Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Коментоване читання – перший етап аналізу художнього твору.




При вивченні байок, драматичних творів практикують читання в особах. Це сприяє розвитку творчого мислення дітей. Читання в особах дає ефект, коли учні вже збагнули характери персонажів, ідею твору, оскільки потребує проникнення в образ, своєрідного перевтілення. Бажано спочатку прослухати фрагменти театральної вистави в грамзаписі, підготувати вдома читання в особах окремих яв.

У середніх класах популярні колективні декламації (високий голос, всі, низький голос…). Тут поєднується індивідуальне читання з колективним, груповим, хоровим. Крім читання за підручником, має місце читання напам’ять. Читання може бути голосне й мовчазне. Голосне ( в молодших-середніх) мовчазне – у старших. Різновиди голосного читання (читання в ролях та колективне). Колективне використовується в позакласній роботі - літературні монтажі, композиції.

Проте самого первинного читання не досить для проникнення в глибину творчого задуму письменника, для розуміння сутності зображених подій, проблем, ідеї, що випливають із твору. Чуттєво-образне сприйняття явища мистецтва поглиблюється його аналізом.

 

 

10. Проблемний підхід до вивчення польської мови та літератури.
Для того, щоб пізнавально-комунікативні потреби учнів не приходили в конфлікт з їх можливостями, навчальна ситуація повинна моделювати таку природну ситуацію, яку учень міг би реалізовувати в повсякденному житті насамперед рідною мовою. Таки чином, навчальні ситуації повинні відповідати наступним вимогам: відповідати життєвому досвіду і фоновим знанням у використанні подібного роду ситуацій, які можна виявити в ході бесід і спеціальних питань. Крім цього проблемні ситуації повинні відповідати здібностям учнів розв'язувати проблеми, такі здібності, на думку психологів визначаються структурою інтелекту.
Виявлення здібностей до вирішення проблемних ситуацій на іноземній мові дозволяє диференційовано вибирати проблемні ситуації різного рівня складності, що визначається кількістю невідомих компонентів у її змісті, з орієнтацією на такі здібності.
Ускладнення в момент присвоєння навчальних ситуацій на заняттях з іноземної мови можуть бути пов'язані насамперед з відсутністю в учнів можливостей вирішувати ці ситуації на іноземній мові, особливо на початковому етапі навчання. Тут основною вимогою буде відповідність рівня складності цих ситуацій рівнем мовної підготовки та іншомовним здібностям даного контингенту.
До мовних іншомовним здібностей можна віднести - використання більш складної структури висловлювання (кількість відокремлених зворотів, використання фраз більшої довжини, складносурядних і складнопідрядних речень); до мовним - більш оформлений механізм відбору слів (менша кількість повторів лексичного і синтаксичного характеру, пауз хезитации); до смисловим - більш широке охоплення предмета обговорення.
До мовних труднощів оформлення іншомовного висловлювання у навчальних ситуаціях можна віднести: 1.дефіціт граматичних структур; 2.дефіціт слів в рамках теми, підтеми; 3.неуменіе вживати мовні засоби адекватно ситуації спілкування; 4.дефіціт формул контактно-встановлює характеру; 5. дефіцит формул логіко-смислової організації висловлювання. Необхідно з'ясувати, які з перерахованих труднощів в більшій мірі ускладнюють розв'язання цих ситуацій на іноземній мові, що згодом може їх подолати.
На підставі всього вищесказаного можна зробити висновок про те, що умови присвоєння навчальних ситуацій учнями багато в чому визначаються відповідністю цих ситуацій потребам і можливостям учнів розв'язувати ці ситуації рідною та іноземною мовами.
До умінь, необхідним учням для роботи з проблемними і непроблемними ситуаціями можна віднести: 1.уменіе повідомити інформацію про осіб, предмети, явища і діях; 2.уменіе запросити інформацію про осіб, предмети, дії; 3. вміння спонукати співрозмовника до вчинення або не вчинення дії; 4.уменіе висловити і аргументувати своє висловлювання; 5.уменіе встановити, продовжити, перервати контакт. Для роботи з проблемними ситуаціями учні повинні крім цих умінь оволодіти рядом спеціальних умінь, що співвідносяться з етапами вирішення проблеми: 1.уменіе бачити, знаходити проблеми і ставити їх самостійно; 2. вміння створювати гіпотезу рішення, оцінювати її, переходячи до нової в разі неспроможності первісної; 3. вміння спрямовувати хід розв'язання проблемної ситуації у відповідності зі своїми інтересами; 4. вміння вирішити проблему в проблемній ситуації; 5.уменіе оцінити правильність свого рішення і рішення співрозмовників.
За класифікацією А. С. Карпова можна виділити вміння викладачів керувати процесом вирішення проблемних і непроблемних ситуацій:
1. Вміння, пов'язані з підготовкою ситуації: 1). визначати пізнавально-комунікативні потреби і можливості учнів дозволяти ситуації, 2). Розробляти ситуації з урахуванням цих потреб і можливостей.
2. Вміння, що забезпечують процес присвоєння ситуацій учнями: 1). Вибирати ситуації зі списку наявних, відповідні іншомовним потребам і можливостям кожного учня, 2) коректно пропонувати ситуації другого учня, якщо перший «не приймає» дану ситуацію.
3. Уміння, націлені на управління процесом вирішення ситуацій: 1) стежити за ходом думки говорять і гнучко змінювати хід бесіди, якщо вона заходить у глухий кут, 2) здійснювати суворий контроль і гнучку корекцію мовлення учнів, стежити за процесом самоконтролю учнів.
4. Уміння, спрямовані на аналіз власних дій у навчальному процесі чи вміння самоконтролю і саморегуляції: 1) вносити в разі потреби зміни до розроблені ситуації і методику роботи з ними; 2) передавати результати свого досвіду роботи з ситуаціями колегам, а також переймати їхній досвід.

Проблемні вправи, на наш погляд, мають свої переваги і недоліки
Переваги:
1) самостійне добування знань шляхом власної творчої діяльності;
2) інтерес до навчальної праці;
3) розвиток продуктивного мислення;
4) міцні і дієві результати навчання.
Недоліки:
1) недостатній рівень мовної підготовки учнів
2) брак часу на вивчення тієї чи іншої теми
3) труднощі залучення учнів зі слабкою мовною підготовкою
4) незвичність подібної форми роботи
5) слабка керованість пізнавальною діяльністю учнів
6) великі витрати часу на досягнення поставлених цілей.
Типи проблемних ситуацій, що найчастіше виникають у навчальному процесі:
1. Проблемна ситуація створюється тоді, коли виявляється невідповідність між наявними вже системами знань в учнів і новими вимогами (між старими знаннями і новими фактами, між знаннями більш низького і більш високого рівня, між життєвими та науковими знаннями).
2. Проблемні ситуації виникають при необхідності різноманітного вибору з систем наявних знань єдино необхідної системи, використання якої тільки й може забезпечити правильне рішення запропонованої проблемної задачі.
3. Проблемні ситуації виникають перед учнями тоді, коли вони стикаються з новими практичними умовами використання вже наявних знань, коли має місце пошук шляхів застосування знань на практиці.
4. Проблемна ситуація виникає в тому випадку, якщо є протиріччя між теоретично можливим шляхом розв'язання завдання і практичною нездійсненним або недоцільністю обраного способу, а також між практично досягнутим результатом виконання завдання і відсутністю теоретичного обгрунтування.
5. Проблемні ситуації при вирішенні технічних завдань виникають тоді, коли між схематичним зображенням і конструктивним оформленням технічного пристрою відсутнє пряме відповідність.
Правила створення проблемних ситуацій. Для створення проблемної ситуації необхідно наступне:
1. Перед учням повинно бути поставлено таке практичне або теоретичне завдання, при виконанні якої він повинен відкрити підлягають засвоєнню нові знання чи дії. При цьому слід дотримуватися такі умови:
· Завдання грунтується на тих знаннях та вміннях, якими володіє учень;
· Невідоме, яке потрібно відкрити, складає підлягає засвоєнню загальну закономірність, загальний спосіб дії або деякі загальні умови виконання дії;
· Виконання проблемного завдання повинно викликати в учня потребу в усваиваемом знанні.
2. Пропоноване учневі проблемне завдання повинне відповідати його інтелектуальним можливостям.
3. Проблемне завдання повинне передувати поясненню підлягає засвоєнню навчального матеріалу.
4. В якості проблемних завдань можуть служити: а) навчальні завдання; б) питання; в) практичні завдання тощо
Однак не можна змішувати проблемне завдання і проблемну ситуацію. Проблемне завдання саме по собі не є проблемною ситуацією, воно може викликати проблемну ситуацію лише за певних умов.
5. Одна і та ж проблемна ситуація може бути викликана різними типами завдань.
6. Виниклу проблемну ситуацію повинен формулювати вчитель шляхом вказівки учневі на причини невиконання ним поставленого практичного навчального завдання або неможливості пояснити їм.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 150; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты