Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мал. 4. Стройове положення.




Потім командир відділення розповідає і показує, в яких випадках застосовується стройове положення, і звертає особливу увагу на правильне прийняття стройового положення під час віддання й отримання наказу, при зверненні військовослужбовців один до одного. Закінчивши показ, командир розмикає відділення та дає можливість військовослужбовцям прийняти стройове положення, а сам перевіряє кожного, хто навчається, домагаючись усунення допущених ними помилок. Далі командир приступає до розучування стройового положення за елементами.

Якщо більшість військовослужбовців відділення допускає помилки, командир приступає до практичного вивчення прийому за допомогою підготовчих вправ. Для цього військовослужбовці відділення у розімкнутому одношеренговому строю стають на лінію стройового майданчика. Командир відділення показує першу підготовчу вправу - "Розвертання носків по лінії фронту на ширину стопи". Дає можливість військовослужбовцям протягом двох-трьох хвилин виконати цю підготовчу вправу, а сам стежить за положенням носків ніг. Після цього командир приступає до тренування.

Виконання цієї підготовчої вправи здійснюється за командою "Носки звести, роби - РАЗ, носки розвести, роби - ДВА" і т.д.

При поданні команди, командир відділення слідкує за шириною розведення носків та вказує на помилки, які допускають військовослужбовці. Спочатку вправа декілька разів виконується під загальну команду, потім командир відділення перевіряє виконання вправи кожним військовослужбовцем. Після цього він наказує ще раз приступити до самостійного тренування. Виконувати вправу потрібно по декілька разів і тільки після цього перевіряти, чи відхилились носки від лінії. Під час самостійного тренування командир відділення і командир взводу перевіряють по черзі кожного з тих, хто навчається, і добиваються усунення тих помилок, які були допущені.

Після одиночного тренування командир відділення може перейти до попарного тренування, для чого проводить розрахунок у відділенні на перший та другий і подає команду: "Перші номера ліво-РУЧ, а другі право-РУЧ", потім "Перші номера перевіряють, другі виконують - до попарного тренування ПРИСТУПИТИ", а сам стежить за тренуванням, виправляє помилки, якщо вони допускають, і періодично змінює тих, хто тренується та контролює.

Далі командир відділення показує другу підготовчу вправу - підняття грудей з поданням тіла трохи вперед, втягненням живота, розвертанням плечей і опусканням рук так, щоб вони були збоку стегон. Ця вправа відпрацьовується у тій послідовності, що й попередня. Командир роз'яснює військовослужбовцям, що починаючи цю вправу, необхідно зробити глибокий вдих і в такому положенні затримати грудну клітину, зробити видих і продовжувати дихання з піднятими грудьми. Піднявши груди, тіло необхідно трохи подати вперед, живіт втягти, плечі розвернути. При цьому руки опустити так, щоб кисті, повернені долонями всередину, були збоку стегон а напівзігнуті пальці торкалися стегна. Щоб перевірити правильність подання тіла трохи вперед, необхідно стати на носки (мал. 5, а), а потім не змінюючи нахилу тіла, опуститися на всю ступню (мал.5, б).

 

 


Мал. 5. Вивчення стройового положення за елементами:

а - перевірка правильності положення корпусу; б - положення корпусу при стройовому положенні;

в — відмінність стройового положення від положення "вільно".

Розучування цієї підготовчої вправи проводиться за командою "Груди підійняти, живіт втягнути, плечі розвернути, тіло трохи подати вперед, роби- РАЗ, прийняти попереднє положення, роби - ДВА".Вправа виконується до тих пір, поки кожний з тих, хто навчається, у відділенні (обслузі, екіпажі) не відчує різниці положення тіла при правильному стройовому положенні від положення у вільному стані.

Для показу різниці цих положень необхідно використовувати дзеркало або розташувати одну шеренгу проти другої, а потім подати команду "Перші номери — стояти вільно, другі номери - груди підійняти". Ця ж команда повторюється для перших номерів, а другі номери стоять у положенні "вільно" (мал. 5, в).

При відпрацюванні другої підготовчої вправи командир відділення показує як треба тримати голову у стройовому положенні. Щоб перевірити правильність положення голови, необхідно прийняти стройове положення і, не опускаючи голови, подивитися вниз перед собою. При правильному положенні голови військовослужбовець повинен бачити на плацу саму найближчу крапку в двох-трьох кроках від себе, будь-яке інше положення голови буде неправильним".

Командир звертає увагу військовослужбовців на те, що при правильному стройовому положенні груди завжди знаходяться трохи попереду підборіддя.

Відпрацювавши підготовчі вправи, командир відділення (обслуги, екіпажу) приступає до тренування всіх елементів стройового положення в цілому, для чого подає команди "СТАВАЙ", "СТРУНКО" або інші команди, наприклад: "Два кроки вперед (назад), кроком - РУШ", "Рядовий Петренко. Крок вперед,

кроком- РУШ" і т.д.

Для перевірки правильного виконання стройового положення необхідно в ході тренування наказати військовослужбовцям піднятися на носки. Якщо стройове положення було прийнято правильно, то всі військовослужбовці відділення легко, без нахилу вперед виконують команду. Можна також перевірити правильність виконання стройового положення підняттям носків. Командир подає команду "Підняти носки, роби - РАЗ". Ті, хто прийняв стройове положення правильно, носки підняти не зможуть.

Навчивши приймати стройове положення за розподілом, командир тренує підлеглих у виконанні прийому в цілому, для чого подає команди, наприклад: "Відділення, в одну шеренгу - СТАВАЙ", або "Відділення - СТРУНКО". Ті, хто навчається, приймають стройове положення, а командир стежить за їх діями та домагається усунення допущених ними помилок.

Після того як військовослужбовці навчаться приймати стройове положення, командир вчить їх виконувати команди "Вільно" і "Заправитись". Перед командою "Заправитись" завжди подається команда "Вільно".

За командою "Вільно" слід послабити в коліні праву або ліву ногу, але не можна зрушувати з місця, треба бути уважним і не розмовляти.

За командою "Заправитись", не залишаючи свого місця в строю, потрібно поправити зброю, обмундирування та спорядження; у разі потреби вийти із строю

- звернутися за дозволом до безпосереднього начальника; можна розмовляти й курити тільки з дозволу старшого командира.

Закінчивши показ і пояснення виконання цих команд командир приступає до навчання. З цією метою командир проводить різні шикування, для чого подає команди, наприклад: "Відділення - РОЗІЙДИСЬ", "Відділення, в одну шеренгу- СТАВАЙ", "Вільно", "Заправитись" і т.д.

За командою "Ставай" військовослужбовці займають своє місце у строю, приймають стройове положення, а командир проходить перед строєм і перевіряє його виконання. Коли командир буде впевнений, що ті, хто навчається, прийняли стройове положення правильно, подає команду "Вільно" і стежить за її виконанням.

Зробивши зауваження тим, хто неправильно виконує команду "Вільно", подає цю команду декілька разів для тренування, потім вчить виконувати команду "Заправитись". Неодноразово подаючи команди "Ставай", "Вільно", "Заправитись", командир домагається правильного і чіткого їх виконання. В подальшому навики у виконанні стройового положення та діях за командами "Вільно" і "Заправитись" удосконалюються на всіх заняттях.

У кінці заняття командири підрозділів повинні дати оцінку кожному військовослужбовцю за виконання стройового положення. З цією метою командир відділення перевіряє та оцінює виконання стройового положення у кожного військовослужбовця.

Під час навчання курсантів після відпрацювання стройового положення необхідно надати їм практику в навчанні підлеглих.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты