Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила створення прес-кіта.




Під терміном «прес-кіт» розуміється набір представляють інтерес для преси різножанрових простих первинних текстів, а також іконічних матеріалів, які об'єднані одним новинним приводом і дають максимально повну інформацію про конкретний новинному подію. У прес-киті можуть бути представлені різні текстові (PR-тексти, рекламні, журналістські) і іконічні (фотографії, графіки, схеми, малюнки) матеріали.

Західні практики радять починати прес-кіт коротким релізом, що представляє новинне подія. В американських прес-рілейшнз рекомендується відкривати прес-кіт максимум односторінковим прес-релізом (його називають у такому випадку lead story), що містить «жорстку» новина. За прес-релізом зазвичай йдуть бекграундер, факт-лист, малюнок, рідше - лист запитань-відповідей, біографія, рекламні проспекти, прес-ревю (добірка публікацій у пресі, пов'язаних з новинним подією або базисним суб'єктом PR). Всі іконічні матеріали повинні містити вказівку на джерело. Фотографії, що вкладаються у спеціальні прорізи папки прес-кита, обов'язково мають на звороті відповідний підпис.

Прес-кіт зазвичай є папку з двома відділеннями. Папка (або конверт, висиланий поштою не прийняв участь у події журналістам) повинна бути стандартного розміру - формату А4. Рекомендується на титулі, «обкладинці» кита, зобразити логотип організації. В папку прес-кита можна вкласти також чисті аркуші для нотаток, якщо кит поширюється до (або під час) новинного події, наприклад прес-конференції. Якщо прес-кіт готується до спеціального заходу, який має свій певний розпорядок (розклад), то такий документ із зазначенням програми заходу також вкладається в папку прес-кита.

Інформація в прес-киті суворо иерархизирует. У правому відділенні кита рекомендується поміщати всю найбільш важливу текстову інформацію (власне PR-тексти), в лівому - програми, матеріали довідкового, рекламного характеру (рекламні, журналістські тексти). Слід подумати, які тексти повинні бути дані як додаток. Наявність рекламного буклету - досить частотна компонента прес-кита, що представляє як новинне подія в житті фірми, організації, так і присвячене випуску нового товару (послуги). Але навіть власне «рекламний» прес-кіт, тобто кит, має за мету поширення максимуму інформації про новий товар або послугу, завжди містить PR-тексти - у вигляді факт-листів з відповідної цьому жанру тематикою. Рекомендується робити різний набір матеріалів прес-кита для різних органів ЗМІ, іншими словами, давати селективну інформацію відповідно до інформаційними запитами цільової громадськості.

Прес-кіт може складатися з 10-15 сторінок різних документів - жанрових різновидів PR-тексту, хоча в практиці українських PR-структур він зазвичай містить значно меншу кількість компонентів. Бажано, щоб у багатосторінковому прес-кита всі складові були пронумеровані, окремі (неодностранічние компоненти) скріплені, що повинно допомогти журналісту, якщо він працює не з одним прес-китом, орієнтуватися в інформації. Компоненти прес-кита розташовуються відповідно до їх інформаційної значимістю.

Прес-кіт, особливо якщо він містить більше 3-5 текстових компонентів, має починатися з аркуша змісту, де буде вказана пагінації компонентів (у практиці українських зв'язків з громадськістю ця вимога зазвичай не дотримується); можна також представляти різні компоненти прес-кита на папері з різною тонуванням - все це сприяє оперативному вилученню інформації. Матеріали прес-кита (можливо, в кінці, або на аркуші-змісті, або на задній обкладинці папки) повинні мати вказівку на контактних осіб та їх координати, що може бути також представлено і на візитній картці технологічного суб'єкта PR, прикріпленою (вкладеної) всередині папки прес-кита.

Детальна характеристика складу прес-кита, але використовуваного вже в електоральному PR наводиться В. Г. Королько: це прес-реліз, заява (мається на увазі заяву чи текст виступу кандидата з певного питання), біографія (коротка-профіль і докладна), відомості про штаб виборчої кампанії, матеріали виборчої кампанії, характеристика виборчого округу (зразки брошур, емблеми, значки кампанії, а також копії доброзичливих статей або нарисів, написаних про кандидата), характеристика округу (стисле, в кілька абзаців, виклад політичної, демографічної та історичної інформації про окрузі), фотографії.

Прес-кіт поширюється до початку прес-конференції (прес-поїздки) або розсилається особисто журналістам, не були присутні, але запрошеним на захід. Прес-кіт може, природно, поширюватися і до початку (або під час) проведення інших новинних подій (відкриття виставки, зборів громадськості і под.). У практиці зарубіжних прес-рілейшнз (США, Франції, Великобританії) все більш широке поширення набуває електронна розсилка прес-кита, а також прес-кита на компакт-диску.

 

Білет 11.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты