Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прилади оцінки хімічного зараження місцевості




Виявлення ОР (СДОР) в повітрі, на місцевості, на техніці та інших об’єктах проводиться за допомогою приладів хімічної розвідки і газосигналізаторів або шляхом зняття проб з подальшим аналізом їх у хімічній лабораторії. Якісне виявлення і кількісне визначення ОР (СДОР) приладами хімічної розвідки базується на зміні кольору реактивів (індикаторів) при їх взаємодії із ОР (СДОР). В залежності від виду індикатора та інтенсивності забарвлення визначають тип ОР (СДОР), концентрацію її в повітрі, щільність зараження предметів чи поверхні. Усі прилади хімічної розвідки принципово на відрізняються один від одного і обов’язково мають індикатори, що містяться в скляних ампулах або нанесені на паперову основу (силікагель), фільтрувальний папір. Перед використання скляна ампула (індикаторна трубка) розкривається, через неї пропускається заражене ОР (СДОР) повітря, яке й вступає у взаємодію з індикатором.

 

В даний час на озброєнні ЦО є такі прилади хімічної розвідки: військовий прилад хімічної розвідки – ВПХР; напівавтоматичний прилад хімічної розвідки – ППХР; прилад хімічної розвідки медико-ветеринарний – ПХР-МВ; автоматичні газосигналізатори ГСП-І, ГСП-ІІ.

 

ГАЗОВИЗНАЧНИК ВПХР призначений для виявлення ОР, СДОР у повітрі, на місцевості, на транспорті і різноманітних предметах в польових умовах.

 

Він складається з: корпуса з кришкою і розміщеною в ньому ручною помпою з насадками;

 

паперових касет з індикаторними трубками для різноманітних типів ОР (СДОР); грілки з піропатронами; протидимових фільтрів; захисних ковпачків; електричного ліхтаря.

 

В комплект приладів входять також: штир для запуску піропатронів; лопатка для взяття проб; інструкція-пам’ятка. Маса приладу близько 2,2 кг.

 

ЛОКАЛЬНИЙ АВТОМАТИЧНИЙ ГАЗОСИГНАЛІЗАТОР СП-1. Призначений для безперервного визначення у повітрі ОР (СДОР), а також іонізуючого випромінювання. Через прилад проходить повітря, яке змочується реактивом і змінює свій колір при наявності ОР. Кольорова пляма на стрічці фіксується фотоелементом, що діє на реле світлової й звукової сигналізації.

 

Для визначення іонізуючого випромінювання прилад СП-1 має газорозрядний лічильник з електронно-підсилювальним пристроєм, з’єднаним також зі звуковою та світловою сигналізацією. При малій потужності випромінювання (1 рад/год) сигналізація можепрацювати переривчасто, а при великій потужності – безперервно. Газосигналізатор розрахований на безперервну роботу (без перезарядки індикаторів) на протязі 8-ми годин.

 

ДИСТАНЦІЙНИЙ АВТОМАТИЧНИЙ ГАЗОСИГНАЛІЗАТОР ГСП-11 – призначений для

 

безперервного контролю повітря з метою визначення в ньому наявності ФОС (фосфорорганічних сполук).

 

Прилад має два піддіапазони чутливих до ОР доз. Тривалість циклу роботи на першому піддіапазоні складає 24(2 сек, на другому – 2 хв(30 сек. ому піддіапазоні складає 24(2 сек, на другому – 2 хв(30 сек. Тривалість роботи без перезарядки індикаторних зарядів на першому пддіапазоні – 2 години, на другому – 10-12 годин.

 

Індикаторні плівки АП-1. Призначені для визначення наявності в повітрі аерозолей речовин типу V-газів під час випадання їх на обмундирування, бойову техніку, озброєння та інші поверхні. АП-I ― це поліетиленова плівка з нанесеним на один її бік індикаторним шаром. При потраплянні на індикаторну поверхню аерозолей V-газів з'являються плями синьо-зеленого кольору. Може використовуватися як індивідуально, так і групою (екіпаж, бойовий розрахунок і т. ін.).

 

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР). Призначений для виявлення отруйних речовин у повітрі, на місцевості і на поверхні різних предметів. За його допомогою ОР визначають в повітрі, на місцевості, бойовій техніці та інших предметах (зарин, зоман, іприт; у повітрі ― пари V-газів, фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорціану і Бі-Зет).

 

Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР-МВ)призначений для виявлення:у воді ― зарину, зоману, V-газів, сірчистого та азотистого іпритів, хлорціану, синильної кислоти та її солей, миш'якомісних ОР, алкалоїдів та солей важких металів; у фуражі ― зарину, зоману, V-газів, сірчистого та азотистого іприту, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, фосгену і дифосгену; в повітрі та на різних предметах ― зарину, зоману, V-газів, іприту, сірчистого та азотистого люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, миш'яковистого водню, фосгену та дифосгену. Можна також провести відбір проб води, продуктів, ґрунту та інших матеріалів для їх обстеження хімічній лабораторії. Оснащення приладу дає можливість виконувати основні завдання медичної експертизи води і продовольства. Прилад перебуває в медичному пункті частини. Без поновлення можна провести 80-90 аналізів, з них 30-40 у пробах води та 40-50 у сипучих продуктах або в повітрі чи на предметах.

 

Медичний прилад хімічної розвідки (МПХР) взятий на оснащення медичної служби для заміни приладу ПХР-МВ. Можливості з визначення ОР такі, як у ПХР-МВ. Крім того, є змога визначити в повітрі, воді та на предметах ОР типу ВZ. Для цього в комплект входить індикаторна трубка з одним коричневим кільцем. Запас реактивів у складі МПХР розрахований на проведення 100-200 аналізів. Поповнення реактивами, посудом та іншими предметами проводиться з групового комплекту (ГК МПХР).В методиці проведення досліджень за допомогою МПХР і ПХР-МВ є деякі відмінності.

 

Медичні польові хімічні лабораторії (МПХЛ) є засобами оснащення санітарно-епідеміологічних закладів медичної та ветеринарної служб (СЕЛ дивізії, СЕЗ армії, СЕЗ фронту). МПХЛ призначені для виявлення ОР в пробах води, продуктах харчування, фуражі, медикаментах, перев'язувальному матеріалі та предметах медичного і санітарно-технічного оснащення; для визначення антихолінестеразних отрут, алкалоїдів, солей важких металів, ФОР, іпритів, миш'яковмісних ОР у воді; для встановлення обсягу дегазації води, продовольства, фуражу, медикаментів, перев'язувального матеріалу і предметів санітарно-технічного і медичного оснащення, обсягу зараження води, продовольства і фуражу невідомими отруйними речовинами шляхом проведення біологічних досліджень. Крім того, за допомогою МПХЛ можна визначити ОР у повітрі, а також виконати лабораторні дослідження на активність холінестерази в крові у осіб, котрі мають підозру на ураження ФОР, і проводити лабораторну експертизу секційного матеріалу осіб, які загинули від отруєння ФОР. Запас реактивів та інших матеріалів забезпечує проведення не менше 120 аналізів різних проб, продуктивність протягом робочого дня (10 год) складається з 25-30 аналізів проб на знайому ОР.Автолабораторія АЛ-4М (радіометрична і хімічна) призначена, головним чином, для проведення якісного і кількісного досліджень проб харчових продуктів, фуражу, води на забруднення радіоактивними речовинами і визначення ОР в пробах повітря, води, харчових продуктах, ґрунту, а також в пробах, взятих з різних об'єктів зовнішнього середовища.Можливості її більші, ніж інших приладів, бо в неї закладені реактиви і прилади, які дозволяють використовувати усі методи індикації ОР, а також і методи елементарного аналізу. Перебуває на оснащенні в СЕЗ фронту.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты