Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Встановлення молярної концентрації еквіваленту робочого розчину хлоридної кислоти




Мета роботи: встановити молярну концентрацію еквіваленту розчину хлоридної кислоти.

Методика роботи. Бюретку наповнюють робочим розчином хлоридної кислоти (бюретку попередньо треба ополоснути 2 рази невеликими порціями цього розчину).

В промиту дистильованою водою конічну колбу для титрування, піпеткою переносять 20,00 мл вихідного розчину бури (піпетку попередньо ополіскують розчином бури) і додають 2–3 краплини індикатора метилового оранжевого. Доводять рівень хлоридної кислоти в бюретці до нульової відмітки і титрують розчин бури хлоридною кислотою до переходу забарвлення розчину з жовтого в оранжеве (в кінці титрування розчин хлоридної кислоти добавляють по краплинам). Записують об’єм хлоридної кислоти, що пішов на титрування, з точністю до 0,01 мл. Титрування повторюють до одержання відтворюваних результатів.

Молярну концентрацію еквіваленту кислоти вважається встановленою правильно, якщо результати двох послідовних титрувань не відрізняються більш ніж на 0,10 мл. Тоді для розрахунку концентрації кислоти беруть середнє арифметичне результатів титрувань.

Молярну концентрацію еквіваленту робочого титрованого розчину хлоридної кислоти розраховують за формулою, підставляючи в неї середнє значення об’єму (мл) хлоридної кислоти, який пішов на титрування:

Подібні розрахунки виконуються з необхідною точністю: оскільки об’єм розчину вимірюють бюреткою з точністю до сотих часток мілілітра, (максимальне число значущих цифр – 4), тому значення нормальності повинне містити чотири значущі цифри.

На склянці з робочим розчином повинна бути етикетка з даними про концентрацію розчину та датою виготовлення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты