Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Слоган в практиці паблік рілейшенз. Завдання слогану. Різновиди слогану.




Поняття «слоган» на сьогоднішній день досить повно розроблено по відношенню до рекламних комунікацій: Хр. Кафтанджиєв пише, що поняття «слоган» в сучасному значенні було вжито вперше в 1880 р. і вказує, що найголовнішим його характеристикою є відображення суті, філософії фірми, її корпоративної політики в різних областях.

В одному з останніх посібників, присвячених мистецтву складання слогана, дається таке визначення: «Слоган - короткий рекламне повідомлення, що може існувати ізольовано від інших рекламних продуктів і представляє собою згорнутий зміст рекламної кампанії». В PR-практиці слоган часто вживається, насамперед, у внутрішніх комунікаціях на плакатах, розтяжках - різних рекламних носіях при оформленні корпоративних свят.
Основні характеристики слогана як різновиду рекламного тексту виявилися перенесеними і в PR-комунікації. Слоган як суміжний PR-текст ми побачимо, перш за все, в політичних комунікаціях, проте він також широко використовується і в економічних комунікаціях, де є елементом фірмового стилю.

Вивчення слогана як елемента політичної комунікації має свою історію; в американській та європейській піарологіі вже дана загальна характеристика даного поняття і представлені рекомендації щодо його складання. Так, наприклад, Є. Г. Морозова наводить у своїй роботі класифікацію слоганів, пропоновану американським політологом У. Сефаером. У цій - назвімо її семантичної - класифікації виділяється 14 категорій слоганів («виклик», «символ», «застереження», «вдячність», «питання», «нісенітниця» тощо).

Слоган - це основа послання кандидата своїм виборцям. Г. Г. Почепцов говорить про слогані як про один з «засобів політичної комунікації», за допомогою якого можливо жорстко сформулювати свої позитиви і негативи противника.

Ми розглядаємо слоган як суміжний жанр PR-тексту, що функціонує виключно в просторі політичних комунікацій. Слоган (від англ, slogan - гасло, девіз) - це короткий вислів (міні-текст), що відображає основний зміст програми, діяльності базисного суб'єкта політичних комунікацій.

Слоган, як, до речі, і заголовок, несе в собі номінативну, що інформує, рекламну, оціночно-експресивну і - у візуальному сприйнятті - видільну функції. Основними функціями слогана як інваріанта тексту ми можемо назвати аттрактивность та інформативність. Під аттрактивні-стю ми розуміємо здатність залучення уваги і меморізаціі PR-інформації.
Слоган повинен в обсязі міні-тексту відображати основну суть всієї політичної комунікації суб'єкта і бути зорієнтований на його цільову аудиторію.

Таким чином, слоган як невід'ємна частина комунікативної стратегії політика будь-якого рангу завжди є певною (якщо не визначальною) компонентою його іміджу, міні-текстом, що його запам'ятовуванню даного кандидата, формує його пабліцітний капітал.

 

Білет 15.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты