Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


П. Сорокін розробив теорію „хвилеподібної динаміки культур”. У чому вона полягає?




а) відповідно до цієї теорії зміни в одному типі культури, як хвилі, поширюються на всі інші типи культур;

=б) відповідно до цієї теорії, культури рухаються від ідеаціонального типу до гармонійного, а іноді змішаного і далі – до чуттєвого типу. Через якийсь час відбувається зворотний рух: через змішаний – до ідеаціонального типу.

51. Як називав П. Сорокін описаний нижче тип мистецтва: „Його світ частково надчуттєвий, частково чуттєвий, але лише в самих піднесених і шляхетних проявах чуттєвої дійсності. Його герої – боги й інші містичні створіння або реальна людина, але тільки в її найшляхетнішому прояві”?

а) ідеаціональне мистецтво;

б) еклектичне мистецтво;

в) чуттєве мистецтво;

г) ідеалістичне мистецтво.

Хто є автором теорії пасіонарності?

а) П. Сорокін;

=б) Л. Гумільов;

в) А. Тойнбі;

г) М. Данилевський.

 

53. Вставте пропущене слово в характеристику культури О.Шпенглером:

Кожна локальна культура після народження та розквіту починає вичерпувати внутрішні резерви своєї душі, і на цьому етапі культура переходить в .................

54. Кому з мислителів належить наведене нижче висловлювання: «Я бачу на місці монотонної картини однолінійної світової історії феномен безлічі могутніх культур, кожна з яких надає своєму матеріалу, тобто людській природі, свою власну форму; кожна з яких має свою власну ідею, свої власні пристрасті, своє власне життя, волю, манеру сприймати речі і свою власну смерть”?

а) К. Ясперсу;

б) Н. Данилевському;

в) П. Сорокіну;

г) О. Шпенглеру.

 

55. Кому з мислителів належить наступний вислів: “Справжня культура не може існувати без певного ігрового змісту… Культура все ще хоче в певному сенсі гратися – за обопільною згодою стосовно певних правил”?

а) М.Веберу;

=б) Й.Хейзінзі;

в) М.Бахтіну.

Як називається твір німецького філософа та історика О.Шпенглера, в якому він викладає свої погляди на культуру?

а) „Феномен людини”;

б) „Невдоволення культурою”;

=г) „Присмерк Європи”;

д) „Ідеї до філософії історії людства”.

57. Кому з мислителів належать наступні слова: „Культура народилася з культу. Джерела її – сакральні. Навколо храму почалась вона й в органічний свій період була пов’язана з життям релігійним”?

а) О. Шпенглеру;

б) М. Фуко;

=в) М. Бердяєву;

г) П. Сорокіну.

 

Хто є автором багатотомної праці “Осягнення історії”, у якому на основі великого і добре систематизованого емпіричного матеріалу висувається теорія круговороту локальних цивілізацій, що змінюють одна одну?

а) П.Сорокін;

=б) А. Тойнбі;

в) Е. Фромм;

г) К. Ясперс.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты