Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПЕРЕДМОВА. "Аграрна освіта"




МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР АГРАРНОЇ ОСВІТИ

 

ЛІСОВЕ І САДОВО-ПАРКОВЕ

ГОСПОДАРСТВО

 

 

(БАЗОВА КОНТРОЛЬНА ПРОГРАМА)

 

Київ

"Аграрна освіта"

ББК

Т38

УДК

Лісове і садово-паркове господарство / Колектив авторів; За заг. ред. проф. П.І. Лакиди. – К.: Аграрна освіта, 2007. – 158с.

 

До базової контролюючої програми, яку в системі освіти України підготовлено вперше, включено тестові завдання для контролю знань і умінь природничо-наукової, професійної і практичної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр. Базова контролююча програма призначена для створення тестів професійної компетенції випускників у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації з напряму підготовки 090103 – Лісове і садово-паркове господарство.

Для керівників і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, які організовують і здійснюють державну атестацію випускників. Може бути корисна студентам-випускникам для самостійної підготовки до державної атестації.

 

Авторський колектив:Бабіч О.Г., Бала О.П., Бондар А.О., Гойчук А.Ф., Гриб В.М., Дударець С.М., Ковалевський С.Б., Кременецька Є.О., Кушнір А.І., Лакида П.І., Лащенко А.Г., Марчук Ю.М., Маурер В.М., Пінчевька О.О., Попович С.Ю., Решетник Л.Л., Строчинський А.А., Юхновський В.Ю., (Національний аграрний університет України)

Рецензенти:

Рекомендовано до видання навчально-методичною комісією науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Мінагрополітики України напряму підготовки 090103 "Лісове і садово-паркове господарство" (протокол від 2007 р. № )

 

Відповідальні за випуск:старший науковий співробітник Науково-методичного центру аграрної освіти Мінагрополітики УкраїниЛ.Д. Крамаренко,методистО.Г. Каптан

Редактор Л. М. Талюта

© Науково-методичний центр аграрної освіти

Всі права охороняються. Жодна частина цього видання не може бути відтворена в будь-якій формі без письмової згоди Науково-методичного центру Мінагрополітики України.

ПЕРЕДМОВА

Реалізація принципів сталого управління галузями народного господарства України вимагає принципово нового підходу в формуванні кадрового потенціалу, здатного вирішувати складні професійні задачі на етапі переходу держави до ринкової економіки сьогодні й успішно конкурувати на ринку праці в майбутньому. Надзвичайно актуальною є ця проблема для лісового і садово-паркового господарства країни.

В системі підготовки фахівців контроль знань і умінь студентів розглядається як один з найважливіших елементів навчально-виховного процесу, від правильної організації якого залежить не тільки ефективність управління навчанням, а і якість підготовки майбутніх фахівців. Саме через контроль встановлюється зворотній зв’язок між викладачем і студентом, який дозволяє оцінити динаміку засвоєння навчального матеріалу, реальний рівень володіння системою знань, умінь і практичних навичок, що в свою чергу дозволяє на основі системного аналізу вносити відповідні корективи в організацію навчального процесу.

Відомо, що в дидактиці єдність навчання і контролю є однією з найважливіших закономірностей. Аналіз існуючої системи контролю знань і вмінь свідчить, що вона часто не відповідає сучасним вимогам і принципам навчання. В традиційних педагогічних системах, побудованих на порівняльному принципі, найчастіше порушується об’єктивність контролю, а отже, певною мірою нівелюється соціальний статус фахівця, який повинен відповідати його рейтингу.

Підписання Україною Болонської угоди і прагнення інтеграції у Європейський Союз ставить перед країною низку задач щодо адаптації системи освіти до європейських стандартів. Існуюча система освіти України та європейських країн істотно відрізняються не тільки за базовими підходами і принципами навчання, а й за змістом і формами контролю знань і умінь студентів, що спонукає до розробки їх нових форм. Аналіз міжнародної практики підготовки фахівців свідчить про те, що найбільш поширеним, об’єктивних і коректним засобом виміру характеристик особистості суб’єкта навчання є тести.

Тестовий контроль ґрунтується на застосуванні тестових завдань, для яких попередньо сформульовано єдино можливу вірну відповідь. Така відповідь є еталоном, з яким порівнюють відповідь студента. Сукупність завдань, що використовують для тестової перевірки знань та умінь, має назву базової контролюючої програми, яка використовується для створення системи тестів професійної компетенції і є формою представлення змісту тестового контролю випускників.

Авторський колектив вдячний науково-педагогічним працівникам Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) та Державного агроекологічного університету (м. Житомир) за експертну оцінку тестових завдань, зауваження та пропозиції щодо їх форми і змісту, які враховані під час підготовки цього видання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты