Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальна характеристика правового становища господарських товариств у АПК




Господарські товариства в агропромисловому комплексі діють на підставі ЦК України, ГК України, ЗУ: «Про господарські товариства» та «Акціонерні товариства». У вказаних нормативно-правових актах визначається поняття господарського товариства, види господарських товариств, порядок їх утворення, права та обов’язки засновників та учасників господарських товариств.

Відповідно до ст. 113 ЦК України господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. Більш повне визначення господарського товариства дає ст. 79 ГК України, відповідно до якої господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб’єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об’єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Засновниками і учасниками господарського товариства можуть бути суб’єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб’єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Статутний капітал акціонерного товариства утворюється з вартості вкладів акціонерів, внесених внаслідок придбання ними акцій. Відповідно до ст. 14 ЗУ «Про акціонерні товариства» мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства становить 1250 мінімальних заробітних плат виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства. Статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредиторів.

Засновниками сільськогосподарських акціонерних товариств можуть бути власники майнових і земельних сертифікатів, а також інші фізичні та юридичні особи, що прийняли рішення про його заснування.

Державна реєстрація сільськогосподарських акціонерних товариств проводиться відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Державна реєстрація проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням акціонерного товариства. Відповідно до ч. 5 ст. 25 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.Сільськогосподарське акціонерне товариство є власником: майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески; продукції, виробленої або переробленої внаслідок господарської діяльності товариства; доходів, одержаних від такої діяльності; іншого майна, придбаного товариством на законних засадах.

Відповідно до ст. 80 ГK України товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю є суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво, переробку та реалізацію продукції, виконання робіт і надання послуг.

Учасник сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

До складу майна сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю належать: внески учасників, що утворюють його статутний капітал; продукція, вироблена внаслідок господарської діяльності товариства; доходи, одержані від такої діяльності; інше майно, придбане товариством на законних підставах.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 122; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты