Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Травматичні ушкодження легень і плеври




Травми грудної клітки поділяють на відкриті (проникаючі) і закриті (тупі). За способом нанесення перші поділяють на вогнепальні, колоті, різані, а другі - внаслідок удару, падіння, стискання. Потерпілі скаржаться на біль в ділянці грудей, задуху, пітливість. Під час огляду виявляється блідість шкіри, тахікардія, болючість в ушкодженому місці, може бути крововилив та підшкірна емфізема, гостра дихальна недостатність, шок.

Травми, що супроводжуються переломами ребер, часто ускладнюються пневмотораксом внаслідок розриву легеневої тканини, нутрощевої плеври і попадання повітря у плевральну порожнину. Повітря у плевральну порожнину може потрапляти і ззовні через рану. Рентгенологічно при пневмотораксі в ушкодженій половині грудної клітки по периферії виявляється просвітлення з відсутнім легеневим малюнком.

Мал..23. Пневмоторакс (1,2,), підшкірна емфізема (3).

У випадку відкритого пневмотораксу повітря може поширитись між м'якими тканинами грудної клітки, утворюється підшкірна емфізема, яка клінічно виявляється пальпацією, а рентгенологічно - появою на рівні легень "перистого" малюнка внаслідок розшарування м'язів повітрям.

Часто пневмоторакс супроводжується розривом судин, крововиливом у плевральну порожнину і виникненням гемопневмотораксу. Рентгенологічно у цьому випадку у верхніх відділах ушкодженої половини грудної клітки виявляється просвітлення з відсутнім легеневим малюнком, а у нижніх - однорідна тінь з горизонтальним рівнем, який залишається таким у будь-якому положенні тіла.

Спонтанний пневмоторакс може бути ускладненням різних захворювань легень (туберкульозу, емфіземи, кісти) із-за втягування у патологічний процес нутрощевої плеври і її розрив.

Краще пневмоторакс діагностується за допомогою КТ, яке може виявляти навіть невелику кількість повітря у будь-яких плевральних закутках (напр. у хребтово-середостінному закутку), а також повітря, що потрапило в середостіння через розірваний бронх і розповсюджується по навколобронхових та навколосудинних просторах.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты