Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Верховний Суд України – найвищий судовий орган в системі судів загальної юрисдикції.




Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції. Верховний Суд України здійснює правосуддя, забезпечує однакове застосування законодавства всіма суда-ми загальної юрисдикції.

системі судів загальної юрисдикції Верховий Суд України є найвищим судовим органом. Він здійснює правосуддя та забезпечує однакове застосування законодавства усіма судами загальної юрисдикції. До організації роботи Верховного Суду України включаються повноваження Суду, його склад, та форми і методи діяльності.

 

Основними його повноваженнями є такі: а) розглядати в касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності процесуальним законом; 6) переглядати в порядку повторної касації всі інші справи, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку; в) у випадках, передбачених законом, розглядати інші справи, пов'язані з виключними обставинами; г) давати судам роз'яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики; д) у разі необхідності має визначати не чинними роз'яснення Пленуму вищого спеціалізованого суду, зазначені в Законі; е) давати висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; є) надавати за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я; ж) звертатися до Конституційного Суду України у випадках виникнення у судів загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів; з) вести та аналізувати судову статистику, вивчати та узагальнювати судову практику, знайомиться в судах із практикою застосування законодавства; і) вирішує питання, що випливають із міжнародних договорів України в межах своїх повноважень; ї) представляти суди загальної юрисдикції у зносинах із судами інших держав; й) здійснювати інші повноваження, передбачені законом.

Нагляд за судовою діяльністю здійснюється Верховним Судом України насамперед шляхом перевірки законності і обґрунтованості вирішення нижчими судами цивільних, кримінальних справ та виправлення їх помилок. Однак він не вичерпується тільки цим. Важливе значення мають також вивчення і узагальнення судової практики, аналіз судової статистики та видання керівних роз'яснень з питань застосування чинного законодавства, що виникають при розгляді судових справ, а також здійснення контролю за виконанням судами цих роз'яснень.

Крім того, як вищий судовий орган у системі загальних судів Верховний Суд України в першій інстанції розглядає цивільні і кримінальні справи, які є особливо складними і мають виключне суспільне значення. Саме тому Верховний Суд України має право прийняти до свого провадження будь-яку справу, що підсудна нижчому суду.

Верховний Суд України є останньою інстанцією в усіх кримінальних і цивільних справах, що розглядаються нижчими судами.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты