Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Данченков Я.В. Дослідження підсилювачів..




Рівне – 2014

1. Тема роботи:

Дослідження підсилювачів..

2. Мета роботи:

1.Ознайомитися з конструкцією і принципом дії підсилювачів: біполярного напівпровідникового, магнітного, гідравлічного та пневматичного.

2. Практично визначити статичні характеристики та коефіцієнти підсилення досліджуваних пристроїв

3.Коротка теоретична довідка

В різних автоматичних пристроях передача інформації здійснюється у вигляді електричних, гідравлічних або пневматичних сигналів. Досить часто величина цих сигналів настільки мала, що недостатня для приведення в дію вторинних вимірювальних приладів або виконавчих пристроїв. Для цього вихідні сигнали первинних перетворювачів збільшують по величині з допомогою підсилювачів.

Підсилювачем називається пристрій, в якому за рахунок енергії джерела живлення малий по величині вхідний сигнал перетворюється у вихідний сигнал значно більшої потужності. Принцип роботи всякого підсилювача ґрунтується на керуванні вхідним сигналом Xвх. малої потужності енергією джерела живлення W, за рахунок якої Xвх. збільшується до необхідної величини і перетворюється у вихідний сигнал Xвих., рис.1, тобто Xвих. >> Xвх..

 

 

Рис.1.Умовне зображення підсилювача

Відношення вихідної до вхідної величини називається коефіцієнтом підсилення K:

.

В залежності від виду енергії джерела живлення підсилювачі поділяються на електричні, гідравлічні, пневматичні і комбіновані. Найбільше поширення в автоматиці набули електричні підсилювачі в зв’язку з перевагою передачі інформації електричними сигналами.

До електричних підсилювачів відносяться електронні, електромагнітні, електромашинні і інші. З електричних підсилювачів найбільшого поширення в автоматиці набули електронні і електромагнітні. З електронних більш перспективними є транзисторні підсилювачі.

Принцип дії напівпровідникових транзисторних підсилювачів ґрунтується на властивості біполярного транзистора за допомогою незначної вхідної сили струму або напруги керувати в робочому колі струмом значної сили.

Транзистор трьохелектродний напівпровідниковий прилад, який має в місцях з'єднання колектора і емітера з базою 2а переходи.

Щоб відкрити транзистор необхідно значно зменшити опір переходів. Для цього на базу транзистора подають керуючий струм (для біполярного транзистора) або напругу (для польового транзистора) і, внаслідок цього, опір переходів зменшується в декілька тисяч разів. В колі база-емітер буде виникати дуже маленький струм. При його виникненні опір переходів транзистора "емітер-колектор" різко зменшиться до 10-ої частини Ома і в колі навантаження емітер-колектор буде проходити струм значної сили.

В даний час в підсилювачах використовуються, в основному, біполярні i польові транзистори та iнтегральнi мiкросхеми.

За призначенням пiдсилювачi дiляться на пiдсилювачi напруги i пiдсилювачi потужностi.

Живлення колекторного кола транзистора здiйснюється вiд джерела . При вiдсутностi вхiдного сигналу невелику початкову напругу на базу транзистора, так зване початкове змiщення, можна подавати вiд того ж джерела живлення через резистор (рис.12,а), або з подiльника напруги, утвореного резисторами i (рис.12,б).

 

а) б)

Рис.12. Схеми пiдсилювачiв напруги при змiщеннi з фiксованим

струмом бази (a) та фiксованим потенцiалом бази (б).

 

Спосiб створення змiщення через резистор називають змiщенням зфiксованим струмом бази. При роботi пiдсилювача постiйна складова струму бази не змiнюється, оскiльки опiр резистора багато бiльший опору переходу база-емiтер транзистора. Змiщення за допомогою подiльника напруги i називають змiщенням з фiксованою напругою база-емiтер. Щоб напруга змiщення залишалася практично постiйною, струм подiльника вибирають у 5...10 разiв бiльшим за струм бази. При цьому похибка не буде перевищувати . Полярнiсть напруги залежить вiд типу транзистора ( чи ).

Вхiдний сигнал поступає на базу транзистора через конденсатор , який пропускає лише змiнну складову напруги джерела сигналу. Такий вхiд підсилювача називають закритим на противагу вiдкритому (прямому), при якому конденсатор вiдсутнiй.

При вiдсутностi вхiдного сигналу за рахунок початкового змiщення в транзисторi протiкає струм бази i вiдповiдний йому струм колектора при напрузi на колекторi , якi визначають режим роботи за постiйним струмом. Становi спокою вiдповiдає певне положення робочої точки на статичних вольт-амперних характеристиках транзистора.

В наш час у пiдсилювачах широко застосовують польовi транзистори. Пiдсилювачi напруги, виконанi на польових транзисторах, не потребують температурної стабiлiзацiї, мають бiльшi вхiднi опори i меншi власнi шуми, нiж пiдсилювачi з бiполярними транзисторами.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты