Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стройові огляди офіцерів




Піклування кожного офіцера за свій бездоганний зовнішній вигляд, суворе дотримання правил носіння військової форми одягу та особистий стройовий вишкіл - це насамперед ознака високої військової культури.

Міністр оборони України вимагає від усіх командирів і начальників посилити контроль за зовнішнім виглядом і виправкою військовослужбовців, підвищити вимогливість у цьому відношенні і до офіцерів, з тим, щоб вони були прикладом підтягнутості й акуратності для солдатів, матросів, сержантів і старшин.

Для успішного вирішення цих завдань командирам усіх ступенів необхідно періодично перевіряти як зовнішній вигляд підлеглих офіцерів у різноманітній військовій формі одягу (для строю і поза строєм), так і одиночну стройову підготовку.

Перевірка офіцерського складу здійснюється, як правило, на планових і раптових стройових оглядах, які проводяться спільно з усім особовим складом або тільки з офіцерами. Вміло проведений стройовий огляд не тільки дозволяє оцінити особисту підготовку офіцерів, але й сприяє поліпшенню їх зовнішнього вигляду та підвищенню стройового вишколу.

Крім того, огляд зовнішнього вигляду офіцерів проводиться перед початком занять, керівниками яких є старші начальники, та у ході всієї повсякденної служби.

На стройовому огляді офіцерів перевіряються знання основних положень Стройового статуту, зовнішній вигляд, знання і дотримання правил носіння військової форми одягу, ступінь одиночної стройової підготовки. Тривалість огляду залежить від кількості офіцерів і поставлених цілей. Для офіцерів полку тривалість огляду не перевищує двох годин.

Стройовий огляд офіцерів проводиться на стройовому плацу або на стройовому майданчику, а за необхідності у приміщенні. В останньому випадку при неможливості оцінити в цих умовах одиночну стройову підготовку офіцерів перевіряється їх зовнішній вигляд, знання і дотримання правил носіння військової форми одягу і ступінь засвоєння ними основних положень Стройового статуту.

Кожний стройовий огляд закінчується підведенням підсумків з оголошенням індивідуальних оцінок.

Старший начальник чітко визначає порядок проведення стройового огляду та за наявності великої кількості тих, кого перевіряють, напередодні проводить інструктаж офіцерів, які залучаються для надання допомоги керівнику. Командир полку, наприклад, для проведення стройового огляду офіцерів залучає своїх заступників і начальників родів військ і служб.

Старший начальник на інструктажі доводить до підлеглих план проведення стройового огляду, розподіляє їх для огляду зовнішнього вигляду, перевірки виконання правил носіння військової форми одягу, перевірки засвоєння основних положень Стройового статуту та оцінки одиночної стройової підготовки, вказує . форму одягу, місце, час і порядок шикування офіцерів і перевіряючих. Потім він показує на одному-двох офіцерах військову форму одягу, встановлену на цьому стройовому огляді, оглядає зовнішній вигляд перевіряючих, перевіряє знання основних положень Стройового статуту і надає час для самостійної підготовки до проведення стройового огляду.

Стройовий огляд офіцерів полку проводиться в наступному порядку. У визначений час заступник командира полку шикує офіцерський склад в розгорнутий двошеренговий стрій: на правому фланзі — офіцери управління і штабу полку, ліворуч від них - командири підрозділів та їх заступники. Командир полку, який проводить огляд, виходить до місця шикування у встановлений час і направляється до середини строю. Офіцери, які перевіряють, знаходяться навпроти середини строю в одній шерензі й контролюють правильність виконання поданих команд. З наближенням командира на 40-50 кроків заступник командира полку приймає стройове положення, подає команду для виконання військового вітання, прикладає руку до головного убору, підходить стройовим кроком до командира, зупиняється перед ним за два-три кроки й рапортує. Закінчивши рапорт, заступник робить крок убік (ліворуч, праворуч) із одночасним поворотом праворуч (ліворуч) і, пропустивши командира вперед, іде за ним на один-два кроки позаду, із зовнішнього боку строю, не опускаючи руку від головного убору. Командир, заслухавши рапорт, у супроводі свого заступника обходить стрій офіцерів, звертаючи увагу на дисципліну строю і додержання інтервалів. Закінчивши обхід, він виходить на середину строю і дозволяє подати команду "Вільно", дає необхідні вказівки щодо продовження огляду. Після виконання відданих розпоряджень разом з перевіряючими офіцерами приступає до перевірки.

Під час огляду офіцери виконують розпорядження перевіряючих, пред'являють посвідчення офіцера та особисті знаки, а також відповідають на поставлені питання. Кожний офіцер при зверненні до нього перевіряючого виразно називає свою посаду, військове звання і прізвище.

При перевірці зовнішнього вигляду особлива увага звертається на виконання правил носіння орденів і медалей (стрічок орденів і медалей на планках) і нагрудних знаків, предметів військової форми одягу встановлених зразків, розміщення зірок на погонах і емблем на петлицях.

Перевіряючі не тільки оглядають і роблять зауваження по зовнішньому вигляду, але й привчають офіцерів до точного додержання всіх правил носіння предметів військової форми одягу. Найбільш часто зустрічаються порушення при носінні офіцерами головних уборів, верхнього одягу, спорядження, взуття і т.д. Тому зупинимося на цих правилах більш детально.

Папаха і берет надіваються з невеликим нахилом у правий бік, а шапка-ушанка та кашкет - прямо, при цьому козирок кашкета знаходиться на рівні брів, а нижній край папахи, берета, шапки-ушанки - на ширину одного — двох пальців, горизонтально прикладених над бровами.

Всі предмети верхнього одягу для носіння попередньо вичищаються і відпрасовуються, а на брюках загладжується поздовжня складка.

Верхні сорочки носяться чистими, ретельно відпрасованими, з правильно підігнаними погонами. Не допускається носіння вицвілих і невідпрасованих сорочок. Галстук встановленого зразка прикріплюється до верхньої сорочки спеціальною закріпкою між третім і четвертим ґудзиком зверху.

Взуття носиться встановленого зразка, вичищеним та у справному стані. При чорному взутті надіваються носки чорного або темного-синього кольору.

Носіння орденів і медалей або стрічок орденів і медалей та військових нагрудних знаків на військовій формі одягу є обов'язковим. При парадній формі одягу на мундирі носяться ордена, медалі та нагрудні знаки; при парадно-вихідній, повсякденній формі одягу - планки із стрічками орденів і медалей і нагрудні знаки.

Одночасно з оглядом зовнішнього вигляду перевіряється знання офіцерами основних положень Стройового статуту, наявність особистих знаків і звіряється відповідність запису в посвідченні офіцера військовому званню, посаді і закріпленій за офіцером особистої зброї, запису номера допуску та групи крові.

Після цього командир, який проводить огляд, дає вказівки своєму заступнику про перевірку офіцерів з одиночної стройової підготовки.

Командир полку по черзі контролює хід перевірки в усіх групах.

По закінченню перевірки він заслуховує доповіді перевіряючих і, після узагальнення їх, проводить розбір стройового огляду офіцерів. У ході розбору рекомендується вивести із строю для показу одного-двох офіцерів з бездоганним зовнішнім виглядом і відмінним стройовим вишколом, назначити строк для усунення виявлених недоліків у офіцерів у зовнішньому вигляді й одиночній стройовій підготовці та для повторної перевірки їх відповідними начальниками.

Після закінчення загального розбору перевіряючі проводять часткові розбори з оголошенням індивідуальних оцінок.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты