Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості висвітлення політичної тематики у сучасних ЗМІ




Незалежно від того, цікавиться даний громадянин політичними подіями чи ні, політика є першоосновою суспільного життя. Стан економіки, культури, соціальної сфери, рівень життя проявляють якість політики, що проводиться. Взаємовідносини політиків та громадян забезпечують чимало соціальних інститутів, серед них і ЗМІ.

У тоталітарному суспільстві ЗМІ – засіб пропаганди. Існує інститут цензури, оскільки в рамках недемократичних режимів політика не публічна. У такому суспільстві своєчасне оперативне інформування про положення соціально-економічної, культурної сфери, аналіз проблем державного масштабу взагалі не входять до пріоритетних для ЗМІ функцій. Поступово народ перестає чути докази влади і втрачає довіру до неї.

Інші відносини складаються між владою та інформованими громадянами. Вони підтримають владу навіть в час непопулярних дій, якщо будуть розуміти суть проблеми.

У процесі реалізації інформаційної функції формується подієва картина політичного життя. Освітня функція надзвичайно важлива у період кризи, конфліктів, тому що в такі періоди зростає потреба у роз’ясненні.

Аналітична функція дозволяє виділити причинно-наслідкові зв’язки політичних феноменів і явищ, прогнозувати майбутній розвиток ситуації і висунути ініціативи.

ЗМІ можуть активізувати пошук інновацій та альтернатив , звертаючись до професіоналів у галузі соціально-політичних процесів.

Необхідно виділити також функцію критики і контролю – ЗМІ можуть виступати як партнер чи опозиція до влади.

Висвітлюючи політичне життя, усі ЗМІ у першу чергу працюють з інформаційною повісткою денною, тобто працюють на інформаційних приводах. Новинарний ряд пов'язаний з діяльністю державних інститутів, Президента, партій та їх лідерів.

У газетах часто зустрічаються політичний треш – замітки про епатажну поведінку політиків. Завжди у повістку денну входить тема міжнародних відносин.
6. Особливості подачі економічної проблематики для пересічного читача

Боротьба за ефективність преси починається з точного визначення найактуальніших проблем суспільного і господарського життя.

Вдячним полем щодо цього є економічна тема, оскільки вона міцно пов’язана з проблемами прибутків і збитків, податків і матеріальної допомоги, цінами на все, що життєво необхідне людині.

Не бракує в нашому суспільстві і приводів для журналістського розслідування: банкрутство потужних фірм чи відомих банків, економічні злочини, раптовий спалах цін на той чи інший товар, миттєве збагачення певного політичного діяча.

Проте якою б актуальною чи значущою не була ця тема, сама по собі вона ще не вирішує успішного виступу у газеті. Для цього потрібні кваліфіковано і цікаво написані матеріали. Їхня сила і вагомість перебувають у прямій залежності від компетенції, глибини та гостроти публіцистичної розробки життєво важливих проблем. Предметом виступів мають бути конкретні факти і люди, події і явища. Необхідний принцип – усебічне дослідження проблеми. Успіху досягають ті газети, які ведуть тему планомірно і послідовно.

Однією з важливих вимог до публікації, зокрема на виробничі теми, є глибина економічного і економіко-статистичного аналізу. Це особливо актуально сьогодні, коли оперативне інформування дедалі більше бере на себе телебачення і радіо. Мобільність газети полягає в прискоренні оцінки, аналізу, осмислення, узагальнення економічних фактів, явищ та процесів.

Корисним для журналіста-економіста методом роботи є порівняльний аналіз діяльності підприємств і окремих трудівників. Глибокий аналіз собівартості, прибутку, рентабельності, виконання норм виробітку та інших даних дозволить порівнювати, як розв’язано ті чи інші економічні, організаційні й технологічні питання на підприємствах різних форм власності та господарювання.

Метод порівняння допомагає журналістові і тоді, коли йому доручається підготовка критичного матеріалу про роботу відсталого підприємства. Ознайомившись у передовому підприємстві з технологією та організацією виробництва, надто ж із нововведеннями, що себе виправдали, кореспондент краще зуміє краще оцінити і все те, що потім побачить на основному об’єкті свого матеріалу.

Завжди слід пам’ятати, що перевантаження матеріалу цифрами ускладнює його сприйняття. Для публікації варто дібрати лише ті цифри, які справді характеризують діяльність підприємства і обґрунтовують висловлену автором думку, його практичні рекомендації. Якщо ж цифр багато, і всі вони важливі краще винести їх з тексту у довідкові вставки.

Боротьба за підвищення ефективності виробництва та якості роботи висуває перед пресою вимоги щодо узагальнення, пропаганди і запровадження передового виробничого досвіду та найновіших науково-технічних досягнень. Якщо в газеті йдеться про успіхи, то слід показати, як їх було досягнуто, висвітлити умови і смпосіб застосування наявного досвіду. Важливо також простежити за тим, чи знаходимо повторення у інших виробничих колективах, який ефект досягнуто.

Однією з найважливіших передумов підвищення ефективності висвітлення економічної проблематики в пресі є розвиток аргументованої та вимогливої критики недоліків і упещень у господарському будівництві. У критичних матеріалах слід робити наголос не на смакуванні бездарності і зловживань, а на змістовному аналізі певних причин, умов, за яких вони стали можливими.

У ефективності публікацій надзвичайно велике значення має форма втілення змісту. Рубрика, заголовок, перший абзац і навіть перше слово виступу повинні привертати увагу читача змістовністю, інтонацією, постановкою цікавих питань, народженням нових думок, суджень, оцінок. Заголовок має бути гранично ясним і зрозумілим, бути максимально коротким і точно окреслювати тему. Він повинен заінтригувати читача.

Газетні виступи дедалі частіше супроводжуються уточнюючими заголовками, врубами, в яких вкладається суть питання, проблеми. Якщо тема надто технічна і до статті не можна дібрати яскравої назви, треба якнайбільше олюднити початок тексту, вмістити тут найжиттєвіше моменти.

Варто відзначити і вміння редакції розташовувати матеріали на шпальті. Оформлювати їх. Більше привертають увагу і краще сприймаються ілюстровані матеріали.

Результатом підвищення ефективності публікації є жанрова дефініція.

Виробничо-економічна інформація потребує доступного викладу. Вона має свої терміни, поняття, формули, які гарантують точність і достовірність аргументів, але зрозумілі лише вузькому колу спеціалістів. Адресуючи свої публікації пересічному читачеві, газети повинні вживати максимально чітку мову, турбуватися про те, щоб матеріали відзначалися конкретністю і простотою, були жвавими і цікавими. Короткі, прості фрази. Якщо інформації, коментарів, важливих цифр багато, краще зробити добірку статей.

В економічних публікаціях повинні бути люди – і показувати їх необхідно в дії, в процесі роботи, в досягненні найкращих результатів. Інтерес до економічних матеріалів зростає, якщо в них доля виробництва пов’язана з життям людини.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты