Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Які документи необхідні для державної реєстрації та їх підготовка.




Засновницькі документи юридичних осіб можна поділити на основні і додаткові. Основні документи визначаються законодавством і, звичайно, складаються з Статуту та договору.

Оскільки статут і засновницький договір підприємств, фірм мають самостійне значення та однакову юридичну силу, їх слід затверджувати і змінювати в тому самому порядку. Вони не повинні текстово дублювати один одного, хоча найбільш принципові положення слід формулювати ідентично. Це стосується, зокрема, найменування підприємства (фірми) та його місцезнаходження; обсягу статутного фонду; розміру і вкладу кожного учасника; порядку і строків внесення вкладів; розподілу прибутку; формування і повноваження органів управління; умов ліквідації. При суперечливості формулювань перевагу слід віддавати положенням засновницького договору, зареєстрованого нарівні зі статутом.

Другим за значенням, а для повного та командитного товариства основним документом є Засновницький договір. Його головне призначення полягає у правовому регулюванні відносин засновників підприємства.

Суть засновницького договору полягає в тому, що він є одним з різновидів угоди про спільну господарську діяльність з утворенням самостійної юридичної особи.

Процес укладання засновницьких документів передбачає:

• підготовчу роботу, в ході якої визначають цілі, завдання, методи організації підприємства;

• попередні переговори з потенційними засновниками (учасниками) для підприємств з колективною формою власності;

• збирання і узагальнення необхідних матеріалів;

• створення робочої групи для розробки статуту та засновницького договору;

• юридичні та економічні консультації щодо змісту засновницьких документів;

• підготовку і проведення установчих зборів.

На установчих зборах розглядають;

• питання створення (заснування) підприємства (фірми), форми власності та функціонування;

• проекти найменування фірми та її юридичну адресу;

• склад засновників;

• строки розробки засновницьких документів;

• організаційні питання.

Рішення зборів оформлюють протоколом, який підписують усі засновники. В разі позитивного рішення фірму вважають заснованою. На чергових зборах розглядають та затверджують підготовлені засновницькі документи. Цей факт підтверджується протоколом. Статут та засновницький договір підписують усі засновники (учасники), тиражують необхідною кількістю примірників, засвідчують державним нотаріусом та подають на реєстрацію.

Приватне та мале підприємство у склад додаткових документів включає заяву засновника, документ про сплату зборів за державну реєстрацію (квитанцію), можливо, довідку про наявність юридичної адреси.

Товариство з обмеженою відповідальністю та товариство з додатковою відповідальністю зобов’язані підготувати:

– заяву засновників з проханням про реєстрацію;

– угоду засновників про намір створити товариство;

– протокол зборів засновників про затвердження Статуту та прийняття

Засновницького договору;

– довідку банку, яка підтверджує формування 30% статутного фонду і оформляється на ім’я одного із засновників за дорученням;

– довідку про наявність юридичної адреси. Довідка видається організацією, яка дає згоду на надання юридичної адреси. У випадку відсутності юридичної адреси, у якості такої може бути використана домашня адреса одного з Засновників. Якщо підприємство за даною адресою планує здійснювати випуск продукції, то вимагаються додаткові узгодження з відповідними відомствами;

– документ про сплату зборів за державну реєстрацію.

Акціонерне товариство до вищевказаних документів зобов’язане додати:

– повідомлення про наміри створити акціонерне товариство:

– відомість підписки або розподілу на акції;

– дозвіл Міністерства фінансів України на емісію акцій;

– протокол зборів засновників, на яких були присутні акціонери, які підписалися більш ніж на 60% акцій.

Повні та командитні товариства у склад додаткових документів включають:

– заяву засновників;

– протокол зборів засновників;

– угоду засновників про наміри створити товариство;

– довідку банку про формування 25% статутного фонду;

– довідку про наявність юридичної адреси;

– документ про сплату зборів за державну реєстрацію.

Органи державної реєстрації можуть вимагати представлення додаткових документів, якщо це вимагається для більш чіткого уявлення про умови діяльності організації. Ці вимоги повинні бути обґрунтовані. Відсутність необхідних документів, а також відсутність обов’язкових свідчень у засновницьких документах (Статуті, Договорі) дає право органам державної реєстрації відмовляти у реєстрації організації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты