Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Типи н’юслеттера. Технології створення ефективного н’юслеттера.




Ньюслеттер визначають як «періодичне малотиражне видання, яке розповідає про поточні новини і події компанії або підприємства, великих контрактах і вигідні угоди, пояснює філософію і політику фірми для співробітників і потенційних клієнтів». В PR-практиці під ньюс-леттер зазвичай розуміють, насамперед, внутрішнє корпоративне видання.
Таким чином, ньюслеттер (від англ, newsletters) в широкому сенсі розуміється нами як корпоративне (насамперед внутрішнє) періодичне видання, що містить PR-тексти, власне журналістські матеріали, що є одним з інструментів позиціювання або підтримки пабліцітного капіталу базисного суб'єкта PR.

Отже, ньюслеттер як один з інструментів внутрішньофірмових комунікацій - це періодичний листок-газета чи самостійна внутрішньокорпоративна газета (зазвичай формату А-4). Корпоративне видання повинне сприяти створенню корпоративного мислення, передачі філософії підприємства співробітникам фірми. Вважається, що внутріфірмове видання є провідним елементом внутрішніх публікацій. «Листок повинен служити важливим засобом для пояснення менеджментом філософії і політики компанії. Важливо, щоб він також забезпечував двосторонню комунікацію, виражаючи не тільки позиції менеджменту, а й думки інших співробітників ». Ньюслеттер як «ефективний інструмент для структурування внутікор-корпоративному культури» має виконувати функції створення оптимальної комунікаційної середовища серед внутрішньої громадськості фірми; як, пише в зв'язку з цим С. Блек, «головним завданням багатотиражки для внутрішнього користування є створення в колективі почуття єдиної родини, зміцнення довіри до керівництва, роз'яснення політики організації, залучення працівників до співпраці з адміністрацією, пробудження у них інтересу до справ організації ». Функції ньюслеттера:

інформування (видання показує загальну економічну панораму галузі, відображає стратегію фірми, ситуацію на ринку, важливість підписаних контрактів, перспективи розвитку організації);

відкритості (видання має на меті сприяння розваги, публікуючи кросворди, спортивні і кулінарні матеріали);

представництва (видання представляє різні служби і відділи підприємства, дає біографічні або персональні довідки, відображає так звану вторинну деятельностьорганізаціі - меценатство);

діалогічність (видання є вільною трибуною для висловлення думок співробітників, наприклад, у рубриці «пошта»);

професіоналізації (видання відображає повсякденне життя організації та специфіку професій та спеціальностей, а також їх розвиток).

На думку С. Єфременко, у ньюслеттера три основні функції: «по-перше, він формулює і стимулює корпоративний дух співробітників компанії, дозволяє відчути причетність до стратегічних рішень, формує позитивний імідж керівництва. По-друге, дозволяє найбільш повно інформувати про свою діяльність клієнтів, партнерів та засоби масової інформації. По-третє, служить візитною карткою компанії для нових замовників».

Ньюслеттер - це засіб інформації внутрішньої громадськості, що має ряд обов'язкових структурних ознак, характерних саме для газети. Як комбінований PR-текст, ньюслеттер може містити байлайнер - послання першого (відповідальної посадової) особи організації. Однак на одній газетній смузі можуть стояти поруч байлайнер і колонка редактора

 

Білет 16.

1.Байлайнер: жанрові різновиди, особливості написання.

Байлайнер (від англ, by-liner) зазвичай визначається як іменна, або авторська, стаття, написана PR-фахівцем і уявно підписана посадовою особою фірми, організації. Використання бай-лайнера надає публікації престижність, а також дозволяє корпоративним спікерам висловлювати свої погляди в більш авторитетній формі. Авторські статті представляють підвищують репутацію компанії і керівництва як джерела, вартого довіри. Дійсно, в байлайнере автор постає як конкретна особа, яка має свою персональну точку зору. В окремих випадках подієвий байлайнер - це оперативний «відгук» посадової особи на новину подію, яка представляється громадськості так, «як хоче цільова аудиторія», в чому і виражається його глибинна сутність як тексту PR.

Отже, байлайнер - це авторська стаття, присвячена новинній події, що створюється або підтримується через авторитетний текст від імені першої (посадової) особи пабліцітний капітал організації, фірми.

Байлайнери ділимо на періодичні (тобто ті, що з'являються регулярно на сторінках органу ЗМІ і мають свою певну текстову повторювану структуру) і періодичні (подієві). Періодичний байлайнер - це текст, написаний від імені першої особи в корпоративному виданні, звернений до зовнішньої або внутрішньої громадськості. Подієвий байлайнер - це текст від імені першої особи, присвячений певній темі (події суспільного характеру). Подієві байлайнери можуть з'являтися на сторінках ЗМІ або розповсюджуватися через директ-мейл.

З одного боку, байлайнер з'являється, як ми вже сказали, насамперед, у корпоративному виданні і, з іншого боку, може бути складовою частиною тексту, не обов'язково пердаваного через ЗМІ. Байлайнер може існувати як самостійний текст або виступати в складі комбінованого PR-тексту (прес-кита, річного звіту, буклету).

За своїми жанровими особливостями байлайнери володіють зовнішньою схожістю з таким публіцистичним жанром, як лист редактора. Проте відмінність байлайнера від «колонки редактора» («листи редактора») полягає саме в тому, що байлайнер - це уявно підписані першою особою матеріали.

Проте, володіючи суто зовнішньою схожістю, журналістський текст і PR-текст мають різні цілі. Оскільки байлайнер підписується конкретною особою і звернений до спеціальної аудиторії, то такий текст має широку палітру засобів вираження особистісного початку як на лексичному, так і на граматичному рівні.

Байлайнер у своїй текстовій структурі містить рамкові компоненти: привітання-звернення і факсимільний підпис першої особи, він поміщається на першій сторінці і супроводжується фотографією персони, від чиєї особи даний текст підписується.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты