Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризуйте методичні прийоми: вартісного вимірювання, грошової оцінки, двоїстості, доказовості, періодичності та безперервності.




Принцип вартісного вимірювання – необхідний для пов’язування потреб і ресурсів, як у масштабах кожної госп. с-ми, так і будь-якої госп. ланки сус-ва, незалежно від масштабів господарювання.

Принцип гр.. оцінки – гроші є загальним вимірником, за доп. якого здійснюється госп.діяльність, і що грошова од. є відповідною базою для оцінки й аналізу у бух.обліку.

Принцип двоїстості – подвійного представлення стану та зміни стану госп. фактів за ознаками елементів та структури ринку.

Принцип доказовості – кожний господарський факт, який представлено індивідуалізовано та персоніфіковано,має бути юридично доказаним – задокументованм – та зареєстрованим.

Принцип періодичності – госп. діяльность під-ва штучно може бути поділена на тимчасові періоди.

Принцип безперервності – госп. факти, які мали місце на під-ві, повинні реєструватись як у часі, так і в просторі безперервно, тобто без пропуску будь-якого госп. факту.

Охарактеризуйте методологічне, інформаційне та технічне забезпечення ведення обліку на підприємствах України згідно Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Згідно ЗУ «Про бух. Обл.. та фін. звітність» підставою для бух. Обліку госп. Операцій є первинні документи, контроль за оформленням і використанням та бух. Обробкою документів несе бухгалтер.

Згідно ЗУ 966 документування операцій є первинним обліком, з якого починається весь процес бух. Обл.. на підприємстві. Порядок оформлення та бух. Обробки первинної документації наведено у Положенні про документальне забезпечення записів у бух.обліку.

Правильне та своєчасне оформлення документів надають правову засаду даним бух. Обліку.

Для забезпечення ведення бух. Обліку підпр-во самостійно обирає форми його організації та розробляє документообіг як додаток до наказа про орган. Бух. Обліку на підпр-ві. Підпр-во самостійно затверджує правила документообігу і технолог. Її обробки, а також визначає осіб, які мають права підписувати документи.

Документування – це процес суцільного й неперервного відображення об’єктів бухгалтерського обліку в первинних бухгалтерських документах. Документування є важливою частиною бухгалтерського обліку. На підставі даних первинних бухгалтерських документів здійснюється контроль за правомірністю здійснення господарських операцій на підприємстві.

Бухгалтерські документи класифікують за такими ознаками : За місцем складання бухгалтерські документи поділяють на внутрішні (оформлені на підприємстві) та зовнішні (отримані від партнерів та інших підприємств і установ). За призначенням бухгалтерські документи поділяють на : розпорядчі, виконавчі та комбіновані, За порядком складання бухгалтерські документи поділяють на первинні та зведені. За способом оформлення операцій бухгалтерські документи поділяють на одноразові, котрі заповнюють на одну операцію, та нагромаджувальні, в яких записують однорідні господарські операції за певний проміжок часу. За змістом бухгалтерські документи поділяють на грошові, розрахункові, обліку матеріальних запасів, обліку особового складу тощо.

Первинні документи для надання їм сили й доказовості повинні мати обов’язкові реквізити (характеристики): назва підприємства (установи), від імені якого складено документ; назва документа і код форми; дата і місце складання; зміст господарської операції, її обсяг та вимірники в натуральному й вартісному виразі; посади, прізвища і підписи осіб, відповідальних за здійснення операції.

Залежно від характеру операцій до первинних документів можуть бути внесені додаткові реквізити: ідентифікаційний код підприємства; номер документа; підстава для здійснення операцій; дані про документ, що засвідчує особу одержувача тощо.

Усі первинні бухгалтерські документи з місць їх оформлення у встановлені терміни передають у бухгалтерію. Кожен первинний документ у бухгалтерії підлягає: перевірці; обробленню; погашенню.

Перевіркупервинних документів здійснюють за суттю формою та арифметичним підрахунком. Обробленняпервинних бухгалтерських документів полягає у їх кодуванні, таксуванні і групуванні.

Закінчується оброблення первинних документів їх погашенням. Бухгалтерські документи підлягають опера­тивному й обліковому погашенню.


Охарактеризуйте методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання з оплати праці та її розкриття у фінансовій звітності згідно П(С)БО 26 “Виплати працівникам”.

При відр.оплаті праці з\п робітників прямо залежить від кіл-ті виконаної роботи і розміру розцінки. Вона складається з таких систем: прямої,прогресивної,акордної і преміальної.При погод.формі оплати заробіток працівника залежить від відпрац.ним часу. Вона склад.з простої погодинної і погодинно-преміальної.На під-ві може застосовуватись опл\пр за труд.угодами,що уклад.між п-вом і працівником для виконання конкретної роботи на договірних засадах.У нових умовах господарювання широко використ.опл\пр за контрактом. У разі найму працівника за контрактом власник або уповноважений ним орган може встановити умови опл\пр за погодженням з працівником. Витрати п-ва на опл\пр працівників визначені в Інструкції Мінстату України №323 і включають такі її види:осн.з/п;додаткову з/п;інші заохочувальні і компенсаційні виплати. Основна з/п–це винагорода працівникам за виконану роботу відпов.до встановл.норм праці (норм часу,виробітку,посадових обов’язків).Додаткова з/п – це винагорода за роботу понад встановл.норм,за особисті умови праці або виплату за невідпрацьований час, відпов. до діючого законодавства(оплата відпусток).Інші заохоч.і компенсаційні виплати– оплата простоїв не з вини працівників, винагороди за підсумками роботи за рік, разові премії тощо. Облік використання роб.часу,а також контроль за станом труд.дисципліни на п-вах здійсн.шляхом табельного обліку.Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з оплат и праці.Синтетичний облік розрахунків по зарплаті ведеться на рах. № 66 “Розрах. з опл/пр”, який має 2 субрах.: 661 “Розрах. по зарплаті”, 662 “Розрах. з депонентами”.Нарахув. з/п робітникам основного вир-ва, вир-ва напівфабрикатів, робітникам допоміжних виробництв записують:Д№ 231 “Вир-во”,Д№ 232 “Напівфабрикати власного вир-ва”, Д№ 233 “Допоміжні вир-ва”,К№ 661 “Розрах.з опл\пр”.З/п робітників, нараховану за догляд, обслуговування та ремонт обладнання цехів основного вир-ва, записують:Д№ 91 “Загально-виробничі витрати”,К№ 661 “Розрах.з опл\пр”.З/п інженерно-технічних працівників, службовців і обслуговуючого персоналу цехів записують :Д№ 91 “Загально-виробничі витрати”,К№ 661 “Розрах. з опл/пр”.З/п адміністративно-управлінського й обслуговуючого персоналу заводоуправління відносять:Д№ 92 “Адміністративні витрати”,К№ 661 “Розрах. з опл/пр“.З/п робітників відділу збуту записують:Д№ 93 “Витрати на збут”,К№ 661 “Розрах. з опл/пр”.Суми допомоги з тимчасової непрацездатності нараховуються за рах. фонду соціального страх.:Д№ 652 “Розрах. із соціального страх.”,К№ 661 “Розрах. з опл/пр”.Суми премій, що нараховують за рах. фонду опл/пр та прибутку п-ва записують:Д№ 23 “Вир-во”,К№ 661 “



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты