Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік розрахунків з підприємствами, організаціями та фізичними особами за утримані суми з грошового забезпечення і заробітної плати.




Розрахунки з підприємствами, організаціями та фізичними особами за сумами, утриманими із заробітної плати працівників, обліковуються на таких рахунках бухгалтерського обліку:

663 «Розрахунки з працівниками за товари, продані в кредит»;

664 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями на рахунки з вкладів у банках»;

665 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями внесків за договорами добровільного страхування»;

666 «Розрахунки з членами профспілки безготівковими перерахуваннями сум членських профспілкових внесків»;

667 «Розрахунки з працівниками за позиками банків»;

668 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання»;

669 «Інші розрахунки за виконані роботи».

На субрахунку 663 «Розрахунки з працівниками за товари, продані в кредит» обліковуються суми, утримані з грошового забезпечення військовослужбовців та заробітної плати працівників військової частини за їх зобов’язаннями та дорученнями, за товари, продані у кредит торговельними організаціями.

Аналітичний облік ведеться на картках ф. 292 — а (у книзі ф. 292) за кожною торговельною організацією. Облік утриманих сум за кожною особою ведеться на дорученнях — зобов’язаннях. У кінці місяця записи на картках звіряються з реєстрами або із зобов’язаннями та дорученнями.

На субрахунку 664 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями на рахунки з вкладів у банках» обліковуються суми, утримані із грошового забезпечення військовослужбовців та заробітної плати працівників військової частини на підставі письмової заяви кожного військовослужбовця та працівника, які виявили бажання перерахувати грошове забезпечення (заробітну плату) за безготівковим розрахунком на вкладний чи картковий рахунок в установу банку.

Аналітичний облік ведеться на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292) за кожною установою банку окремо. Якщо вкладників багато, то облік ведеться за кожною особою і установою банку в оборотній відомості ф.285.

На субрахунку 665 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями внесків за договорами добровільного страхування» обліковуються суми, утримані із заробітної плати працівників військової частини для сплати страхових платежів за договорами добровільного страхування шляхом безготівкових розрахунків.

Утримання страхових платежів із заробітної плати робітників і службовців та перерахування їх на рахунки органів страхування провадяться на підставі списків і доручень, переданих до фінансово-економічного органу страховим агентом в установленому порядку.

Аналітичний облік ведеться на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292) за кожним органом страхування (страховим агентом). Якщо вкладників багато, то облік ведеться за кожною особою і органом страхування в оборотній відомості ф. 285.

На субрахунку 666 «Розрахунки з членами профспілки безготівковими перерахуваннями сум членських профспілкових внесків» обліковуються утримані із заробітної плати за заявами працівників членські профспілкові внески у разі безготівкової системи розрахунків з профспілковими організаціями.

Утримання членських профспілкових внесків провадиться за наявності заяв членів профспілок із проханням про утримання від них членських профспілкових внесків шляхом безготівкового розрахунку.

Аналітичний облік ведеться на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292) за кожною профспілковою організацією.

На субрахунку 667 «Розрахунки з працівниками за позиками банків» обліковуються суми, утримані із заробітної плати працівників за зобов’язаннями індивідуального позикоотримувача на погашення позики, одержаної в установі банку згідно з чинним законодавством.

Аналітичний облік ведеться на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292) за кожною установою банку, що видала позики.

Утримані із грошового забезпечення, заробітної плати та інших виплат або внесені готівкою до каси суми відображаються за кредитом цих рахунків. При цьому дебетуються субрахунки 661/1 «Розрахунки з грошового забезпечення», 661/2 «Розрахунки із заробітної плати працівників», 301 «Каса в національній валюті».

На суми, перераховані за належністю відповідним установам та організаціям, кредитуються субрахунки 321 «Реєстраційні рахунки», 323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги», 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень», 326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду», 328 «Інші рахунки в Державному казначействі». Одночасно дебетуються субрахунки 663 «Розрахунки з працівниками за товари, продані в кредит», 664 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями на рахунки з вкладів у банках», 665 «Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями внесків за договорами добровільного страхування», 666 «Розрахунки з членами профспілки безготівковими перерахуваннями сум членських профспілкових внесків», 667 «Розрахунки з працівниками за позиками банків». За кредитом цих рахунків відображаються утримані з грошового забезпечення та заробітної плати відповідні суми. При цьому дебетуються субрахунки 661/2 «Розрахунки із заробітної плати» та 661/1 «Розрахунки з грошового забезпечення».

На субрахунку 668 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання» обліковуються суми, утримані з грошового забезпечення військовослужбовців і заробітної плати працівників за виконавчими документами, інші утримання (аліменти, вступні й щомісячні членські внески, а також погашення позик каси взаємодопомоги, внески членів товариств військових мисливців та інших громадських організацій, що діють на законних підставах у Збройних Силах України).

Суми, утримані із грошового забезпечення, заробітної плати, у тому числі за виконавчими та іншими документами, записуються за кредитом субрахунку 668 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання» і дебетом 661 «Розрахунки із заробітної плати».

Утримання аліментів здійснюється згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про види заробітку (доходу), що підлягають обліку при відрахуванні аліментів» від 26 лютого 1993 №146. Нею передбачено, що утримання аліментів здійснюється з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом: з основної заробітної плати, усіх видів доплат і надбавок до неї, грошових і натуральних премій, відпускних, оплати за понаднормову роботу, за роботу у святкові і вихідні дні, допомоги за тимчасовою непрацездатністю.

Утримання аліментів не здійснюється з вихідної допомоги у разі звільнення, одноразових премій, допомоги на поховання та деяких інших видів доходу.

Аналітичний облік розрахунків за виконавчими документами та інших утримань ведеться у картці ф. 292-а (у книзі ф. 292):

за розрахунками за виконавчими документами — щодо кожного отримувача із зазначенням прізвища або організації, номера, дати і терміну дії виконавчого документа. Для обліку аліментів використовується книга обліку грошових стягнень (ф. 35);

за іншими утриманнями — за кожною організацією, на користь якої здійснюються утримання.

Утримані з грошового забезпечення, заробітної плати та інших виплат або внесені готівкою до каси суми відображаються за кредитом рахунку.

За дебетом субрахунку 668 «Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання» записуються перераховані суми. При цьому кредитуються субрахунки 321 «Реєстраційні рахунки», 323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги», 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень», 326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду», 328 «Інші рахунки в Державному казначействі».

На субрахунку 669 «Інші розрахунки за виконані роботи» обліковуються розрахунки за сумами гонорару, що виплачуються позаштатному складу (композиторам, артистам, авторам тощо) за роботи і виступи за договорами і разовими замовленнями в теле- і радіопередачах, а також ті, що не обліковуються на субрахунку 661.

За кредитом субрахунку 669 записуються суми нарахованих гонорарів, при цьому дебетуються відповідні субрахунки класу 8 «Витрати». Утримання сум з гонорару записується за дебетом субрахунку 669.

У кінці місяця записи на картках ф. 292-а (у книзі ф. 292) звіряються з відповідними реєстрами.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты