Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етико-правові основи журналістської діяльності




  1. Етико-правові основи журналістської діяльності

Журналістська етика – це набір правил і норм поведінки, яких мають дотримуватися всі, хто збирає, поширює і оброблює масову інформацію.

У журналістському середовищі давно точаться запеклі дискусії навколо журналістської етики. Але журналісти повинні враховувати не лише себе і свої особисті та корпоративні інтереси, а й інтереси суспільства загалом та окремих соціальних груп зокрема. У формуванні ЖЕ неабияку роль відіграє суспільна реакція на ті чи інші журналістські матеріали.

Починаючи збирати матеріали для публікації, журналіст має пам’ятати, що його основною метою є задоволення права аудиторії на отримання достовірної та вичерпної інформації, яка становить суспільний інтерес. Тому найголовніше завдання журналіста полягає у збиранні фактів, опрацюванні інформації. З огляду на це журналіст володіє правом здобувати інформацію, мати до неї безпосередній доступ, критикувати усіх, хто завинив перед суспільством, зберігати у таємниці джерела інформації, якщо цього потребують обставини. Обов’язком журналіста є чесне, точне та збалансоване висвітлення подій і вчинків окремих осіб.

Обов’язковим для журналіста є чесне, точне та збалансоване висвітлення подій і вчинків окремих людей.

Етика і право мають чималого спільного, проте багато в чому різняться між собою. І етика, і право регулюють поведінку як окремої людини, так і великих спільнот. Однак роблять це по-різному. Якщо право повністю побудовано на писаних нормах і на примусі (що передбачає обов’язкове покарання за порушення норми права), то етика ґрунтується переважно на неписаних нормах, які вироблялися роками у процесі накопичення досвіду.

Без дотримання етичних норм журналістика перетворюється на бульварне чтиво, повністю підкорюється власникам і позбавляється впливу на суспільне життя.

Журналістська етика близька загальній етиці. Вона виникає на межі загальної етики і журналістикознавства.

Загальна етика – розділ прикладної філософії, об’єкт дослідження якого мораль.

Етика:

- етологія – вивчає виникненя, сутність, роль етики у суспільстві, дає філософське визначення етиці

- аксіологія – вивчає цінності

- деонтологія – вивчає сферу професійних обов’язків людини.

Об’єктом журналістської етики є професійна діяльність журналістів, їх поведінка, стосунки, моральний вибір. Предмет – комплекс етичних вимог до фахової діяльності журналіста, до яких входять етичні цінності журналіста, етичні норми і етичні правила поведінки.

Етологія журналістики вивчає особливості моральних колізій та регулювання

Аксіологія журналістики вивчає міжнародні документи, які містять професійні етичні цінності

Етикетологія вивчає редакційні кодекси журналістської етики.


  1. Регулювання діяльності ЗМІ в українському законодавстві

Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 128; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты