Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мал. 9. Розучування руху руками з одночасним позначенням кроку на місці.




 

Після засвоєння правильного положення рук кроком на місці командир відділення приступає до вивчення наступної підготовчої вправи - рух стройовим кроком за розподілом на чотири і на два рахунки.

Командир відділення показує підготовчу вправу за розподілом на чотири рахунки, розмикає відділення на чотири кроки, повертає його праворуч і подає команду "Стройовим кроком, за розподілом на чотири рахунки, кроком - РУШ". Після команди "РУШ" рахує: "РАЗ, два, три, чотири; РАЗ, два, три, чотири" і т.д. Рахунок "раз" промовляється гучно.

За підготовчою командою "Кроком" слід подати корпус трохи вперед, перенести вагу тіла більше на праву ногу, зі збереженням стійкості. За виконавчою командою "Руш" і по рахунку "раз" почати рух з лівої ноги, повним кроком з витягнутим уперед носком (при цьому стопа паралельна землі) на висоту 15-20 см від землі й поставити її твердо на всю стопу, водночас піднімаючи другу ногу і підтягуючи її на півкроку вперед до п'ятки лівої ноги. Одночасно з кроком військовослужбовці роблять рух правою рукою вперед, а лівою назад до упору в плечовому суглобі й стоять на лівій нозі з опущеними руками, права нога пряма, носком майже біля самої землі. На рахунок "два, три, чотири" роблять витримку, усуваючи в цей час допущені помилки (мал. 10)

 

 

Мал. 10. Рух стройовим кроком:

а - положення перед початком руху; б - початок руху (перший крок);

в — положення після закінчення першого кроку.

 

За наступним рахунком "раз" повторюється рух з правої ноги, а на рахунок "два, три, чотири" знову витримка і т.д.

Після відпрацювання підготовчої вправи на чотири рахунки командир відділення повторює цей же рух на два рахунки, для чого подає команду "Стройовим кроком, за розподілом на два рахунки, кроком — РУШ" і рахує: "раз, два; раз, два" і т.д. На рахунок "раз" виконується крок вперед, на рахунок "два" - витримка.

Якщо військовослужбовці відділення допускають помилки, потрібно повторити ще раз вправу на чотири рахунки. Потім командир відділення приступає до вивчення руху стройовим кроком із швидкістю 50-60 кроків за хвилину з подальшим нарощуванням швидкості до 110-120 кроків за хвилину. Для усунення помилок рекомендується з повного темпу руху стройовим кроком знову перейти до руху за розподілом на чотири або два рахунки. У ході тренування відділення з виконання прийому в цілому необхідно суворо видержувати швидкість руху 110-120 кроків за хвилину.

Командир відділення знаходиться в середині стройового майданчика, подає необхідні команди. Якщо він помічає загальну помилку, то зупиняє відділення, повертає його ліворуч і показує, як треба робити, після чого продовжує тренування. Якщо грубу помилку допускає тільки один військовослужбовець, командир відділення відводить його на крок у бік, стає поруч з ним і на ходу виправляє помилку.

Навчання за розподілом та в цілому може проводитися за командами і на рахунок командира, самостійно на рахунок військовослужбовців, а також під барабан.

Під час руху стройовим кроком необхідно добитися, щоб військовослужбовці не хитались збоку вбік. Причина хитання — неправильна постава ніг під час руху: замість того, щоб ставити ноги внутрішньою частиною стопи по осі руху, ставлять їх у сторони, при цьому центр ваги тіла з кожним кроком зміщується то праворуч, то ліворуч.

Якщо військовослужбовець під час руху начебто підплигує, йому необхідно вказати на його помилку і поставити вимогу, щоб він переносив вагу тіла з ноги на ногу рівномірно, а не ривками. Не можна допускати під час руху занесення однієї ноги за другу.

У подальшому перейти до тренування руху стройовим кроком у строю відділення (взводу).

Після закінчення навчання руху стройовим кроком командир відділення приймає заліки від кожного з тих, хто навчається.

Курсантам може бути рекомендовано тренування під свій рахунок. Призначення курсантів по черзі командирами відділень буде сприяти виробленню командного голосу та методичних навиків.

Перед вивченням поворотів під час руху доцільно відпрацювати рух кроком і бігом, зміну швидкості руху, припинення руху.

Нормальна швидкість руху кроком - 110-120 кроків за хвилину. Довжина кроку - 70-80 сантиметрів. Нормальна швидкість руху бігом - 160-180 кроків за хвилину. Довжина кроку - 80-90 сантиметрів.

Рух бігом починається за командою "Бігом — РУШ". Під час руху з місця за підготовчою командою корпус трохи подати вперед, руки напівзігнута, лікті трохи відвести назад; за виконавчою командою почати біг з лівої ноги, руками вільно рухати вперед і назад у такт бігу.

Навчання бігу починається з показу і засвоєння його техніки у повільному темпі.

Під час показу бігу командир звертає увагу на положення корпусу і рух руками, поштовх ногою, винос її вперед і поставлення на землю. Після показу ті, хто навчається, за командою командира біжать у колоні по одному навколо стройового майданчика, додержуючи дистанцію чотири-шість кроків. Командир знаходиться в центрі й спостерігає за їх бігом і виконанням окремих елементів техніки бігу, вказує на помилки і вимагає їх усунення.

Для переходу під час руху з кроку на біг за підготовчою командою руки напівзігнута, лікті трохи відвести назад. Виконавча команда подається одночасно з поставленням лівої ноги на землю. За цією командою правою ногою слід зробити крок і з лівої ноги почати рух бігом.

Для переходу від бігу на крок подається команда "Кроком - РУШ". Виконавча команда подається одночасно з поставленням правої ноги на землю. За цією командою слід зробити ще два кроки бігом і з лівої ноги почати рух кроком.

15-20 см

Позначення кроку (бігу) на місці здійснюється за командою "На місці, кроком (бігом) - РУШ" (під час руху - "НА МІСЦІ"). Командир перед строєм показує крок на місці в цілому і за розподілом з поясненням: крок на місці позначається підніманням та опусканням ніг, причому ногу піднімати на 15-20 сантиметрів від землі й ставити її на землю від передньої частини стопи на всю підошву (під час бігу - на передню частину стопи); руками здійснювати рухи в такт кроку. Після цього командир відділення приступає до навчання (мал. 11).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты