Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій




Господарський розвиток первісного суспільства. Економічний розвиток Стародавнього Єгипту і Месопотамії. Господарство Стародавніх Індії та Китаю. Загальна характеристика економічної думки Стародавнього Сходу. Основні законодавчо-господарські документи Стародавнього Сходу.

 

Тема 3. особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VIII ст. до н.е. – Vст. н.е)

Економічний розвиток Стародавньої Греції архаїчного періоду. Господарство Стародавньої Греції класичного періоду. Економіка Стародавнього Риму в період республіки. Економічний розвиток Римської імперії. Економічна думка Стародавньої Греції. Економічна думка Стародавнього Риму.

 

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V-XVст.)

Землеволодіння і сеньйоріально-селянські відносини. Агрокультура і сільськогосподарська техніка в Середньовіччі. Розвиток міст, торгівлі і ремесел. Економічна думка Середньовічної Європи. Економічна думка Середньовічного Сходу.

 

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVI – перша половина XVIIст.)

Господарство країн Західної Європи. Великі географічні відкриття. Вплив буржуазних революцій на економіку Європи. Ранній меркантилізм. Погляди пізніх меркантилістів.

 

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII – перша половина XIX ст.)

Господарство країн Західної Європи. Становлення господарства США. Промисловий переворот в країнах Європи. Класична політична економія. Еволюція класичної політичної економії.

 

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина XIX – початок XX ст.)

Перехід до панування монополій. Економічне піднесення Німеччини. Розвиток економіки Англії і США. Економічний розвиток Франції. Розвиток та становленя маржиналізму.

 

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина XIX – початок XXст.)

Селянська реформа на Східній Україні та її вплив на аграрний розвиток. Аграрна реформа на західноукраїнських землях. Промисловий переворот на українських землях. Торгівля і фінансова система. Особливості економічної думки.

 

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина XXст.)

Економічні наслідки І світової війни. Зростання економічної ролі США. Економічний розвиток Німеччини. План Дауеса. Мілітаризація Японської економіки. Характерні риси економіки Франції. Сповільнення темпів економічного розвитку в Англії. Кейнсіанство та його особливості.

 

Тема 10. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина XXст.)

Особливості розвитку світового господарства в ІІ пол. ХХ ст. Економічна могутність США в післявоєнному світі. Шлях Німеччини до європейського економічного лідерства. Розвиток економіки Англії та Франції Економічний розвиток Японії. Неолібералізм та його особливості в країнах Європи.

 

Тема 11. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець XX- початок XXI ст.)

Динаміка та структурні зміни господарського розвитку. Економіка США в 90-х рр. ХХ – на поч. ХХІ ст. Економічний розвиток європейських країн. Особливості економічного розвитку Азії і Латинської Америки. Еволюція інституціоналізму у ІІ пол. XX–на поч. XXI ст. Особливості неоінституціоналізму.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты