Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Бекграундер як жанр PR-тексту. Бекграундер і факт-лист: спільне та відмінне.




Бекграундер (від англ, backgrounder) - жанр PR-тексту, що представляє розширену інформацію поточного характеру про суб'єкта PR, яка служить меті підтримання пабліцітного капіталу даного базисного суб'єкта PR. Бекграундер «містить інформацію про« натомість », який оточує подія, про те, що йому передувало або стало причиною». Це може бути додатковий до прес-релізу текст, не обмежуваний простором і відрізняється від прес-релізу більш широким висвітленням проблеми, події. Бекграундер - це жанр, який претендує не на повноту аналізу події, а на широту його освітлення; це «новина, що не є сенсацією, про нові напрями, про поточні заходах».

Бекграундер зазвичай оформляється на бланку з логотипом організації. Ми виділяємо два типи бекграундер. Перший, самостійний і розсилається в редакції ЗМІ (його іноді також називають аналітичним прес-релізом), - це текст, який повинен допомогти журналісту «детально і без спотворень підготувати потрібний матеріал для ЗМІ». Другий тип є складовою частиною прес-кита і підтримує, розширює основну інформацію, що міститься в прес-релізі. Даний тип бекграундер не має ні вказівки на дату розповсюдження, ні телефонів контактних осіб, що пояснюється неоперативним характером переданої інформації.
Бекграундер - це обов'язково зв'язний закритий текст (на відміну, наприклад, від факт-листа, який може обмежуватися тільки перерахуванням фактів і бути, по суті, комбінацією, сукупністю номінативних речень). У бекграундер ми знайдемо факти, різного роду приклади, раніше не відомі цільової громадськості, які відомі, але що носять другорядний по відношенню до основного новинному події характер.

Структура і композиція бекграундер відносно вільні. Бекграундер обов'язково має заголовок; інформаційний привід полягає не в лід-абзаці, який, до речі, в даному жанрі може бути відсутнім. Новинний привід в бекграундер піддається детальному опрацюванні, роз'ясненню. У бекграундер можуть бути присутніми у вигляді цитат, і в досить великій кількості, авторитетні думки осіб, що представляють базисний суб'єкт PR. Бекграундер, як уже зазначалося, має закриту текстову структуру: наявність заключній частині обов'язково, і вона, до речі, може бути графічно виділена.

Бекграундер як допоміжний текстовий матеріал припускає наявність різного роду схем, таблиць, графіків (які можуть бути оформлені також і у вигляді самостійних факт-листів). Додатковий («підтримуючий») іконографічний матеріал може фігурувати не більше двох разів на сторінці, він повинен бути зрозумілим і для неспеціаліста.

Факт-лист (fact sheet) іноді називають одним із різновидів бекграундер. Основна його відмінність полягає в тому, що факт лист не є єдиним і закінченим текстом, а являє собою набір фактів чи тез, призначених для використання та цитування журналістами. Це свого роду довідка, за допомогою якої журналіст отримує в стислій формі найбільш важливу фактичну інформацію про компанію або подію. Ще одна відмінність від бекграундера, який може "розповідати історію" на певну тему, в тому, що факт-лист - це короткий документ, що відображає профіль і специфіку організації, посадової особи чи події. Стислість факт-листа необхідна для того, щоб не перевантажувати журналіста фактичною інформацією і не заплутувати його, а акцентувати його увагу на найголовнішому.

 

Білет 13.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 191; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты