Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Біографія як жанр PR-тексту: основні види, особливості структури.




Біографія - жанр PR-тексту, що представляє опорну фактичну інформацію про посадову особу організації, фірми або соціально значимої персони.

Біографія в якості опорного фактичного матеріалу про конкретну персону активізується при кадрових змінах в організації, при ініціативних діях посадової особи організації і володіє номенклатурної функцією.

Біографія використовується як в зовнішніх, так і внутрішніх комунікаціях базисного суб'єкта PR. За допомогою тексту біографії «зовнішній кадровий PR може реалізувати функцію просування в публічному просторі персонального іміджу окремих співробітників». З точки зору внутрішньокорпоративного PR тексти цього жанру реалізують функції, що складаються «в оптимізації процесів кадрової мобільності, у формуванні сприятливого психологічного клімату, у роз'ясненні співробітникам стратегії фірми і політики менеджменту, в стимулюванні ініціативи співробітників і конкуренції між ними, в попередженні, подоланні і компенсації нерозуміння і виробничих конфліктів ».

Ми виділяємо наступні жанрові підгрупи: біографія-конспект, біографія-розповідь, біографія-розповідь.

Біографія-конспект представляє події в хронологічному порядку, основна увага приділяється фактам і датам.

Біографія-розповідь також зосереджує увагу громадськості переважно на етапах професійного зростання і в своїй мовній структурі містить двоскладного речення, де присудок може бути виражене формою пасивного стану (дієслівної або причетною).
У такому тексті громадськість повинні цікавити лише дані про персону як людину, що має певну освіту (а для даної персони це важливо і тому вказується в самому тексті біографії) і успішну кар'єру.

Форма подачі матеріалів біографії може залежати і від цільової аудиторії: описовий характер біографії-оповідання призначається перш за все для ЗМІ у вигляді практично готового до друку тексту, біографія-конспект кращий для внутрішньої громадськості.
Біографія-розповідь відрізняється від інших жанрових різновидів біографії тим, що в ній можуть бути відсутні біографічні дати. Особливість такого роду уявлення біографічної інформації, характерною насамперед для політичного PR (в якому, зазначимо, біографія є обов'язковий компонент комбінованого PR-тексту - листівки, брошури, буклету), полягає в тому, що в ній містяться не тільки сухі факти біографії, а «значне місце відводиться" цінним якостям "політика", яким цей політик не змінив, незважаючи на всі «складні повороти долі». У такому типі біографії зберігається велика кількість емоційно-оцінних епітетів при відносній стислості форми.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты