Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Симптоми захворювання легень.




Існують наступні групи симптомів захворювання легенів : морфологічні та функціональні.

Серед численних симптомів патології легень основними є зміни прозорості легеневого поля, зміни коренів легенів, легеневого малюнка, положення діафрагми та органів середостіння.

Порядок вивчення рентгенограми легенів:

Пряма рентгенограма: 1. Загальний огляд рентгенограми (оцінка якості, правильність постави досліджуваного, загальне орієнтування - величина і форма грудної клітини, топографія органів грудної порожнини. 2. Вивчення стінок грудної порожнини (об’єм і структура м'яких тканин, стан кісткового скелету - лопаток, ребер, ключиць, хребців), положення і форма діафрагми, стан синусів. 3. Вивчення легенів - загальна порівняльна оцінка правої і лівої легені (прозорість, площа, форма), детальне вивчення різних відділів, часток, легеневого малюнку, коренів. 4. Вивчення органів середостіння - положення і форма серця, великих судин, трахеї і ін.

Бічна рентгенограма: на бічних рентгенограмах вивчення проводять в такому ж порядку (необхідно намалювати схематично легені, частки, сегменти, показати синуси, корінь і ін.)

Для того, щоб навчитися знаходити ознаки захворювань легенів, необхідно добре знати норму, мати поняття про легеневий малюнок.

СКІАЛОГИЯ - це наука про тінеутворення і ознаки, що виявляються за допомогою рентгенівського дослідження.

В легенях, основною функцією яких є газообмін, можуть бути морфологічні і функціональні ознаки захворювання.

ДО МОРФОЛОГІЧНИХ відносяться ознаки, що супроводжуються зміною повітряності легені - ущільненням або навпаки підвищенням повітряності легені. Ущільнення – процеси, які супроводжуються збільшенням кількості тканини в одиниці об’єму; просвітлення - процеси, що супроводжуються зменшенням кількості тканини в одиниці об’єму. Має велике значення стан легеневого малюнку.

Деякі захворювання легенів супроводжуються зменшенням або повною відсутністю повітря в альвеолах - це так званий симптом ущільнення. До таких захворювань відносяться пневмонія, туберкульоз, пухлини, кісти і ін. - це так звані внутрішньолегеневі процеси. Але можуть знижувати прозорість легеневої тканини і позалегеневі процеси - рідина в плевральній порожнині, пухлини м'яких тканин грудної стінки, ребер і ін. Тому дуже важливо відрізняти внутрішньолегеневий та позалегеневий процес по ряду ознак.

Інші захворювання супроводжуються підвищенням повітряності або пневматизації легенів (емфізема, повітряні кісти, дистрофія легенів і інші порожнинні утворення). В частині випадків підвищення повітряності теж може бути позалегеневим за рахунок накопичення повітря в плевральній порожнині.

І третьою ознакою змін у легені є процес в проміжній тканині, по ходу бронхів і судин, в так званій стромі легені. Ці зміни можуть бути зумовлені запальною інфільтрацією строми, проростанням пухлини, накопиченням рідини при набряку або застої, чи можуть розширюватися судини, що є компонентом легеневого малюнку, що буває при застої у легенях через порушення кровообігу в малому колі.

Щоб визначити до якого захворювання відноситься та або інша ознака необхідно знайти загальні і часткові ознаки, що можна спочатку об'єднати в синдроми, а після цього виробити внутрішньосиндромну діагностику для уточнення конкретного захворювання. Кожну ознаку легеневої патології необхідно характеризувати за наступним ознаками: ПО-ЧИ-ФО-РО ІН-МАЛ-КО-С (положення, число, форма, розміри, інтенсивність, малюнок, контури, структура).

Описані ознаки характеризують будь-яку тінь, що виявляється при рентгенологічному дослідженні як у здорових так і у хворих людей.

Для того, щоб легше було засвоїти симптоми захворювань, необхідно пам'ятати, що локалізація ущільнення або ділянки пониженої повітряності може бути розповсюдженою на цілу легеню або частку, а може бути обмеженою сегментом або його частиною. Число утворень - одиничне або множинне.

Розміри: 0,1-0,3 cм - дрібні (це ацинус), осередки середньої величини - до 4-6 мм і великі - до 1-1,5 см в діаметрі. При описанні більш великих утворень (запальний процес або пухлина) необхідно вказувати їх розміри.

ФОРМА ущільнення або просвітлення буває округла або овальна, трикутна, неправильна, лінійна, кільцеподібна.

ІНТЕНСИВНІСТЬ може бути слабка або мала (порівнюємо з судиною в поперечному розрізі або переднім ребром), середня і щільна або інтенсивна.

МАЛЮНОК - легеневий малюнок не змінений, збагачений, збіднений, посилений, деформований.

КОНТУРИ можуть бути чіткими і нечіткими, рівними або нерівними, хвилястими, зазубреними, поліциклічними.

СТРУКТУРА - однорідна або гомогенна і неоднорідна або негомогенна. Зміщуваність утворень виявляється при рентгеноскопії, коли хворого просять глибоко дихати і перевіряють зміщуваність або непорушність.

ФУНКЦІОНАЛЬНІ СИМПТОМИ.

1. Зміна рухливості і форми тіней при диханні, симптом Гольцкнехта-Якобсона.

2. Рухливість куполів діафрагми, парадоксальний рух діафрагми

3. Зміна прозорості легеневої тканини при глибокому вдиху і видих.

4. Ознаки бронхіальної непрохідності: по ступеню обтурації бронху: а) частковий - рентгенологічно гіповентиляція (1 ступінь) бронхіальної непрохідності); б) вентильна - рентгенологічно емфізема (2 ступінь бронхіальної непрохідності); в) повний - рентгенологічно ателектаз (3 ступінь бронхіальної непрохідності).

Мал..16. Ступені порушення бронхіальної прохідності.

а) часткова (гіповентиляція); б) клапанна (емфізема); в) повна (ателектаз).

Правильна інтерпретація отриманої рентгенівської інформації в поєднанні з клінікою сприяють встановленню точного діагнозу. Тільки глибоке розуміння рентгенологічної картини - об'єктивного відображення патоморфологічного субстрату дозволить здійснити синдромну, міжсиндромну і внутрішньосиндромну діагностику ряду захворювань органів і систем організму.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты