Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Принципи Ст.Р.




0. Принцип обов’язкової оцінки – оцінка ситуації має бути об’єктивною, точною, вчасною.

1. Одним з принципів сталого розвитку є принцип віддаленості наслідків діяльності. Він вимагає врахування того факту, що нинішня діяльність людей може мати значний вплив на стан суспільства, економіки, навколишнього природного середовища у майбутньому.

2. На жаль, запаси ресурсів в світі є обмеженими. Ця об’єктивна реальність спонукає враховувати принцип достатності при розробці та реалізації різного роду проектів та програм розвитку, встановлення певних рамок, границь, обмежень за їх масштабами та періодами виконання, особливо на національних рівнях, з метою уникнення негативних наслідків. Цей принцип сталого розвитку вимагає формування певних лімітів для створення нормальних умов життя для нинішніх поколінь, Рушійною силою розвитку є енергія.

3. відкритість. Розробка та прийняття національних програм сталого розвитку має бути відкритою із залученням представників всіх верств населення. Закритість, відсутність інформативності в цьому питання не сприятимуть переходу до практичних дій на всіх рівнях виконання цих програм.

4. Принцип доступності передбачає вільний доступ громадян, організацій інших суб’єктів до участі в програмах розвитку, поданні своїх пропозицій та зауважень до них, прийнятті своїх програм, які були б інтегровані в загальну систему, ознайомлення із методами та методиками оцінки ходу, стану та результатів діяльності.

5. Принцип ефективних комунікацій враховує важливість зв’язків та взаємовідносин в суспільстві, економічній сфері та екології. Діяльність людських та інших підсистем немислиме без ефективних способів та засобів передачі даних, своєчасно та точно доведеної від суб’єкта до об’єкта управління інформації. Це підвищує вимоги до ідей, управлінських рішень, оцінок, інтерпретацій на предмет їх точності, виваженості, визначеності, детермінованості.

6. Принцип широкої участі вказує на якнайширшу участь у підготовці, переході та здійсненні процесу сталого розвитку всіх зацікавлених верств населення та організацій. Це дає можливість оцінити та врахувати їх поточні та перспективні потреби та можливості.

7. Процес сталого розвитку розрахований на тривалий, довготерміновий період. Тому об’єктивною виступає потреба врахування принципу забезпечення моніторингу за характеристиками цього процесу.

8. Принцип інституційного впливу на процес сталого розвитку передбачає провідну роль державних інституцій, владних органів у визначенні пріоритетів, стратегічного бачення, мети та цілей, прийнятті програми, проведенні адекватної політики та здійсненні державного регулювання, створенні інформаційної управлінської системи та інших видах діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 44; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты