Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Комбіновані PR-тексти. Буклет, проспект, брошура як комбіновані тексти PR: структура, особливості оформлення.




Під комбінованими PR-текстами ми розуміємо об'єднану одним інформаційним приводом групу текстів, зібрану разом механічно або поліграфічним способом. Медіатексти і особливо суміжні тексти в цілому не володіють повним набором диференційних ознак, що характеризують власне PR-тексти, зокрема первинні, проте вони відіграють свою особливу роль у публічних комунікаціях.

До комбінованих PR-текстів ми відносимо прес-кіт, буклет, брошуру (зокрема, річний звіт як її різновид), ньюслеттер, листівку. Особливість комбінованих текстів полягає в тому, що вони, по-перше, функціонують у різних сферах публічних комунікацій і, природно, мають різні групи цільової громадськості, по-друге, можуть містити в собі тексти інших суміжних комунікацій (тексти журналістські й рекламні), також як і іконічні матеріали.
Буклет - друковане видання звичайно на аркуші формату А4 з подальшою подвійною фальцюванням (6 смуг). Проспект - це зброшуровані багатосторінкове друковане видання, що відрізняється великою кількістю кольорових фотографій, схем, таблиць, що носить престижний характер і часто випускається до ювілейних подій в житті базисного суб'єкта PR. Проспект відрізняється від буклету можливим обсягом переданої інформації та розміром. Є. Блажнов виділяє 10 видів проспекту (наприклад, проспект-путівник, проспект-візитка, проспект-довідник), правда, в його класифікації не відокремлюються комбінований PR-текст від комбінованого рекламного. Особливої ​​уваги, на наш погляд, заслуговує проспект-візитка, який представляє «постійно діючу структуру - фірму, спонсорську організацію, торговий дім, державна установа і т. п. У ньому повинна обов'язково міститися унікальна інформація (особливість даної структури, відмінність від подібних, досягнення в минулому, перспективи і т. п.) ».

Під брошурою розуміється друковане видання, що відрізняється від буклету та проспекту обсягом і якістю міститься в ньому, а також способом кріплення аркушів. Словник-довідник з реклами, зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації визначає брошуру як «друковане видання у вигляді кількох аркушів обсягом понад чотирьох (але не більше 48 сторінок), як правило, в м'якій обкладинці».

Буклет, проспект, брошура можуть складатися з таких PR-текстів: байлайнер; місія компанії; факт-листи; беграундер; лист запитань-відповідей; біографія; інтерв'ю; контактні адреси.

 

2.Вимоги до розсилки прес-релізів. Основні помилки при написанні прес-релізів.

Основні вимоги до розсилки.

Ви повинні бути впевнені, що прес-реліз потрапить особисто до того, кому він адресований.

Вибираючи між електронною поштою і факсом, сьогодні потрібно зупинятися на першому способі доставки.

По можливості надсилайте кожному особистий лист, тобто вказуйте у полі "Кому" тільки одного конкретного одержувача.

Якщо Ви відправляєте лист на загальну редакційну адресу, допустимо вказувати кілька загальних адрес одного видання.

Якщо Ви відправляєте лист на особисту адресу конкретного журналіста, використовуйте його ім'я в зверненні.

Якщо ваш список одержувачів прес-релізів занадто великий, оформіть як особисті тільки листи в найбільш важливі для Вас видання.

Основні помилки при написанні прес-релізів:

Помилка в написанні заголовка. Не варто намагатися бути занадто витонченим або дражнити ваших читачів. Журналіст витрачає не більше 5 секунд в процесі рішення, чи публікувати цю статтю чи ні.

Помилка в написанні підзаголовка. Підзаголовок дає трохи більше інформації журналісту про основну ідею і допомагає зрозуміти ваш реліз навіть при швидкому перегляді.

Писати дуже довгий прес-реліз. Кожен ваш прес-реліз не повинен бути більше, ніж одна роздрукована сторінка. Основною метою прес-релізу є змусити журналіста підняти трубку і зателефонувати вам для більш докладної інформації.

Помилка в повторній перевірці всіх фактів. Перед тим як відправити реліз, перевірте його двічі. Якщо ваш прес-реліз включає в себе телефонні номери, зателефонуйте за цими номерами, щоб упевнитися в їх правильності. Якщо він включає в себе веб-адреси, спробуйте завантажити ці адреси, для того щоб переконатися в їх функціонуванні.

Явна комерціалізація. Остерігайтеся слів і виразів, таких як: хвилюючий, чудовий, єдиний у своєму роді, переважний і унікальний.

Не вживайте малозрозумілий жаргон, який буде незрозумілий нікому, крім людей, що працюють у певній сфері.

Помилка в додаванні інформації про те, де можуть ваші споживачі купити те, що ви продаєте.

Пропуск контактної інформації або телефонного номера.

 

Білет 12.

1.Феномен суміжних текстів у структурі PR-діяльності.

Під суміжними текстами маються на увазі тексти, що мають слабо виражені ознаки ПР-тексту. Суміжні тексти - це різнорідні явища: слоган, резюме, прес-ревю.

Слоган - це короткий вислів (міні-текст), що відображає основний зміст програми, діяльності базисного суб'єкта політичних комунікацій. Словник-довідник по зв'язках з громадськістю, рекламі та ЗМІ дає таку дефініцію, вільну від функціональних характеристик явища: «коротка, помітна фраза (часто вживані в практиці синоніми: девіз, гасло, заголовок)». І. М. Синяева кваліфікує слоган як «вираження ідеї основного змісту PR-звернення у формі заголовка (епіграф), що складається, як правило, з 6-10 слів, що читаються одним поглядом, як рекламний заклик».

 

Резюме - це текст, оптимізованой селективної біографії особи, яка є суб'єктом PR. Це суміжний жанр PR-тексту, що функціонує в просторі економічних комунікацій, містить оптимізовану інформацію про біографію персони, але не відображає пабліцітний капітал базисного суб'єкта (організації).

Прес-ревю - зібрані інформаційні матеріали зі ЗМІ за певний календарний період, призначені керівнику компанії і службовцям для аналізу сформованої громадської думки про суб'єкта PR.

Прес-ревю - це добірка матеріалів друкованих ЗМІ (копіювати і зброшурованих), які представляють собою комбінований опосередкований PR-текст, що висвітлює діяльність базисного суб'єкта PR і призначений для внутрішньофірмових комунікацій. Прес-ревю є результатом кліппінга зовнішніх друкованих журналістських матеріалів, що дозволяють робити моніторинг відображеного в ЗМІ пабліцітного капіталу базисного суб'єкта як в цілому, так і по окремих його складових.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты