Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Трилонометричне визначення магнію




Мета роботи:визначення вмісту магнію (г) в контрольній задачі.

Реактиви:

Амонійна буферна суміш: змішують 100 мл 20% розчину NH4Cl з 100 мл 20% розчину NH4OH і розводять суміш дистильованою водою до 1 л.

Еріохром чорний Т – 0,5 г еріохрому чорного Т розчиняють в 10 мл амонійної буферної суміші і доводять об’єм розчину етиловим спиртом до 100 мл. Розчин придатний до використання не більше 10 діб.

Хромоген темно–синій – 0,5 г хромогену темно–синього розчиняють в 10 мл амонійної буферної суміші і доводять об’єм розчину водою до 100 мл. Розчин придатний до використання на протязі 30–40 діб.

Розчин трилону Б 0,05 Н – трилон Б відповідає вимогам щодо вихідних речовин, тому невеликі кількості його можна приготувати за точною наважкою, або з фіксаналу. Еквівалентна маса трилону Б дорівнює 372,24:2=186,12 г/моль. Наважку для приготування розчину розраховують за формулою:

m = Сн (трилону Б) ∙ V(трилону Б) ∙ ME(трилону Б)

Методика роботи. Розчин контрольної задачі задачі в мірній колбі на 100,00 мл доводять до мітки водою і гарно перемішують. Відбирають 20,00 мл цього розчину, переносять в конічну колбу для титрування, доливають 5 мл амонійної буферної суміші та декілька краплин індикатору еріохром чорного Т до появи помітного, але не занадто темного вишнево–червоного забарвлення розчину. Після цього титрують робочим розчином трилону Б до зміни забарвлення з вишнево–червоного на синє.

Вміст магнію (г) в розчині розраховують за формулою:

=

де Nтрилону – молярна концентрація еквіваленту трилону Б; Vтрилону – об’єм трилону Б, витраченого на титрування; mE(Mg) – молярна маса еквіваленту; A – аліквотний об’єм розчину задачі, мл.

Результати дослідження і розрахунків заносять в таблицю 16.1.

Таблиця 16.1.

№ п/п Об’єм досліджуваного розчину, см3 Об’єм розчину трилону Б витрачений на титрування, см3 Середнє значення об’єму трилону Б, см3 Вміст магнію, г
         
     
     
     

Висновок:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

„Зараховано” „_____”_____________ ___________


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты