Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Журналістський, рекламний та PR-текст: спільне та відмінне.




Слід також зазначити, що PR-текст як один з різновидів текстів масової комунікації, як інструмент публічних комунікацій функціонує разом з текстовими феноменами суміжні комунікаційних форм - журналістики та реклами, перебуваючи з останніми у відносинах додаткової дистрибуції. PR-текст, як і інші різновиди текстів масової комунікації - журналістський і рекламний, повинен відповідати єдиним критеріям текстів МК. Серед таких критеріїв обов'язково називаються такі: доступність, конкретність, лаконізм, зручність сприйняття.
PR-текст наділяється функціямі текстів масової комунікації и виступає як різновід текстів масової комунікації.

Журналістський текст, в основу якого покладено соціальну інформацію, що базується на фактах, проте, на відміну від PR-тексту, ця інформація не є оптимізованою і завжди об’єктивно відображає соціально значущу подію.

Рекламний та PR-тексти відрізняються від журналістських текстів насамперед тим, що ініціюються базисним суб'єктом PR або рекламодавцем. Водночас специфіка подачі PR-інформації полягає у підкресленій нейтральності, у той час як рекламна інформація, націлена на зміну поведінкових реакцій можливого споживача послуги чи товару, передбачає емоційний вплив на читача. PR-текст відрізняється від журналістського тексту тим, в ньому відображені інтереси клеєнта та громадськості. Журналіст прагне об’єктивності, піармен просуває та захищає інтереси клієнта. PR-текст є видом текстів масової комунікації і так само, як журналістський та рекламний тексти, оперує соціальною інформацією, в основу якої покладено факт. Проте його мета полягає не у формуванні громадської думки з того чи іншого питання або споживчого попиту, а у створенні (а іноді й підтриманні) оптимального комунікаційного середовища базисного суб’єкту PR.

По відношенню до адресата: журналістські тексти - поліадресатни. Рекламні та PR-тексти - орієнтовані на певний сегмент (споживачів товару і послуги - реклама, сегмента громадськості - PR).

Характерними ознаками PR-тексту є доступність, конкретність, лаконізм, зручність сприйняття, естетичність, оперативність та правдивість. Найважливішою характеристикою такого тексту є його оптимізованість, тобто виключення таких характеристик, які могли б зашкодити пабліцитному капіталу об’єкта PR-діяльності.

 

2.Жанр запрошення в PR-комунікаціях: особливості написання та оформлення.

Запрошення - одна з давніх жанрових різновидів тексту взагалі, «обслуговуюча» так зване ритуальне спілкування людини. Однак сьогодні як один з жанрів PR-тексту воно набуло специфічні риси і при вдалому складанні, композиції виконує важливу роль у створенні оптимальної комунікаційного середовища організації або фірми. У прес-рілейшнз запрошення грає важливу роль у встановленні контактів з представниками ЗМІ. Мета даного жанру - забезпечення участі в новинному подію значущих для базисного суб'єкта осіб.
Запрошення - це розповсюджуваний шляхом прямої або особистої розсилки, а також через ЗМІ текст про новинному подію (захід), що стосується базисного суб'єкта PR, в якому адресату (конкретній особі або організації) пропонується взяти участь.

Успіх проведення новинного події (виставки або презентації, фестивалю або конкурсу, що проводиться або спонсорованого певною організацією) залежить від участі в ньому представників ЗМІ, а це, в свою чергу, від коректно складеного запрошення.
Обов'язковими компонентами композиції запрошення є: повідомлення про характер заходу, місце та терміни його проведення, умови участі. При прямої адресної розсилки запрошення може бути оформлено на одній сторінці бланка з логотипом організації. Запрошення може мати вказівку на жанрову приналежність і заголовок, в якому викладається суть новинного події.
При форс-мажорних обставин рекомендується розсилати той же текст запрошення з позначкою «Зміна часу проведення», «Скасування».

За тематикою, характеру, масштабу події, за структурою, в тому числі і мовної, можна виділити кілька видів запрошень. За характером адресата тексту запрошення поділяються на два види: для громадськості і для вузьких цільових груп (акціонерів, журналістів). Деякі запрошення на події культурно-духовної сфери мають свої відмінності в мові і стилі.
Запрошення для журналістів. Це запрошення на прес-конференцію або будь-який захід (новинне подія) в житті базисного суб'єкта PR. У запрошенні для журналістів інформація про подію, заході повинна бути конкретизована (назвемо таке запрошення розширеним). Запрошення може бути побудовано за схемою прес-релізу: лід, деталі новинного події, список запрошених VIP-гостей, програма заходу і - факультативно - прохання про підтвердження участі. У запрошенні міститься така інформація: «місце, день і час проведення прес-конференції, її приблизна тривалість; загальна тематика прес-конференції і перелік основних питань, пропонованих до розгляду; прізвища і посади основних учасників прес-конференції з боку її організаторів». В практиці європейських прес-рілейшнз журналістам разом з текстом запрошення висилається також спеціальний купон для зворотного відсилання з метою підтвердження участі у заході. Контактні особи та телефони в такому випадку завжди вказуються в кінці тексту.

Елементи запрошення як жанру ми можемо знайти і в прес-релізі.
Запрошення для різних груп громадськості. Такий тип запрошення в залежності від охоплення конкретної цільової аудиторії може поширюватися через ЗМІ.

Запрошення на спеціальні заходи, наприклад на події, пов'язані з духовно-культурним життям суспільства, можуть містити різні засоби вираження особистісного початку і вимагати від укладачів креативних здібностей.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 149; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты