „генетичним кодом” людськості.

 

2. Найпершою ознакою культури можна вважати:

а) таку людську поведінку, в якій відчувається вишкіл;

б) створення чогось нового;

=в) „другу природу”, створену людиною;

г) змінений природний стан речей.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты